Endesa ha reduït en un 32% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) en el grup 3 de la central tèrmica de cicle combinat que té ubicada al terme municipal de Sant Adrià de Besòs, l’única –de fet- que té a Catalunya. Així, amb dades registrades aquest estiu, es posa de manifest no només la disminució substancial de concentració de gasos, sinó que s’està molt per sota del llindar que la mateixa administració estipula com a límit permissible.

Durant el 2019 la Companyia va invertir 830.000 euros per a realitzar millores en el sistema de combustió de la turbina de gas del grup 3 del cicle combinat. En concret, es van instal·lar uns nous segells (tancaments) als cremadors de la cambra de combustió de la turbina de gas, amb l’objectiu de mantenir estables les emissions de NOx durant tot el seu temps de funcionament entre inspeccions. La degradació pròpia de la turbina de gas provocada pel funcionament existent fins llavors -amb canvis de càrrega contínues i una gran quantitat d’arrencades-, comportava entrades d’aire que generaven un refredament dels sensors de temperatura. Això feia que les mesures que controlaven la combustió fossin inferiors a les reals, la qual cosa provocava un major consum de combustible i, en conseqüència, un augment de les emissions de NOx.

Igualment, també s’ha instal·lat un nou software que realitza un ajustament continu i automàtic de la temperatura de combustió en funció de les emissions d’òxids de nitrogen i les pulsacions de la màquina, amb l’objectiu de no incrementar ni les unes ni les altres.

Ara, amb aquest nou disseny es garanteix que els efectes de la degradació es minimitzin i, per tant, que les emissions de NOx no augmentin amb el pas del temps i que les mesures que controlen la combustió siguin les adients. L’eficàcia de l’acció no s’ha pogut quantificar fins ara, tant bon punt s’han pogut recollir les dades després del preceptiu període de proves i comparar les emissions de tots dos períodes.

Les emissions d’òxids de nitrogen (NOx: monòxid i diòxid de nitrogen) són el principal contaminant dels cicles combinats, i es formen arran de la combustió del gas natural amb l’aire, a elevada temperatura, per combinació de N2 (nitrogen) i l’O2 (oxigen) de l’aire.

A la següent gràfica es pot apreciar l’evolució de la corba d’emissions de NOx a partir del mínim tèrmic (157 MW), on s’observa perfectament una reducció de la concentració dels òxids de nitrogen del 2020 respecte al 2019. En cap dels dos períodes s’ha superat el valor límit d’emissió d’acord amb l’Autorització Ambiental Integrada estipulada per la Generalitat de Catalunya és de 75 mg/Nm3 (75 miligrams de NOx per metre cúbic normalitzat) funcionant a una potència d’entre 157 MW i 293 MW, i de 50 mg/Nm3 funcionant amb una càrrega superior als 293 MW.

En una segona fase, s’està estudiant quines mesures es podrien implementar al segon grup tèrmic (el 5), ja que no poden ser les mateixes perquè opera amb una altra tecnologia.

Característiques dels dos grups de la central tèrmica

La central tèrmica de cicle combinat Besòs –engloba els grups 3 i 5- té una capacitat total instal·lada de 1.271 MW (gairebé 300 MW més del que pot generar una central nuclear). Besòs 3 es va construir el 2002, i té una capacitat de 412 MW; Besòs 5 es va construir el 2010 i té una capacitat de 859 MW. Aquesta central va entrar en servei com a substituta de la desapareguda central tèrmica de Sant Adrià (les conegudes Tres Xemeneies), a l’altra llera del riu, que va acabar la seva vida útil l’abril de 2011.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí