21.3 C
Badalona
miércoles, junio 12, 2024
spot_img

Govern municipal i sindicats signen un acord sense precedents per a la millora de les condicions laborals i econòmiques de la plantilla municipal de Badalona

Aquest migdia l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i els representants dels sis sindicats amb representació a l’Ajuntament han signat un protocol d’acords per a la millora de les condicions laborals i econòmiques de la plantilla municipal per al període del 2021-2023. El document destaca l’aposta per l’augment del Capítol I del pressupost municipal, així com la consolidació i millora de la plantilla municipal acabant amb la temporalitat. 

L’alta taxa de temporalitat, l’envelliment de la plantilla, la no cobertura de vacants, la inexistència de sistemes de carrera, la relació de llocs de treball o la manca de promoció interna són algunes de les disfuncions que Govern i sindicats reconeixen com a problemes detectats i que requereixen una intervenció immediata i planificada. Una actuació que, conclouen, s’ha d’orientar a la consecució de l’eficiència, l’eficàcia i l’adequació de la despesa. 

El primer punt dels acords estableix la proposta d’augmentar el Capítol I (despeses de personal) del Pressupost 2021 en un 7% i un 5% per als pressupostos del 2022 i 2023. 

El document acorda dotar amb 900.000 euros addicionals, repartits en un 50% entre els anys 2021 i 2022, el Complement de Productivitat i Especial Rendiment de la plantilla municipal, augment que contemplarà el Pressupost municipal que es portarà aprovació en les properes setmanes i que s’implementarà ja durant aquest any. 

Estabilització i consolidació de la plantilla 

El Govern municipal i els sindicats també han acordat iniciar el procés d’estabilització i consolidació de les places de la plantilla municipal. Així, en l’espai de la Comissió d’Interins, es decidiran els criteris per donar solució a la situació de temporalitat en el conjunt de les administracions públiques. Aquest procés haurà de seguir les següents premisses: 

  • Elaboració d’una anàlisi i estudi exhaustiu sobre la situació de la plantilla municipal, els diferents casos de temporalitat i interinatge de l’Ajuntament de Badalona. 
  • Que el procés es desenvolupi amb garanties per a les persones treballadores de la plantilla municipal dins del marc normatiu. 
  • Estudi de comú acord, entre la representació de l’Ajuntament i la representació sindical, del procés d’estabilització i consolidació de la plantilla amb l’execució de l’Oferta Pública d’Ocupació de l’Ajuntament. 

     

El document signat preveu fer efectiva l’Oferta Pública d’Ocupació dels exercicis anteriors, 2017 a 2020, i establir mecanismes que abordin les necessitats organitzatives, a través de la provisió de llocs de treball, així com que es pugui donar resposta a necessitats urgents i inajornables de l’organització. En aquest sentit es vol millorar el reconeixement i la millora professional, així com de la promoció interna i carrera administrativa i professional de les persones treballadores de l’Ajuntament. 

Entre els punts signats també hi ha l’inici de la modificació de la Relació de Llocs de Treball (RLLT) amb l’objectiu de portar-la a aprovació al Ple municipal durant l’exercici 2023. També es faran modificacions parcials de l’organització prenent com a referència l’informe de la Comissió de Modernització de l’Ajuntament d’anàlisi i diagnosi de la composició de la plantilla dels Recursos Humans de l’Ajuntament. 

D’altra banda també es vol avançar cap a l’aprovació dels calendaris laborals anualment i equiparar les condicions laborals de tots els treballadors municipals per garantir la conciliació laboral i familiar. Es fa especial incidència en la millora de la regulació de l’obertura dels equipaments municipals. 

Pel que fa a les retribucions també s’ha acordat procedir a l’equiparació retributiva del personal auxiliar administratiu (C2) per acabar amb el greuge d’aquest col·lectiu que actualment està desenvolupant tasques i funcions del cos administratiu (C1). També es preveu avançar en la modernització i amb l’aprovació definitiva del Reglament de Teletreball i la millora i extensió de les noves plataformes d’Administració Electrònica a totes les persones treballadores de la plantilla municipal. 

Anàlisi i diagnosi de la composició de la plantilla dels Recursos Humans de l’Ajuntament 

Aquest Acord pretén solucionar els principals problemes detectats pel recent estudi encarregat per la Comissió de Modernització de l’Ajuntament de Badalona. L’estudi observa que l’edat mitjana dels treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Badalona és de 48,7 anys i on el grup més nombrós d’edat amb més treballadors i treballadores a l’Ajuntament és el dels 51 als 60 anys (36,8%). A més, en els pròxims 5 anys, s’haurà de jubilar el 8,4% de la plantilla. 

Una altra dada destacada és que aproximadament un terç de la plantilla és personal funcionari interí. L’estudi també assenyala una manca de planificació durant dècades i unes normatives restrictives imposades per l’Administració General de l’Estat durant els últims anys que han agreujat l’actual situació dels recursos humans municipals. 

Acord històric 

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha qualificat “d’històric” aquest acord entre el Govern municipal i tots els sindicats i ha assenyalat que: “Posem les bases per la modernització de l’Ajuntament, per al reconeixement econòmic de la feina dels treballadors municipals, assolirem una estabilitat més gran de la plantilla i podrem aconseguir una administració més eficient en el futur”. 

Carmen Lucena, representant de la UGT, ha destacat “la millora de les condicions econòmiques i l’estabilitat de la plantilla” com grans virtuts de l’acord “que s’haurà d’anar concretant en futures reunions i comissions de seguiment”. 

Per a Carlos Rodríguez de PSU el més destacat és “el compromís del Govern municipal amb l’estabilització de la plantilla, nosaltres el que volem és que tots els treballadors i treballadores que es troben treballant a l’Ajuntament ho puguin continuar fent”. 

Juan Carlos Forcen, del sindicat IAC-CATAC, assenyala que “és un bon acord que cal desenvolupar durant els propers dos anys, estem convençuts de la bona voluntat del Govern, però caldrà que es vagin reflectint en millores materials, encara falta molt treball per endavant”. 

Pol Acózar de Comissions Obreres (CCOO) ha qualificat la signatura de l’acord com “un pas endavant, però fiscalitzaren que tres col·lectius, com són esports, guàrdia urbana i serveis socials, també estiguin inclosos dins de les millores”. 

Raúl Pérez, del SFP (Sindicat de Funcionaris de Policia) ha remarcat que: “estem a favor de les millores generals de la plantilla de l’Ajuntament, però com a sindicat específic de la Guàrdia Urbana seguirem treballant per un acord que millori les condicions d’aquest col·lectiu”. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles