21.4 C
Badalona
martes, octubre 15, 2024
spot_img

Resultats satisfactoris del programa de realitat virtual com a eina complementària per millorar el dolor crònic i la sensibilització central a BSA

BSA ha desplegat en tres Centres d’Atenció Primària el Programa psicoeducatiu multidisciplinar per a la gestió del dolor crònic amb realitat virtual (REDOCVR). El mes de febrer de 2024 arrancava el primer grup al CAP Apenins Montigalà i, en març, era el torn per al CAP Morera Pomar i el CAP Progrés Raval de BSA. Els resultats de la vintena de participants registrats fins el moment apunten cap a resultats positius del programa en termes de satisfacció, accessibilitat i usabilitat. En la mateixa línia, els professionals participants destaquen la potència del innovador programa per empoderar les persones amb dolor crònic, facilitant un acompanyament més efectiu en la gestió del tractament i millorant significativament la qualitat de la vida diària.

REDOCVR proposa la integració de la realitat virtual en un programa multidisciplinari que inclou mindfulness, fisioteràpia i psicologia, oferint als pacients una eina immersiva i interactiva per a l’autogestió del dolor durant 8 sessions planificades en aproximadament 2 mesos. La realitat virtual no només contribueix a la neuromodulació, la distracció cognitiva i la reeducació corporal, sinó que també potencia l’aprenentatge actiu, facilitant l’adquisició de noves habilitats per a la gestió del dolor mitjançant experiències pràctiques i immersives. Alhora permet fer un acompanyament mèdic de la disminució farmacològica. La iniciativa està liderada per professionals de Medicina de Família i Comunitària, Fisioteràpia i Referents de Benestar Emocional Comunitari (RBEC) de l’Atenció Primària de l’organització.

L’estudi busca avaluar aquesta experiència com a eina complementària eficaç en el tractament del dolor crònic, una problemàtica major en salut pública a l’Estat espanyol. També estudia si l’ús d’aquesta tecnologia permet reforçar la adherència als programes terapèutics i potenciar el benestar emocional dels pacients.

Aquest és un dels dos projectes de l’organització seleccionats en l’àmbit de l’atenció sanitària i social en el marc del hub d’innovació del Consorci Social i Sanitari de Catalunya iNexes. S’emmarca en el finançament dels fons per a les estratègies 2023 del Ministeri de Sanitat que van ser aprovat en el CSNS amb data 23 de juny de 2023 com a suport a la implementació del Pla d’Acció Atenció Primària i Comunitària.

Creixement i consolidació de la realitat virtual

REDOCVR continua aquesta tardor amb nous grups a tres dels Centres d’Atenció Primària de l’organització. Les persones usuàries amb dolor crònic del CAP Apenins Montigalà, CAP Morera Pomar o CAP Progrés Raval que vulguin participar, poden demanar informació al seu professional de medicina i infermeria de referència.

Aquesta iniciativa s’hi suma a les diferents línies d’ús de la realitat virtual a BSA amb finalitats assistencials i docents que l’organització duu a terme actualment.

Altres Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles