Les Festes de Maig 2021 començaran divendres 7 de maig amb la lectura del pregó a càrrec de les jugadores del primer equip de futbol del Club Esportiu Seagull de Badalona

Aquest any, donada la situació sanitària, totes les activitats de les festes seran en format estàtic, en espais perimetrats, aforament limitat, i amb reserva prèvia

0
547

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i la regidora de l’Àrea de Cultura, Educació i Joventut, Amanda Feria, han presentat aquest migdia el programa de les Festes de Maig de Badalona 2021. Enguany, a causa de les restriccions sanitàries provocades per la pandèmia, les activitats de les Festes de Maig seran en format estàtic, en espais perimetrats, aforament limitat i amb reserva prèvia.

Els responsables municipals han anunciat que tot i que el Dimoni de les Festes es plantarà a la platja el dia 1 de maig, finalment no es celebrarà la tradicional Cremada la vigília de Sant Anastasi per evitar la presència massiva de públic.

Les entrades als espectacles es poden adquirir a través del web agendacultural.badalona.cat o de l’aplicació mòbil Agenda Cultural Badalona.

Els actes es faran a diferents espais de la ciutat. Aquests són els indrets on es celebraran:

Teatre Zorrilla                                                          Pregó

Plaça de Barberà                                                   Nit de Sant Anastasi

Pl. de Barberà i pl. Ciutat Romana:                    Festivitat de Sant Anastasi

Can Solei                                                                Cultura tradicional i popular

Ca l’Arnús                                                               Programació artística

Parc de l’Escorxador                                             Programació artística

Pl. de Capitania                                                      Mostra de Dansa

Pregó

Les jugadores del primer equip del futbol Club Esportiu Seagull Badalona seran les encarregades de pronunciar el pregó de les Festes de Maig 2021. Les “gavines”, com són conegudes popularment les jugadores del Seagull, destaquen pels mèrits esportius aconseguits, i pel seu compromís amb la igualtat al món de l’esport.

A causa de les mesures sanitàries de prevenció de la Covid-19, el pregó i tota la seva seqüència ritual es farà al Teatre Zorrilla, el divendres 7 de maig, i serà transmès en directe per Televisió de Badalona.

Nit de Sant Anastasi

Aquest any, a causa de la pandèmia de COVID-19, no es pot celebrar la tradicional Cremada del Dimoni, un dels actes emblemàtics de les Festes de Maig, ni el piromusical que el precedeix. El que sí que hi haurà, però, són diferents elements pirotècnics que s’encendran sense assistència de públic, i que aniran a càrrec de Coeters Dragón.

Cada 10 de maig, des de 1940, es crema un dimoni, precedit dels lluïments dels entremesos que fan el seguici, com un camí simbòlic per acomiadar-lo. Enguany, de manera excepcional, els elements festius faran aquest comiat des de la plaça de Barberà, ubicació on fa vuitanta-un anys es va cremar el primer Dimoni.

Així doncs, la plaça de Barberà serà l’escenari de l’Acte Sacramental, on els Diables de Badalona fan el ball parlat, de tradició centenària, que representa la lluita entre el bé, Sant Anastasi, i el mal, els borrons, la Diablessa i Llucifer, que intenten salvar el dimoni. L’Àliga, en nom dels badalonins, i deixant clar que triomfa el bé, acomiada el Dimoni.

Festivitat de Sant Anastasi

De bon matí el dimarts 11 de maig se sentiran per la ciutat els grallers de Badalona que sortiran a anuncia la festivitat de Sant Anastasi juntament amb el toc de festa de les campanes de Santa Maria.

Un cop tothom ben despert, toca anar a ofici a l’església de Santa Maria. A l’Anada a Ofici es representa la versió infantil dels balls, que es podran veure com llueixen des de la plaça de Barberà. Seguidament, l’Ofici Solemne. En l’ofertori, l’Àliga tornarà a fer el seu ball.

A la tarda, hi ha la Passada de Sant Anastasi, que enguany no es podrà gaudir amb el tradicional recorregut, però amb l’intent de mantenir el ritual, els elements sortiran igualment al carrer. De manera acotada i amb reserva prèvia d’entrada, es podrà veure una representació d’aquesta processó a la plaça de la Ciutat Romana i a la plaça de Barberà, i finalment també se celebrarà l’últim ball de sant Anastasi i el cant dels goigs.

Parc de Can Solei

Dimarts 11 de maig

11.30 h, On són els dragolins?

18.30 h, Va de Gegants. Un gran retrobament

21 h, Nit de Foc

PROGRAMACIÓ ARTÍSTICA

Parc de l’Escorxador

Divendres 7 de maig

20 h, David Ros

Dissabte 8 de maig

11 h, Envà, Cia. Amer i Àfrica

13 h, River Omelet

18 h, Aydená

20 h, Radio Tributo

Diumenge 9 de maig

11 h, Enric Magoo i mags de Badalona

13 h, Volver, Lora de Goya

18 h, Edu Esteve

20.30 h, Herència, La Industrial Teatrera

Dilluns 10 de maig

11 h, El Petit Príncep, Cia. Petit Bombay

13 h, Bufa&Sons

Parc de Ca l’Arnús

Diumenge 9 de maig

A les 10.30 h, Zum, La Tresca i la Verdesca

A les 11.30 h, Flow, Pulmon Beatbox

A les 13 h, DJ Dimas

A les 18 h, Racó Íntim: Intana i Esmeralda Colette

Teatre Zorrilla

Dilluns 10 de maig

20 h, Maria Arnal i Marcel Bagés

Port de Badalona

Diumenge 9 de maig

A les 12 i a les 18 h, a la plaça de Capitania, Mostra de Dansa

Disseny del Dimoni i del cartell de les Festes de Maig

El disseny del Dimoni i el cartell de les Festes de Maig corresponen a les propostes guanyadores de l’any passat ja que el 2020, a causa de la situació d’emergència per coronavirus, es van haver de suspendre i es van celebrar unes Festes de Maig Confinades.

Recordem però que el 22è Premi de Disseny del Dimoni de Badalona, Crema’l tu! el va guanyar el dissenyador Albert Navarro. El constructor del Dimoni és l’artista Ramon de los Heros

Per la seva banda la guanyadora del disseny del cartell, que es tria a través d’un concurs que fa l’Escola Pau Gargallo de Badalona, va ser Sílvia Sànchez

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha destacat que «les Festes de Maig 2021 seran les millors que podrem tenir ateses les circumstàncies i podem assegurar que els badalonins i les badalonines gaudiran d’activitats culturals, socials i recreatives que ens permetran viure amb intensitat aquests dies tan especials». L’alcalde ha manifestat també que, a diferència de l’any passat, es podrà plantar la figura del Dimoni a la platja de Badalona, «perquè tothom el pugui gaudir i, especialment, els més petits, tot i que malauradament no hi haurà Cremada per evitar aglomeracions». La figura es cremarà, sense presència de públic i s’enregistrarà per Televisió de Badalona perquè es pugui emetre a les 10 de la nit de Sant Anastasi.

Per la seva banda la regidora de l’Àrea de Cultura, Educació i Joventut, Amanda Feria, ha assegurat que tots els actes de les Festes comptaran amb totes les mesures necessàries i es podran accedir amb reserva prèvia i amb aforament limitat. La regidora ha volgut destacar que «per a donar escalfor i visibilitat després d’aquest últim any tan difícil, tota la programació artística de les Festes de Maig serà 100% amb artistes badalonins».

Les Festes de Maig comptem amb la participació d’aquestes entitats:

Associació de Veïns del Centre, Associació El Joc de Badalona, Associació Festa del Dibuix, Atelier des Artistes, Badalona Bèsties de Foc, Badalona Sardanista, Ballet Sílvia Pallisera, Banda Simfònica de Badalona, Bèsties i Diables de la Salut, Bufons del Foc, Campaners de Badalona, Castellers de Badalona, Catifaires de Dalt la Vila, Colla de Geganters de Badalona, Comissió de Festes de Badalona, Confraria de Sant Anastasi, Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana, Danzalona, Diables de Badalona, Esbart Sant Jordi, Estudi Flamenc i Dansa Lora de Goya, L’Assaig, Marisa Yudes, Miquelets de Badalona, Moviment2, Mulassers de Badalona, MultiStudioDance, Orfeó Badaloní, Ritmes, Stil, i Típic Ball de Bastons de Canyet.

La realització d’aquestes activitats  està supeditada a possibles canvis derivats de l’alerta sanitària per la Covid-19 i de les inclemències meteorològiques.

Informació actualitzada i reserva d’entrades a:

www.agendacultural.badalona.cat

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí