25.4 C
Badalona
miércoles, julio 17, 2024
spot_img

L’Ajuntament de Badalona facilita l’accessibilitat i promou la sensibilització de la donació de sang 

L’Ajuntament de Badalona col·labora amb el Banc de Sang i Teixits amb la cessió d’equipaments municipals a diversos punts de la ciutat per facilitar el gest altruista de la donació de sang. Amb l’obertura d’aquests punts de donació de proximitat la ciutadania no s’ha de desplaçar gaire lluny ni ha de destinar-hi massa temps, fent que la donació sigui més fàcil i accessible amb l’objectiu d’incrementar el nombre de donants nous i ocasionals.  

L’any passat el Banc de Sang i Teixits va organitzar, amb el suport de l’Ajuntament, 28 jornades de donació a Badalona, amb el resultat de prop d’un miler de donacions. Durant el primer semestre d’aquest any s’espera superar les xifres del 2022, ja que s’han programat 34 jornades en espais com el Centre Cívic La Salut; el Centre Cívic Can Cabanyes; el Centre Cultural El Carme; la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté i a les places dels Països Catalans i Alcalde Xifré. 

A banda de la cessió d’equipaments municipals en diversos punts de la ciutat, l’Ajuntament de Badalona per a fer més accessible la donació de sang també està treballant amb el Banc de Sang ser present en diferents esdeveniments que es duguin a terme a Badalona amb l’objectiu de sensibilitzar i incorporar nous donants, recordant les diferents donacions que es poden realitzar: sang, plasma, medul·la òssia i llet materna. 

Marató de donants de sang de Catalunya 

A partir del divendres 13 de gener es posa en marxa la Marató de Donants de Sang de Catalunya que es proposa aconseguir remuntar les donacions i restablir les reserves de sang que s’han vist afectades per les festivitats de Nadal i aquest any, especialment, per l’augment de casos de grip. Amb el lema “Donar sang sona bé” el repte és arribar a les 10.000 donacions en una setmana i recuperar les reserves de sang. 

El Banc de Sang i Teixits preveu que durant aquest 2023 caldran 260.000 donacions per atendre les necessitats dels pacients de Catalunya. 

Badalona s’afegeix a la Marató de Donants de Sang amb les jornades següents: 

Dissabte 14 de gener

Centre Cívic La Salut. Av. Marquès de Sant Mori, 180. De 17 a 20.30 hores 

Diumenge 15 de gener 

Centre Cívic La Salut. Av. Marquès de Sant Mori, 180. De 9.30 a 13 hores. 

Dimarts 17 de gener 

Unitat mòbil. Plaça dels Països Catalans. De 17 a 20:30 hores. 

Dijous 19 de gener 

Centre Cívic Can Cabanyes. Rambla de Sant Joan, 59. De 17 a 20.30 hores. 

Per a més informació i per a la consulta de pròximes jornades de donació obertes a Badalona es pot consultar: https://donarsang.gencat.cat/ca/vull-donar/cercar/ 

La 4a tinenta d’alcaldia i regidora de l’Àmbit de Territori, Habitatge, Esports i Salut, Teresa González, ha remarcat que “Badalona demostra una vegada més el seu compromís amb la salut i la solidaritat, facilitant i animant els veïns i les veïnes de la ciutat a contribuir amb les campanyes de donació de sang”. La regidora recorda que “és un acte senzill, però a la vegada imprescindible per al funcionament dels centres hospitalaris i que, en molts casos, contribueix a salvar vides”. 

Es recorda que qualsevol persona que es trobi bé de salut, que tingui entre 18 i 70 anys i pesi més de 50 quilos, pot ser donant de sang. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. 

Tant per a la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d’hemoglobina. 

L’ús de la mascareta continua sent obligatori per entrar als espais de donació. En cas que no es tingui, es facilita una en el moment. 

Més donacions el 2022, però no suficients 

N. donacions Lleida Tarragona Girona Barcelona Total 
2021 16.743  30.964 28.577 176.548 252.832 
2022 17.045 32.002 30.550 173.897 253.494 

Gràcies a aquestes donacions s’han pogut assegurar tots els tractaments dels malalts, i en cap moment ha faltat sang als hospitals catalans.  

3 de cada 10 transfusions de sang que requereixen els pacients són per a tractaments de càncer. De fet, aquest tipus de malalties són les que més sang consumeixen, per davant de les malalties de l’aparell digestiu, com hemorràgies intestinals, i la salut cardiovascular, com els infarts. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles