21.3 C
Badalona
miércoles, junio 12, 2024
spot_img

La 49a edició de FILMETS Badalona Film Festival es farà del 20 al 28 d’octubre i projectarà un total de 205 curtmetratges, dels quals 184 entraran en competició 

La 49a edició de FILMETS Badalona Film Festival es farà del 20 al 28 d’octubre de 2023. Les vint-i-una sessions oficials competitives es repartiran en tres seus oficials: la seu històrica del festival, el Teatre Zorrilla de Badalona (18 sessions, entre elles la Sessió Inaugural), l’Institut français de Barcelona (2 sessions) i els cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat (1 sessió). FILMETS és un festival internacional de curtmetratges, d’entrada gratuïta. El lema de la 49a edició del festival és ‘Cada segon compta’, una frase que aplicada als curts adquireix un èmfasi especial, tant si connota urgència comunicativa com si pondera la qualitat substancial. 

205 pel·lícules exhibides, de les quals 184 en la Secció Oficial competitiva 

Del 20 al 28 d’octubre FILMETS projectarà un tota de 205 pel·lícules, de les quals 184 entraran en competició i es presentaran a la Secció Oficial. 

Aquestes 184 pel·lícules en competició optaran a algun dels guardons del festival, la Venus romana de Badalona. 

La Secció Oficial de la 49a edició de FILMETS presentarà un total de 21 sessions competitives. Totes les sessions seran temàtiques (drama, comèdia, ‘thriller’, quilòmetre 0…) amb l’objectiu que l’espectador pugui triar quina sessió li interessa més veure. 

Una Sessió Inaugural d’impacte amb reconeixement a Carla Simón que rebrà la Venus d’Honor 

La 49a edició de FILMETS s’obrirà amb una Sessió Inaugural impactant. Pel Teatre Zorrilla de Badalona hi passaran tots els cineastes que vindran a presentar les pel·lícules que es projectaran a la Sessió Inaugural. 

Tot això passarà el divendres 20 d’octubre, a les 21 hores i en una festa del cinema en format curt que es podrà gaudir a tot Catalunya ja que la Sessió Inaugural es podrà veure per televisió gràcies a La Xarxa de Televisions Locals. El senyal televisiu serà produït per Televisió de Badalona. 

A la Sessió Inaugural es projectaran 7 curtmetratges, i també serà una homenatge a la cineasta Carla Simón, a qui s’atorgarà una Venus d’Honor en reconeixement a la seva trajectòria professional. Carla Simón ha tingut sempre una estreta relació amb FILMETS, festival on ha acudit en diverses ocasions. 

Simón ja va guanyar l’any 2015 una Venus a la Millor Producció de Badalona amb la pel·lícula Las pequeñas cosas. L’any 2019 va participar amb el curtmetratge Después también i el 2020 amb la pel·lícula Correspondencia, ambdues a la Secció Oficial del festival. 

FILMETS obrirà l’edició d’enguany amb el curt que ha guanyat l’any 2023 l’Oscar de Hollywood i el BAFTA britànic a la millor ficció 

El festival FILMETS obrirà la seva 49a edició amb un plat fort, concretament amb la pel·lícula que ha guanyat l’any 2023 l’Oscar de Hollywood i el premi BAFTA britànic a la millor ficció. Es tracta de la pel·lícula An irish googbye, una comèdia dramàtica produïda per Irlanda i el Regne Unit i que proposa un plantejament vital sobre si el pragmatisme és o no sempre més intel·ligent que els sentiments. 

An irish goodbye, de Tom Berkeley i Ross White, és una producció irlandesa i britànica rodada el 2022, del gènere de ficció. És una comèdia dramàtica de 23 minuts. 

Dues altres joies per a la Secció Inaugural 

El festival FILMETS comença amb més força que mai com ho demostra la selecció de 7 pel·lícules que es podran veure a la Sessió Inaugural. D’aquestes 7 pel·lícules, a banda del curt An irish googbye, cal destacar el documental Liturgy of anti-tank obstacles, que mostra l’estremidora visió de com la guerra a Ucraïna ha imposat uns canvis d’hàbit a la vida quotidiana dels ucraïnesos. El curt mostra com a l’oest del país els escultors d’estàtues religioses es reciclen fabricant obstacles antitancs. 

També cal destacar el curt català Niuada, un drama rural on els protagonistes són uns nens i nenes que no sempre són tan innocents com poden semblar. Una tensa utilització del paisatge i un bon repartiment infantil. 

Lluís Miñarro, que protagonitzarà un debat amb estudiants a la sessió FILMETS Campus, rebrà una Venus d’Honor de FILMETS 

El cineasta Lluís Miñarro també rebrà una Venus d’Honor de FILMETS. Serà el dilluns 23 d’octubre, a les 16.30 hores, al Teatre Zorrilla i a l’inici de la sessió FILMETS Campus, la que serveix per presentar les pel·lícules que han fet estudiants de les acadèmies de cinema d’arreu. FILMETS atorga aquesta Venus d’Honor a Lluís Miñarro per la seva trajectòria com a director, productor i jurat de festivals. Un cop atorgada la Venus d’Honor, Lluís Miñarro participarà en un debat amb els estudiants de cinema que ompliran, com fan cada any, el Teatre Zorrilla abans de començar la sessió FILMETS Campus. 

Lluís Miñarro, nascut a Barcelona, ha dirigit Love Me Not (2019), Stella Cadente (2014), Blow Horn (2009) i Familystrip (2009). L’any 1989 funda Eddie Saeta. Ha produït més de 45 llargmetratges reconeguts internacionalment amb més de 140 premis; entre ells, la Palma d’Or a Cannes 2010 amb Uncle Boonmee who can recall his past lives, d’Apichatpong Weerasethakul. 

Un festival amb 6 seus oficials: 3 de competitives i 3 no competitives 

FILMETS tindrà 6 seus, 3 de competitives i 3 de no competitives. 

Les 3 seus oficials competitives on es projectaran les pel·lícules que opten a premi són el Teatre Zorrilla de Badalona, l’Institut français de Barcelona i els cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat. 

Les 3 seus oficials no competitives on es projectaran curts de FILMETS sense optar a premi són l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Hospital Municipal de Badalona (depenent de Badalona Serveis Assistencials) i la seu de l’IFP-Grupo Planeta de Barcelona. 

FILMETS portarà a Catalunya en exclusiva els prestigiosos premis del cinema britànic BAFTA 2023 

FILMETS Badalona Film Festival serà un any més la porta d’entrada a Catalunya dels premis BAFTA Shorts 2023, els prestigiosos guardons de l’Acadèmia Britànica de les Artes Cinematogràfiques i de la Televisió, que es van donar a conèixer el 19 de febrer en una cerimònia feta al Royal Albert Hall de Londres. 

Gràcies a la col·laboració establerta amb el British Council, l’organització del Regne Unit per a les relacions culturals i les oportunitats creatives, es projectaran a FILMETS i per primera vegada a Catalunya 6 dels curtmetratges presentats als premis BAFTA. 

La projecció dels curtmetratges presentats als premis BAFTA 2022 es farà el diumenge 22 d’octubre, a les 19 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona. 

Entre elles hi ha la pel·lícula guanyadora del premi BAFTA al millor curtmetratge britànic d’animació 2023: 

The boy, the mole, the fox and the horse 

La sessió Premières tancarà la part competitiva del festival 

Com ja va ser habitual els darrers anys, la darrera sessió competitiva del festival és la sessió Premières, que es projectarà el divendres 27 d’octubre, a les 20 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona. Aquesta sessió presentarà pel·lícules que són estrenes absolutes a Espanya o a Catalunya, tot i que n’hi ha una que és estrena internacional. 

La sessió Premières projectarà 7 pel·lícules. Són les següents: 

Las Nogas, un curt d’animació d’Estats Units. Estrena a Espanya. 

Wüm, un curt de ficció d’Estats Units. Première internacional. 

Ash Wednesdey, un curt de ficció d’Alemanya. Estrena a Espanya. 

Vinland, un curt de ficció de la República Txeca. Estrena a Espanya. 

Bye, bye bo un curt de ficció d’Espanya. Estrena a Espanya. 

La casa oberta, un documental de Catalunya. Estrena a Catalunya. 

Sacrilegio, un curt de ficció d’Espanya. Estrena a Catalunya i òpera prima. 

Cal destacar que el curt Las Nogas, dirigit i escrit per Catya Plate, ja forma part de la short list dels Oscars 2024. Aquest curtmetratge va guanyar en el Rhode Island International Film Festival el Gran Prize Best Environmental Film, que qualifica per a la cursa dels Oscars de l’any vinent. 

Catya Plate serà el divendres 27 d’octubre, a les 20 hores, al Teatre Zorrilla per presentar la seva pel·lícula. 

El curt que tancarà la 49 a edició de FILMETS serà Sacrilegio, una producció espanyola, del gènere de ficció i de 16 minuts. Escrita i dirigida per Pedro Casablanc, és la seva òpera prima. El curtmetratge està interpretada per Felipe García Vélez, Miguel Ángel Martín, Héctor Meres, Aky Gamazo, Pedro M. Ortiz, Rafa Castillo-Romero, Alejandro Morales y Luis Centeno. 

La sessió Palmarès, el dissabte 28 d’octubre a les 20 hores 

La 49a edició de FILMETS Badalona Film Festival es tancarà aquest any el dissabte 28 d’octubre, a les 20 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona. Serà una sessió molt especial perquè es projectarà una selecció dels curtmetratges guanyadors de les Venus de Badalona del festival. 

FILMETS Pro, 5 sessions adreçada a professionals 

Al marge de la Secció Oficial, que presenta pel·lícules en competició, el festival també presenta l’OFF FILMETS, que agrupa activitats paral·leles fora de competició. Entre elles cal destacar el FILMETS Pro, un seguit de 5 activitats adreçades a professional i que tenen com a objectiu potenciar la indústria cinematogràfica i audiovisual. Aquest any les activitats de FILMETS Pro seran únicament presencials i es faran al Centre Cultural El Carme de Badalona. 

Les 5 sessions de FILMETS Pro previstes són les següents: 

• Dimarts 24 d’octubre, 10.30 hores: Els formats més innovadors de l’any. Sessió organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).. 

• Dimecres 25 d’octubre, 10.30 hores: Taula rodona PAC: Com i perquè produir un curtmetratge. Sessió organitzada pels Productors Audiovisuals de Catalunya. 

Un cop acabada la taula rodona de la PAC es farà la presentació del llibre Guía contable y fiscal de la industria del cine y audiovisual. Volumen 2, escrit per José Manuel Lizanda, inspector d’Hisenda de l’Estat, i Xavier Atance, editor del llibre i productor audiovisual. El llibre analitza les qüestions comptables i fiscals més rellevants del sector i es presenta com una eina imprescindible per als cineastes. 

• Dijous 26 d’octubre, a les 10.30 hores: RTVE Play I RTVE Play.cat, la primera OTT pública I gratuïta del país. Sessió organitzada per RTVE Catalunya. RTVE Play és la primera OTT pública i gratuïta que va sorgir a Espanya. Des d’aleshores, RTVE s’està adaptant al canvi de consum televisiu potenciant la plataforma i creant els primers continguts originals.  

• Dijous 26 d’octubre, a les 16.30 hores: Masterclass organitzada per l’Escola d’Arts i Oficis Pau Gargallo de Badalona. Hi intervindrà Sílvia Cortés, il·lustradora pro-fessional.  

• Divendres 27 d’octubre, a les 16 hores: Mou el teu curt! amb directors, productors i membres del jurat. Sessió organitzada per FILMETS i moderada pel director artístic del festival, Agustí Argelich.  

Això no és Disneyland i El silenci de les ones, dos documentals produïts per Badalona Comunicació que es presentaran a FILMETS 

FILMETS també és l’escenari on habitualment s’estrenen a la secció OFF FILMETS (fora de competició) els documentals que produeix Badalona Comunicació. Enguany es presentaran els següents dos documentals: 

Això no és Disneyland. Estrena el divendres 20, a les 19 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona 

El silenci de les ones. Preestrena el divendres 28, a les 18 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona 

El primer documental es titula Això no és Disneyland, que forma part del programa “Salto del Eje”, que promou la creació cinematogràfica com a eina de transformació social. En aquest documental, una desena d’alumnes de l’Institut Enric Borràs, del barri de la Salut, van rebre formació per crear i produir un curtmetratge documental amb el suport de professionals del sector cinematogràfic. Els adolescents van tenir llibertat creativa a l’hora de fer el seu propi curt, Això no és Disneyland

El segon documental es titula El silenci de les ones i és una investigació sobre la figura del periodista i locutor badaloní Pere Mitjans, que va ser director de Ràdio EAJ 39 Badalona durant la Guerra Civil. La pel·lícula narra la vida de Pere Mitjans, condemnat a mort en primera instància i després a cadena perpètua per haver dirigit el mitjà radiofònic. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles