13.9 C
Badalona
jueves, abril 18, 2024
spot_img

El conseller Tremosa visita les 3 xemeneies i afirma que el Hub és un projecte molt important per a tot Catalunya

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, s’ha reunit avui amb els alcaldes de Sant Adrià de Besòs i Badalona, Joan Callau i Xavier Garcia Albiol, respectivament, per treballar en la definició del Hub internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau, que impulsa el Govern conjuntament amb els dos ajuntaments, en l’àmbit de les Tres Xemeneies. Es tracta d’un hub de transició energètica, canvi climàtic i desenvolupament sostenible que s’ubicarà als edificis de les Tres Xemeneies i la Nau de Turbines.

El conseller d’Empresa i Coneixement ha destacat que “el hub és un projecte molt important per a tot Catalunya, un horitzó que ens permet aixecar la mirada del dia a dia que vivim de pandèmia econòmica, social i emocional”, i ha afegit que, precisament ara, amb projectes com aquest “és el moment de reivindicar el sector cientificotecnològic, que sempre hi serà més enllà de les crisis que puguin venir”. Tremosa també ha volgut subratllar el valor de les aliances assolides per tirar endavant un projecte d’aquestes dimensions. El conseller ha destacat la importància del consens entre totes les administracions i organismes implicats destacant que “a l’hora de fer una gran infraestructura, costa molt més guanyar el consens social previ”.

El Hub del Coneixement del Barcelonès Nord és un exemple de col·laboració publicoprivada que integrarà empreses, projectes innovadors d’agregació, organitzacions i agents catalans, estatals i internacionals, projectes d’organismes multilaterals dedicats al desenvolupament sostenible, grups de recerca i universitats. La remodelació de la zona està contemplada al Pla Director Urbanístic que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat i que contribuirà també a dinamitzar aquesta àrea, una de les més afectades per la crisi social i econòmica generada per la Covid-19 i que encara arrossega seqüeles de l’anterior recessió econòmica. En concret, el PDU de la zona de la Barcelona Metropolitana Nord (Badalona i Sant Adrià) compren un espai de 32,5 hectàrees del front litoral, adjacent a la desembocadura del riu Besòs, on es troben els edificis de les Tres Xemeneies i la Nau de Turbines; els polígons industrials del Sot (Sant Adrià de Besòs), amb 25 hectàrees, i Sud (Badalona), amb 65 hectàrees.

El Hub del Coneixement del Barcelonès Nord facilitarà l’accés a formació en competències professionals relacionades amb la indústria 4.0 a joves i persones desocupades, aglutinarà emprenedors i talent al voltant dels tres ecosistemes de la regió (energia, enginyeries, salut i alimentació), i dignificarà el sector litoral amb criteris de biodiversitat i sostenibilitat, amb la finalitat de reduir les desigualtats i el risc d’exclusió social i posar les bases per a un nou model econòmic més sostenible i competitiu.

Ecosistema internacional per al desenvolupament social sostenible

A banda del hub de transició energètica, canvi climàtic i desenvolupament sostenible, la zona pretén ser també el node central d’un ecosistema Internacional de la cohesió social i la pau a Barcelona, basat en un conjunt d’institucions ubicades a les instal·lacions de les Tres Xemeneies, juntament amb altres entitats, coordinades en xarxa, i ubicades a la Barcelona Metropolitana. Precisament, aquests són dos dels àmbits prioritaris identificats per la Comissió Europea en el Pla Next Generation EU per reconstruir l’economia europea després de l’impacte generat per la Covid-19. El projecte queda alineat també amb el Pacte Nacional per a la Indústria i amb el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement, i haurà de donar resposta a les necessitats de formació en competències relacionades amb les noves professions, la recerca i la innovació vinculades a l’àmbit del desenvolupament sostenible.

Per desenvolupar el projecte, els ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs tenen previst signar a partir de mitjans de 2021 un conveni per fer cedir les instal·lacions de Companyia Auxiliar de Comerç i la indústria (CACI), un edifici industrial modernista d’uns 4.800 m2, rehabilitat parcialment, que es troba al front litoral del Passeig Marítim de Badalona, molt a prop de la Zona de les Tres Xemeneies. La cessió de l’espai permetrà desenvolupar de manera immediats el projecte funcional del Hub de Coneixement Barcelonès Nord, establir els acords amb actors internacionals participants o usuaris de les instal·lacions.

A les reunions que s’han dut a terme avui, tant als espais de les Tres Xemeneies a Sant Adrià del Besòs, com a l’antiga fàbrica de La CACI, a Badalona, hi ha assistit, a més del conseller Tremosa i els alcaldes dels dos municipis participants al projecte, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres; el director del Grup Internacional d’Experts (GIE) i redactor del projecte, Marius Rubiralta, i representants de l’empresa Metrovacesa S.A., de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i del Departament de Territori i Sotenibilitat. El Departament d’Empresa i coneixement, que ha coordinat els àmbits i institucions implicades, ha rebut l’encàrrec del Govern de presentar, en un termini màxim de 6 mesos, una proposta de gestió funcional del projecte.

L’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, ha destacat la força transformadora que el projecte del Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau proposa a la nau de turbines.

L’alcalde adrianenc, Joan Callau, en la seva intervenció durant la visita a les 3 xemeneies.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles