22.6 C
Badalona
martes, mayo 28, 2024
spot_img

El Museu de Badalona commemora la proclamació de la República amb la publicació d’un documental inèdit

El Museu de Badalona commemora demà divendres la proclamació de la Segona República coincidint amb una de les dates més recordades de la història del segle XX a l’Estat espanyol: el 14 d’abril de 1931.

L’esdeveniment es va viure de forma multitudinària tal como s’intuïa per les poques fotografies que es conserven a l’Arxiu d’Imatges del Museu de Badalona. Ara, gràcies al documental que a partir d’avui es podrà veure al perfil de YouTube i al web del Museu, es podrà reviure els efectes d’aquella proclamació.

Això ha estat possible gràcies a la incorporació a l’Arxiu d’Imatges de la institució, d’una còpia restaurada, propietat de Francesc Escrihuela Niubó, nét de l’autor de la filmació, Bonaventura Niubó i Cunill (Badalona 1892-1970).

Niubó, que era carnisser de professió i tenia parades al mercat Maignon de la ciutat, va ser regidor del primer ajuntament republicà. Apassionat pel cinema, va enregistrar amb una càmera Pathé Baby de 9,5 mm diverses filmacionsentre els anys 1926 i 1960, on destaquen escenes de la vida social badalonina (festes majors, partits de futbol, els tres tombs, aplecs de la sardana, balls de bastons, pescadors avarant les barques, banyistes a la platja, trens de vapor passant per la Rambla…).

La difusió de la filmació, que ha estat restaurada per Joan-Francesc Escrihuela, coincideix amb el centenari de la comercialització de la càmera de cinema amateur Pathé Baby.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles