26 C
Badalona
domingo, julio 14, 2024
spot_img

«La història de Sant Adrià de Besòs: de 1900 a 1939», disponible a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs «Isabel Rojas Castroverde»

El passat mes de juliol es va presentar «La història de Sant Adrià de Besòs: de 1900 a 1939», una obra de l’historiador Manuel Márquez Berrocal que consta de tres volums: «La construcció de la ciutat. Del món rural a l’urbà»; «La formació de la classe obrera: Indústria i Immigració» i «La lluita per la llibertat: Política, societat i cultura». El treball, que és el resultat d’una llarga i intensa  investigació de més de 20 anys, ha estat reconegut amb el Premi Extraordinari de Doctorat de la UAB de l’any 2019. Els tres volums, publicats per l’Ajuntament de Sant Adrià, es poden adquirir a l’Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs «Isabel Rojas Castroverde» per 15 € (preu públic)

Márquez Berrocal analitza el pas del món rural agrari al món urbà industrial i la formació de la classe obrera al municipi del Pla de Barcelona. També descriu la colossal transformació econòmica, urbanística, social, política i cultural de Sant Adrià analitzant els factors geogràfics, econòmics, socials, polítics i culturals i la influència que, sobre el procés d’urbanització, industrialització i creixement, va exercir Barcelona, que va intentar annexionar-lo juntament amb Badalona.

També explica com va produir-se la transformació del territori sota la direcció dels propietaris de les terres, els industrials i l’arquitecte municipal en funció dels interessos dels grans propietaris barcelonins i locals, que van vendre les terres a indústries o urbanitzacions. Un altre aspecte interessant és l’aparició de les classes populars i treballadores amb l’arribada dels immigrants, que juntament amb les adrianenques van intentar bastir una societat més justa i lliure durant la Segona República.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles