23.6 C
Badalona
sábado, mayo 4, 2024
spot_img

Les esperades obres de construcció del viaducte del ferrocarril sobre el canal del Gorg de Badalona començaran la segona quinzena d’abril

Les obres per a la construcció del viaducte del canal del Gorg ja tenen data d’inici. L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha anunciat que “després de molts anys de retard, durant la segona quinzena d’abril començaran les obres del viaducte”. La construcció d’aquest pont per al ferrocarril de 180 metres de longitud entre els carrers de Ponent i de Tortosa permetrà el pas del tren per sobre del nou canal del Gorg, una làmina d’aigua navegable de 32 metres d’ample que, des del Port, s’endinsa 325 metres a la ciutat. El viaducte tindrà una estructura de 5 obertures, amb una separació d’entre 30 i 42 metres de llum. Està previst que el viaducte estigui en servei la tardor del 2025 i que el conjunt de les obres finalitzi l’estiu del 2026.

El conjunt d’aquesta obra suposarà una millora molt important pel que fa a la connexió dels barris del nord de Badalona amb la façana marítima, a través de la rambla del Gorg i la urbanització al voltant del canal. A la vegada, també comporta la millora de la connexió del Port, el front marítim i els barris de La Mora i el Gorg amb la resta de la ciutat; la construcció d’una nova rotonda de comunicació que unirà els carrers de Ponent i d’Eduard Maristany i un pas inferior de 8 metres d’ample per a vianants i vehicles d’emergència i serveis pel carrer de Tortosa. 

L’execució de les obres del viaducte suposa una inversió de 15,4 milions d’euros, segons el conveni signat entre ADIF, l’entitat pública depenent de l’Estat que gestiona les infraestructures ferroviàries, l’Ajuntament de Badalona i Marina Badalona. Marina Badalona, l’entitat pública participada per l’Ajuntament i la Generalitat encarregada de la gestió i explotació del Port de Badalona, aporta 10,5M€ i l’Ajuntament de Badalona participa amb 4,9M€. El conveni també incorpora la inversió per part d’ADIF de 3,3M€ en millores en la infraestructura ferroviària entre Sant Adrià del Besòs i Badalona. Les obres les porta a terme la Unió Temporal de Negocis (UTE) Comsa-Dragados i inclouen els treballs necessaris per a la construcció del desviament provisional de les vies ferroviàries, obra essencial per no interrompre el servei de tren de la línia Barcelona-Mataró-Maçanet-Massanes, mentre es construeix el viaducte.

Amb el canal del Gorg connectat amb el port, a l’estiu de 2026, serà possible la creació de nous amarratges per a 200 embarcacions motores de fins a 15 metres d’eslora Al voltant del canal també s’obriran 4.000 m2 de locals de serveis nàutics i gastronomia i es crearà un nou bulevard urbà. Aquest espai esdevindrà una nova centralitat de la ciutat, culminant un procés de transformació i de regeneració amb la substitució de la vella indústria pesant i contaminant per un litoral amb activitats residencials, lúdiques i econòmiques on els veïns podran gaudir d’una ciutat oberta al mar. A més, totes aquestes millores facilitaran que el port de Badalona es converteixi en un motor econòmic, social i d’oci nàutic i que se situï com un referent de l’economia blava.

Per al pròxim 4 d’abril està prevista al Museu de Badalona una jornada de treball amb representants de la societat econòmica i social de la ciutat per explicar el projecte.

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha posat de manifest que «la construcció del viaducte i la connexió del canal i el port suposaran l’obra de vertebració de la ciutat més important dels darrers vint anys”. “Estem parlant d’una obra que suposarà una transformació importantíssima de Badalona, que a partir de 2026 destacarà per tenir un gran bulevard urbà obert al mar del qual podran gaudir els veïns de la ciutat”, ha explicat Garcia Albiol. “Aquesta transformació de la zona del Gorg suposarà també la configuració d’una nova centralitat a la ciutat de Badalona”, ha afegit l’alcalde.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles