La Fundació Germina és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 2004 que treballa a Santa Coloma de Gramenet i Badalona oferint suport i acompanyament a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. Des de la seva primera obertura de portes en el nº 35 del C/ Nàpols de Santa Coloma de Gramenet l’any 2007, la Fundació Germina ha ampliat significativament la seva activitat a través de projectes centrats en la intervenció amb infants, adolescents i joves i les seves respectives famílies.
Han passat 15 anys des que la fundació obria les portes, el maig del 2007. Un recorregut que va començar atenent un petit nombre d’infants a les tardes quan acabaven l’escola i que aniria augmentant a poc a poc amb el pas del temps. Avui, la Fundació Germina ja ha atès a més de 1.000 infants, joves i famílies i compta amb un total de tres seus a Catalunya, dues a Santa Coloma de Gramenet (Fondo i Raval) i una a Badalona (Lloreda – La Pau). A més a més, properament s’hi sumarà una quarta seu a Madrid.
L’augment de persones ateses ha estat exponencial: de 18 infants en el seu primer any, a 426 infants i joves en el darrer. Del 2007 al 2021 el creixement promig ha estat del 31% cada any, si bé a partir del 2016 aquest creixement ha estat major, coincidint amb l’obertura de noves seus.
Aquest creixement progressiu no és més que el reflex d’un model d’èxit com a resposta a una demanda social que ha sumat suports i col·laboracions, i que ha comptat amb la participació d’un equip professional com a eix central i el suport d’un total de 670 persones voluntàries i 234 estudiants en pràctiques al llarg d’aquests 15 anys.
La Fundació Germina destaca per un model d’acció social centrat en el potencial de cada persona i fortament arrelat al territori. Cada seu atén a infants i joves des dels 5 als 21 anys i les seves famílies en diferents programes, afavorint que tothom es conegui i es generin xarxes de suport mutu.
En un repàs breu pel seu recorregut, la Fundació Germina, va dedicar els seus primers 8 anys de vida a créixer i desplegar els seus programes a la seu al barri Llatí de Santa Coloma de Gramenet. A partir del 2016, Germina decideix replicar el model a d’altres barris. L’objectiu era poder atendre més persones sense perdre el caràcter familiar i l’ecosistema d’oportunitats assolit en la primera seu. Així, l’any 2016 obre les seves portes una segona seu al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet, la seu de Badalona l’any 2017 i finalment la de Madrid enguany.
Amb l’objectiu de generar i compartir coneixement, l’any 2017 la Fundació Germina organitza la primera edició de les Jornades Formatives sobre Maltractament Infantil i Adolescent, dirigides a professionals dels àmbits social, educatiu i sanitari. Una iniciativa que va comptar amb la participació de 200 professionals en la seva darrera edició, celebrada el passat 29 d’abril.
La fundació posa en balanç una trajectòria plena d’aprenentatges, amb projectes d’èxit i millores en la intervenció com els esforços en la detecció i prevenció del maltractament infantil o la intervenció amb perspectiva de gènere. També algunes propostes s’han quedat pel camí, com un espai familiar per a mares i nadons de 0 a 3 anys o l’empresa social Urban Time, dedicada a la inserció laboral de joves a través del lleure.
La pandèmia per la Covid ha marcat els darrers anys i també va ser un punt clau per l’entitat, quan van haver de reinventar-se i donar resposta a necessitats emergents: adaptació virtual dels programes durant el confinament, entrega d’aliments i materials educatius (que alhora servien per retrobar-se), o ser dels primers serveis en obrir l’atenció just 3 mesos després de l’esclat de la pandèmia adaptant els programes. Tot va servir per reforçar el vincle entre infants, joves, famílies i equip educatiu.
Posant perspectiva, Mario Cuixart, director de la Fundació Germina, defineix l’entitat com a un grup de persones que treballa d’una manera determinada i que suma esforços amb moltes altres persones cap a una finalitat en comú: oferir oportunitats a infants i joves perquè arribin tan lluny com vulguin. «De la mateixa manera que al llarg d’aquests anys han passat infants, joves, famílies, voluntaris i professionals diferents, com a entitat també hem anat evolucionant. Hem qüestionat les respostes que vam donar i com fèiem les coses, hem après i ens hem adaptat als reptes que hem trobat al davant. I al final arribem al dia d’avui, celebrant 15 anys des de que vam obrir les portes amb tres infants al carrer Nàpols de Santa Coloma. És com si Germina tingués vida pròpia, i, per tant, evoluciona… Tot ho fem buscant la manera d’esquivar les desigualtats que hi ha en l’accés a oportunitats i esperant que aquell infant o jove que ha passat pels nostres centre s’hi trobi bé, aprengui, se senti escoltat i tingui més eines per a desenvolupar-se plenament en la societat on vivim.», declara Cuixart.
En motiu de celebració per aquests 15 anys, la fundació va organitzar un espai de trobada amb infants, joves i famílies i l’equip educatiu de les tres seus. Una jornada festiva que va tenir lloc el passat mes de maig i que va comptar amb un berenar dinamitzat pels joves, obsequis i diversos tallers dinamitzats per les famílies, com els més aclamats pinta-ungles, henna o trenes. Així doncs, la família Germina va reunir-se per a homenatjar l’evolució, més que favorable, d’una entitat compromesa amb les famílies vulnerables de Badalona i Santa Coloma de Gramenet.