18.1 C
Badalona
jueves, marzo 28, 2024
spot_img

Segona jornada del cicle de debats sobre seguretat al transport públic de Tusgsal

La Secretària de Feminismes del Govern de la Generalitat, Montserrat Pineda, va inaugurar la segona jornada del cicle de debats: Qualitat, Seguretat i Convivència. En aquesta ocasió centrada en la relació entre transport públic, seguretat i gènere. En la seva intervenció va destacar la importància de projectar la mirada de les dones en tots els àmbits de la nostra societat, amb voluntat de generar transformacions socials profundes des del compromís individual. Va destacar la necessitat d’incorporar al servei de transport públic les necessitats i els comportaments de les dones. A la vegada que va manifestar el compromís del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat en relació a la incorpoiració de les claussules de gènere en els plecs de contractació.

La sociòloga, experta en urbanisme i feminisme i membre del Col·lectiu Punt 6, Sara Ortiz, va fer una dura diagnosi sobre la invisibilització de les necessitats de mobilitat de les dones en relació al disseny de la xarxa de transport públic i als propis vehicles.

En la seva intervenció va afirmar que respon a paràmetres androcèntrics i que no atén als patrons de mobilitat complexa, sostenible i insegura de les dones. En aquest sentit va destacar les qualitats que ha de tenir per a ser realment inclusiu: Quotidiana i cuidadora; accessible i diversa; segurra i lliure; nocturna i festiva i finalment, equitativa i participativa.

La sociòloga va voler destacar l’experiència “El bus es nostre” que va consistir en unes marxes exploratòries de dones per visualitzar i reconèixer totes aquelles mancances que dificulten i condicionen la mobilitat de les dones al servei d’autobús. En aquesta experiència va comptar amb la col·laboració de TUSGSAL.

La taula de debat va comptar amb la participació del sotsdirector de Prevenció i Sensibilització del Departament d’Igualtat i Feminismes, Rubén Sanchez, de la directora de Comunicació de la Fundació SURT, Carme Porta,  de la caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona, Isabel Martínez i la responsable de gestió administrativa de l’Àrea de material mòbil de TUSGSAL, Sheila Ramos.

El debat va posar en evidència la necessitat d’abordar la qüestió des de les estratègies comunitàries, incorporant el teixit associatiu, experts i institucions per a produir veritables canvis en la construcció de solucions i les percepcions. I apostar per una transformació de la mentalitat a l’hora de mirar els espais públics i per tant, també el transport públic. Com es va afirmar cal una reeducació de la mirada dels homes i del conjunt de la societat perquè adopti perspectuves que els permetin observar situacions i conductes que pateixen les dones.

La jornada va finalitzar amb la participació de la presidenta i la secretària de la Federació de Dones de Badalona, Rocío Mateos y Celestina Yáñez que van donar testimoni des de l’experiència personal de fins a quin punt en el transport públic es poden generar situacions d’inseguretat que pateixen en especial les dones.

“No volem tenir por” va ser el clam final de la seva intervenció i el lema de la seva reivindicació avalada per una trajectòria de compromís en la lluita per la igualtat de la Federació de Dones de Badalona.

El moment emotiu de la jornada el va protagonitzar el reconeixement que el Director General de DIREXIS TUSGSAL, Carles Fàbregas va fer de la Paqui Aguilar, una conductora pionera a tot l’Estat i treballadora històrica de la cooperativa. Un exemple del compromís històric de l’empresa amb els valors de la igualtat com ho és també el Pla contra l’assetjament sexual al transport públic que tot just s’ha posat en marxa.

Van cloure la jornada, la Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Badalona, Aïda Llauradó i el president de la Fundació per a la Seguretat Pública, Josep Gázquez que va destacar la necessitat de dissenyar estratègies comunitàries a la gestió de la seguretat pública i a la millora de les percepció en aquest àmbit.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles