13.1 C
Badalona
jueves, febrero 22, 2024
spot_img

Marató de donació de sang a l’Hospital Municipal de Badalona amb motiu del 90 aniversari del centre

La sala d’actes de l’Hospital Municipal de Badalona (HMB) acollirà dimecres 20 de juliol, de 9 a 21 hores, una marató de donació de sang organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST) i Badalona  Serveis Assistencials (BSA) amb motiu de la celebració del 90 aniversari del centre.

L’activitat és oberta a totes les persones que hi vulguin col·laborar però, per oferir la millor atenció i evitar l’acumulació de donants a la sala -especialment tenint en compte l’escenari COVID-, per participar-hi cal reservar hora a través de la web www.donarsang.gencat.cat. Tot i així, si durant la jornada queden cites disponibles, es podrà donar sang sense reserva prèvia. El Banc de Sang activarà un dispositiu per a la marató amb capacitat per atendre al voltant d’un centenar de donacions. Es pretén que hi hagi la possibilitat d’assolir, tot i la dificultat del repte, 90 donacions, una per cada any d’història de l’hospital. 

A l’estiu, un 30% menys de donacions

A Catalunya cada dia es necessiten 1.000 donacions per donar resposta a les necessitats dels malalts. Durant l’estiu, època tradicional de vacances, les donacions baixen un 30%. A data d’avui es disposa de sang per als propers 5 dies, quan seria òptim tenir-ne per a 8 dies.

En general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i compleixi aquestes condicions: tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada. Les persones que han passat la COVID han d’esperar 14 dies des de la finalització dels símptomes fer la donació.

Amb la campanya d’estiu del Banc de Sang, enguany sota el lema “Viu i fes viure”, es vol recordar que els pacients continuen necessitant sang per als seus tractaments i convidar tothom qui pugui donar a fer-ho abans de marxar de vacances. Com a agraïment simbòlic al seu gest solidari, les persones que hi col·laborin rebran una bossa amb el lema de la campanya.

Donació de medul·la òssia

Les persones d’entre 18 i 39 anys que participin en la jornada del 20 de juliol podran registrar-se, si ho desitgen, com a donants de medul·la òssia. En el mateix moment que facin la donació de sang se n’extraurà un tub extra per analitzar el tipus de medul·la del donant i incorporar-lo al registre mundial de donants de medul·la. En cas que la medul·la sigui compatible amb la d’una persona malalta, es trucarà el donant per consultar-li si vol fer efectiva la donació.

Fem Gran l’Hospital

L’Hospital Municipal de Badalona, un centre que forma part de la història de generacions de badalonins i badalonines, es va inaugurar el diumenge 17 de gener de 1932. El 90 aniversari arriba en un moment en què l’HMB, més enllà del dia a dia, té la mirada posada en la seva reforma i ampliació, gràcies a la inversió aprovada l’any passat per l’Ajuntament de Badalona.

Per commemorar les nou dècades d’activitat ininterrompuda, i com a preàmbul de l’inici de les obres d’ampliació, previst per a l’any vinent, BSA vol dur a terme -sempre que la situació epidemiològicalligada a la COVID-19 ho permeti- un seguit d’activitats adreçades a diferents públics sota el lema “Fem Gran l’Hospital”.

Un dels objectius de la celebració de l’aniversari de l’HMB és anar un pas més enllà en la col·laboració amb altres entitats. És per això que BSA va estar present, acompanyada del Sistema d’Emergències Mèdiques i el Grup La Pau, en la tradicional Festa del Badiu, organitzada per l’Associació de Veïns del Centre amb el suport de l’Ajuntament. La marató de donació de sang de dimecres vinent és el fruit de la invitació de BSA al Banc de Sang a sumar-se a la celebració dels 90 anys.

On va la meva sang

Les persones que participin en la marató del 20 de juliol rebran un SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital per tractar un pacient. Aquest servei d’informació mitjançant SMS té com a objectiu millorar l’experiència del donant. Cal tenir en compte que, des del moment de la donació fins que la sang és transfosa, per exemple, a un accidentat, passa una mitjana de 20 dies.

Un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, ubicat a Barcelona. Allà s’inicia un procés de fraccionament que consisteix a dividir la sang en tres parts: glòbuls vermells, plasma i plaquetes. El 55% dels glòbuls vermells s’utilitza en especialitats mèdiques i un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus tractaments. Abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang o productes derivats.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles