El Museu de Badalon acull la presentació d’un llibre sobre Roca i Pi

L’obra recull la història del Llegat Roca i Pi i la seva relació amb l’Església, el Consistori i la societat civil de Badalona així com la modernització de la Fundació Roca i Pi al llarg dels anys. A l’acte de presentació es farà referència al sentit d’aquest llibre i també a l’acció social actual impulsada per l’entitat.

0
487

El llibre Roca i Pi, un llegat solidari per a Badalona, coeditat per Catalunya Cristiana i el Centre de Pastoral Litúrgica (CPL), ofereix un viatge per gairebé 150 anys de la història de la Fundació Llegat Roca i Pi. L’obra explica la generositat del comerciant Vicenç de Paül Roca i Pi (Barcelona, 1780-Badalona 1852), que en el seu testament va deixar els seus béns a les persones més vulnerables de la ciutat de Badalona. Aquest seria l’origen de la Fundació Llegat Roca i Pi.

La història del Llegat Roca i Pi ha estat de vegades turbulenta entre els diferents actors de la ciutat, amb hostilitats, polèmiques, mobilitzacions ciutadanes… També hi ha hagut èpoques de molta col·laboració que han fet possible que la voluntat de Vicenç Roca i Pi es complís, s’ampliés i s’actualitzés en l’acompanyament a persones en situació d’exclusió al Barcelonès Nord fins arribar als nostres dies.

Alguns dels fets més significatius que es recullen al llibre són els orígens familiars dels Roca, el testament i els administradors dels béns del llegat, la creació de la Causa Pia, els litigis amb les propietats -i en particular amb el teatre “Novedades”-, el monument de Roca i Pi, la seu de l’asil a Can Gusi o l’etapa de la Guerra Civil i la postguerra.

L’any 1905 el Llegat Roca i Pi va traslladar l’Hospital Asil -creat inicialment al centre de Badalona- a les instal·lacions de la fàbrica tèxtil Can Gusi, dalt de l’actual avinguda Martí Pujol. Amb el temps donaria lloc a la Residència per a gent gran Roca i Pi, fruit d’una remodelació de l’espai que permet atendre actualment 130 persones.

“Amb fidelitat a l’esperit fundacional, aquests darrers anys s’han renovat els estatuts i s’han recollit més veus en el si del Patronat, s’ha ampliat la Residència, s’ha augmentat el nombre de les persones beneficiàries i s’ha eixamplat el seu àmbit territorial d’acció”, remarca el president de la Fundació Roca i Pi, Mn. Jaume Aymar, al pròleg del llibre.

Una recerca historiogràfica encarregada per la Fundació Roca i Pi

Les fonts principals de consulta han estat l’arxiu de la parròquia de Santa Maria de Badalona, l’Arxiu de la Casa Provincial de Barcelona de les Dominiques de la Presentació, una de les congregacions que ha assistit la residència juntament amb les Carmelites de Sant Josep o les publicacions locals El Eco de Badalona, Revista de Badalona, Carrer dels Arbres, Aubada o Gent Nova.

La portada del llibre correspon al projecte del monument de Roca i Pi, punt de trobada icònic a la ciutat, obra de l’arquitecte municipal Joan Baptista Pons i Trabal. El llibre, de gran format i amb un tiratge de 400 exemplars, ressegueix la història de transformació de Badalona al llarg de 224 pàgines i 368 anotacions al peu i s’acompanya amb una selecció de fotografies rellevants provinents de diversos fons com els del Museu de Badalona, l’Arxiu Mas o l’Arxiu de la Fundació.

El llibre es podrà adquirir properament a llibreries de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Barcelona i també al Museu de Badalona.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí