22.6 C
Badalona
martes, mayo 28, 2024
spot_img

Comença la campanya de vacunació escolar a Badalona  

Com cada any, i coincidint amb l’inici del curs escolar, el Departament de Salut de la Generalitat administrarà, a través dels equips d’atenció primària de Badalona, les vacunes als alumnes als centres escolars de 6è de primària segons el calendari de vacunacions vigent a Catalunya. A partir del mes de març també es vacunarà l’alumnat de l’Educació secundària obligatòria (ESO). 

La vacunació és la millor opció per a la prevenció i el control de les malalties incloses en el calendari de vacunacions, i la millor alternativa tant per a la salut individual com per a la salut de la comunitat, a més de ser un dret de la ciutadania. 

Les vacunes que s’administraran a sisè curs de primària són: 

  • Vacuna contra el virus del papil·loma humà (vacuna VPH), en dues dosis, a nens i nenes.- Vacuna contra el virus de l’hepatitis A, en dues dosis. En el cas que el nen/a estigui vacunat/da amb una dosi anterior (als 6 anys), se li administrarà únicament la segona dosi per finalitzar la pauta. 
  • Vacuna contra la varicel·la, que s’administra en dues dosis als nens i nenes que no hagin passat la malaltia ni hagin estat vacunats. En el cas que el nen/a estigui vacunat/da amb una dosi, se li administrarà la segona. 
  • Vacuna contra el meningococ (ACWY) conjugada, en una única dosi als nens i nenes, si no l’han rebut després dels 10 anys, i independentment de les dosis administrades de la vacuna contra el meningococ C conjugada (vacuna MC). 

Aquest és el segon curs que s’inclou la vacunació contra el virus del papil·loma humà (vacuna VPH) també als nens (abans només s’administrava a les nenes). Amb aquesta mesura, es garanteix l’accés a la vacuna de manera equitativa per a la prevenció de la malaltia associada a la infecció per VPH. Respecte a la infecció per VPH, s’estima que la probabilitat d’infectar-se al llarg de la vida a partir dels 15 anys és del 84,6% en dones i del 91,3% en els homes. Per aquest motiu és important vacunar abans d’aquesta edat. Tot i això, el 90% d’aquestes infeccions són transitòries i es resolen durant els dos anys posteriors a la infecció. 

La vacunació en nens té un impacte directe de protecció contra la infecció produïda per VPH i evitar així càncers a la zona genital i en altres localitzacions. Addicionalment, la vacunació en nens té un potencial impacte indirecte al disminuir la possible transmissió de la infecció. En nenes, la vacunació és la manera més eficaç de prevenir la majoria de les infeccions causades per alguns tipus de VPH i forma part de les estratègies de prevenció del càncer de cèrvix, tot i que no pot substituir la prevenció secundària, ja que hi ha una petita proporció de càncers de cèrvix causats per virus del papil·loma no inclosos a la vacuna (un 12% aproximadament). 

És molt important que tant les noies vacunades com les no vacunades facin les revisions periòdiques en arribar a l’edat recomanada. També cal recordar la importància d’utilitzar sempre el preservatiu per evitar qualsevol tipus d’infecció de transmissió sexual. 

L’objectiu de la vacunació al centre escolar és facilitar-ne l’accés i continuar amb el calendari de vacunacions que s’inicia a la infància. Aconseguir que el màxim nombre de persones es vacunin ajuda a controlar la transmissió de les malalties i a protegir les persones més vulnerables. 

Per aquest motiu, és molt important la col·laboració de les famílies i la comunitat. S’establiran les mesures de seguretat i higiene que corresponguin, en funció de la situació epidemiològica del moment, per tal de poder desenvolupar amb normalitat la vacunació als centres escolars. 

Amb relació a la vacunació dels alumnes que han tingut la infecció per COVID19, cal tenir en compte que no es coneixen contraindicacions mèdiques per vacunar persones que han superat aquesta infecció. No s’ha establert cap interval de temps entre la infecció per SARS-CoV-2 i l’administració de vacunes (a excepció de les vacunes contra la COVID-19). Tanmateix, es recomana posposar la vacunació fins que s’hagi resolt el quadre clínic. 

En general, totes aquestes vacunes es toleren bé malgrat que poden causar molèsties locals (inflamació i envermelliment en el lloc de la punció) o malestar general (febre, desmais o mal de cap). Pràcticament mai no produeixen efectes adversos greus. Cal recordar que després de l’administració de vacunes es pot fer activitat normal, tot i que s’aconsella evitar la pràctica d’exercici físic intens durant les quatre hores posteriors. 

La campanya a 6è de primària a Badalona està prevista iniciar-se aquesta setmana. Les famílies han hagut de rebre tota la informació i els tràmits de l’autorització a través de l’escola, per l’Equip d’Atenció Primària de Salut de referència a l’escola. 

I a partir del mes de març també s’administrarà, a segon curs de l’Educació secundària obligatòria (ESO), la vacuna contra el tètanus i la diftèria completant així la vacunació als centres educatius de la ciutat. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles