21.3 C
Badalona
miércoles, junio 12, 2024
spot_img

Badalona implementa un sistema d’alerta integral i multirisc que anticipa i monitoritza els episodis de perill climàtic 

Badalona ha desenvolupat el projecte LIFE BAETULO, cofinançat per la Unió Europea, amb l’objectiu d’implementar una eina innovadora que contribueixi a adaptar la ciutat als perills derivats del canvi climàtic. Es tracta d’un sistema d’alerta integral que engloba avisos i protocols d’emergència automatitzats pels riscos climàtics que poden afectar aquest municipi: inundacions pluvials, descàrregues del sistema de sanejament, ventades, temporals marítims, onades de calor, onades de fred, nevades-gelades, incendis forestals i episodis de contaminació atmosfèrica. 

El sistema d’alerta climàtica BAETULO neix del programa LIFE de la Unió Europea dedicat al medi ambient i a l’acció pel clima. El projecte, coordinat per Aquatec, s’ha desenvolupat en coordinació amb l’Ajuntament de Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i Aigües de Barcelona. Va començar el mes de juliol de 2020 i ha tingut una durada de dos any i mig. Aquest dilluns 28 de novembre, l’edifici El Viver ha acollit una sessió de seguiment i valoració, prèvia a la conclusió, en la qual han participat tots els socis del projecte i les entitats col·laboradores. També ha comptat amb la presència de la representant delegada de la Unió Europea que ha fet el seguiment i avaluació del desenvolupament del projecte, María José de la Torre, i del responsable d’Acció pel Clima de la Comissió Europea, Bernd Decker. 

Funcionalitats de la plataforma LIFE BAETULO 

La plataforma LIFE BAETULO permet als gestors locals del risc emprendre accions preventives o reactives per minimitzar els impactes i danys derivats d’episodis de clima extrem.  

Prediu de forma anticipada els episodis meteorològics rellevants que poden causar impactes al municipi i als seus habitants; informa en temps real de l’evolució d’aquests episodis mitjançant sensors; fa una estimació dels impactes i identifica els elements vulnerables i els punts crítics. El sistema automatitza els protocols d’emergència de forma que s’emeten els avisos de prealerta, alerta i emergència que corresponguin i s’activen els protocols necessaris abans, durant i després de l’episodi perquè els gestors locals del risc portin a terme les accions preventives i reactives en funció del risc climàtic i del nivell d’alerta. 

Predicció i monitorització en temps real 

La informació que es facilita en temps real la proporciona una xarxa de sensors ambientals que s’ha ampliat en el decurs del projecte amb la instal·lació de nous sensors i altres equips avançats. S’han incorporat 14 nous sensors per controlar els abocaments d’aigües residuals al mar, 3 noves estacions meteorològiques, 4 nous sensors d’inundació en superfície i 1 càmera que monitoritza els temporals marítims, abocaments al medi, presència de persones i la regressió de la línia de la costa. 

Després d’aquesta ampliació, la predicció i monitorització és possible gràcies a les dades recollides per la xarxa actual integrada per 24 limnímetres de clavegueram, 4 limnímetres de superfície, 19 limnímetres d’abocaments, 4 estacions meteorològiques, 7 pluviòmetres, 20 estacions de qualitat de l’aire, 1 boia de mesura d’alçada d’onatge, 1 càmera de mesura d’alçada d’onatge i abocaments. També se segueixen les prediccions meteorològiques i les d’incendis forestals i contaminació atmosfèrica. 

Tota la informació proporcionada per aquests sensors serà recollida en una base de dades que, a més d’alimentar el sistema d’alerta, es podrà utilitzar per a futurs estudis d’evolució de la ciutat. 

App Alerta BAETULO 

A més de la plataforma del sistema d’alerta, també s’ha dissenyat la nova App Alerta climàtica BAETULO per tal que la ciutadania pugui estar informada dels possibles perills climàtics en temps real i protegir-se. L’objectiu és fomentar la percepció del risc climàtic local i les accions d’autoprotecció per minimitzar els efectes sobre la salut de les persones i els danys materials sobre les seves propietats. 

La nova App informa sobre els perills climàtics que poden passar a Badalona: inundació pluvial urbana, abocaments al medi, onada de calor, temporal de vent, incendi forestal, temporal marítim, onada de fred, nevades, contaminació PM10, contaminació NO2 i contaminació O3. 

També explica quins són els diferents nivells d’alerta climàtica: Prealerta (possibilitat que es desencadeni l’episodi de perill climàtic concret); Alerta (situació de risc evident en què cal activar els protocols d’actuació corresponents per minimitzar els impactes); i Emergència (situació de risc constatat que està provocant impactes rellevants). Segons cada perill climàtic, l’aplicació recomana una sèrie d’accions a seguir. És una App gratuïta per a la ciutadania. 

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha destacat que “avui a Badalona hem presentat un projecte, que és pioner arreu d’Europa, que facilita a les administracions i al conjunt de la ciutadania disposar d’una eina senzilla i eficaç d’alerta davant d’episodis i de fenòmens naturals excepcionals que, a conseqüència del canvi climàtic seran cada vegada més freqüents”. “Des d’aquest Govern municipal”, ha afegit l’alcalde “ens prenem seriosament dotar la ciutat d’eines, com sensors i noves estaciones meteorològiques, que ens permetin prevenir i, quan calgui, actuar davant de qualsevol emergència derivada de fenòmens meteorològics extrems”. 

En aquest enllaç podeu accedir a un vídeo per, en 1 minut i 30 segons conèixer LIFE BAETULO – Sistema d’alerta integral d’avisos i protocols d’emergència pels riscos climàtics 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles