24.1 C
Badalona
domingo, julio 14, 2024
spot_img

Badalona se suma al Dia Internacional Contra la Mutilació Genital Femenina (MGF) consolidant el Programa de Prevenció i Atenció 

El pròxim dilluns 6 de febrer se celebra el Dia Internacional Contra la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que vulnera els drets humans de les dones i de les nenes. Amb l’objectiu de potenciar polítiques i accions de prevenció d’aquesta pràctica, l’Ajuntament de Badalona desenvolupa des de l’any 2010 el “Programa de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina”, en el marc d’un conveni entre Badalona Serveis Assistencials, l’Institut Català de la Salut i l’ONG Wassu Gambia Kafo, com entitat especialitzada des de fa més de 30 anys. 

Segons les darreres dades extretes del Mapa de Mutilació Genital Femenina a Espanya 2022, publicat per la Universitat Autònoma de Barcelona, Catalunya és, amb diferència, la comunitat autònoma on més població resideix procedent dels països on es practica la MGF. A Badalona resideixen 339 dones procedents de països en què es practica la MGF, d’aquestes, 87 són nenes de 0 a 14 anys. Si bé aquesta pràctica no es realitza a Catalunya, als països d’origen és una pràctica viva. 

Formació i assessorament professional 

El Servei de Salut Pública de l’Ajuntament, conjuntament amb l’equip interdisciplinar de l’ONG Wassu Gambia Kafo, ofereix de forma periòdica formació i assessorament als professionals que ho necessitin. Durant aquests anys s’ha treballat amb més de 520 professionals de 10 serveis diferents de la ciutat, on es varen portar a cap cinc jornades de formació. A finals de l’any passat es van dur a terme 12 sessions en grups reduïts amb professionals de l’atenció primària de salut, en les quals 209 professionals han pogut rebre eines de sensibilització sobre aquesta qüestió. A més, s’ha fet arribar a aquests professionals material útil per aquesta tasca, com manuals, guies, desplegables i l’eina de la carta de compromís preventiu.  

L’objectiu d’aquesta formació és augmentar la detecció, l’atenció i la prevenció d’aquesta pràctica. La pròxima formació, la sisena, està prevista per al 8 i el 14 de març, per a professionals de salut i residents d’infermeria i medicina de Badalona. 

El “Programa de prevenció i atenció de la MGF de Badalona” ha estat avaluat i proposat com a bona pràctica en el marc de la tesi Una mirada calidoscòpica sobre la Mutilació Genital Femenina a Catalunya del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB, defensada el setembre de 2017 per Aina Mangas, tècnica de salut pública del Servei de Salut de l’Ajuntament de Badalona.  

Badalona, municipi pioner 

Una vegada avaluat el programa, Badalona s’ha consolidat com a municipi pioner en el desplegament d’un programa integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina on ha participat amb l’ONG Wassu Gambia Kafo en l’assessorament a altres municipis que han iniciat programes de prevenció.  

La 4a tinent d’alcaldia i regidora de l’Àmbit de Territori, Habitatge, Esports i Salut de l’Ajuntament de Badalona, Teresa González, ha afirmat que: “gràcies a aquest reconeixement, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha proposat l’Ajuntament de Badalona, com a representació de l’FMC en el Comitè Nacional per a una Intervenció coordinada contra la violència masclista”. 

La regidora ha afegit que l’avaluació del programa: “posa de manifest la necessitat de continuar aprofundint en les polítiques i accions de prevenció d’aquesta pràctica i de convertir aquests desafiaments interculturals en oportunitats de creixement conjunt”. “Hem de fer un treball en xarxa aprofitant els circuits de serveis i entitats socials ja existents per tal d’afavorir l’abandonament d’aquesta pràctica des del convenciment de les famílies amb les quals es treballa”. 

L’ONG Wassu Gambia Kafo, que dona suport a Badalona en l’execució i desplegament del programa municipal, celebra el 6 i 7 de febrer el VI Fòrum Internacional sobre la MGF a Gàmbia, sota el lema “Transferint coneixement per a una transformació de les normes socials”. L’objectiu principal del fòrum és actualitzar la investigació, els desenvolupaments i les intervencions a Gàmbia, Àfrica i Europa per a l’atenció i prevenció de la MGF i altres pràctiques lesives. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles