20.9 C
Badalona
martes, octubre 3, 2023
spot_img

L’Hospital Municipal de Badalonai el Centre Sociosanitari El Carme testen un robot en tasques de seguretat i assistència dels pacient i funcions logístiques

Badalona Serveis Assistencials (BSA) està duent a terme, des d’aquest dilluns i fins divendres vinent, 28 de juliol, un projecte per testar en un entorn sanitari real un robot que desenvolupa tasques de seguretat, assistència i interacció social de pacients, i funcions logístiques. El robot s’està testant fins avui al Centre Sociosanitari El Carme amb pacients en rehabilitació i la vinent es traslladarà a l’Hospital Municipal de Badalona, on s’emprarà amb persones que han estat sotmeses a una intervenció quirúrgica de Traumatologia. 

Concretament, el robot es provarà quatre àmbits: inspeccions rutinàries dels llums d’avís de les habitacions i del risc de caigudes dels pacients, assistència logística, interacció social i detecció de problemes en la forma de caminar dels pacients. 

Evitar el risc de caigudes

Pel que fa a les inspeccions rutinàries, el robot avisarà el personal d’infermeria si els llums d’avís de les portes de les habitacions s’encenen o si les portes són tancades, i farà tasques de detecció de risc de caigudes (comprovant la posició del pacient al llit i revisant que no hi hagi objectes al mig del pas a l’habitació que puguin fer-lo ensopegar). El personal d’infermeria disposa d’una tauleta on rep els avisos que emet el robot si detecta alguna situació que calgui comunicar. També es vol intentar que, si troba una porta tancada, ell mateix aconsegueixi obrir-la.

Pel que fa l’assistència en tasques logístiques, es dotarà el robot amb una cistella perquè pugui traslladar objectes d’un punt a un altre. Així, per exemple, si un professional necessita material per fer una cura mentre està a l’habitació d’un pacient, podrà demanar al control d’infermeria que li enviï el robot amb aquest material. O si un pacient demana una manta al personal, el robot li podrà dur sempre i quan sigui l’usuari sigui prou autònom per poder recollir-la de la cistella.

En matèria d’interacció social, el professional podrà enviar el robot a una habitació per parlar amb el pacient i proposar-li activitats, com escoltar música o un relat, a través del robot mateix.

Finalment, es faran sessions en què el robot serà entrenat, amb el suport de professionals de Geriatria, per analitzar com caminen els pacients i detectar si poden tenir risc de patir una caiguda.

La iniciativa, denominada SANDRO-2 (Semi Autonomous Night and Day Robot), implica la col·laboració entre BSA i la companyia neerlandesa Heemskerk Innovative Technology (HIT). Les dues organitzacions ja van treballar conjuntament en el marc del projecte europeu Robot ROSE Covid-19 Response, finalitzat al març d’aquest any i en el qual s’emprava el mateix model de robot.

La iniciativa que es porta a terme aquestes dues setmanes ha de servir per perfeccionar algunes de les funcions que ja va començar a desenvolupar el robot durant el projecte ROSE i per testar-ne, en un entorn real, tasques noves que fins ara no s’han provat més enllà del laboratori de HIT. 

Les primera experiència desenvolupada a BSA en matèria de robòtica es va portar a terme durant 2020 a la zona d’hospitalització de pacients afectats per la COVID-19. Des d’aleshores el departament d’Innovació cada any ha anat impulsant projectes vinculats a aquest camp. En tots els casos es tracta de projectes que entenen l’automatització de funcions com a eina de suport al professional, una eina que li permeti dedicar més temps a l’atenció directa als pacients per oferir-los així una millor assistència.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,635SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles