La Festa dels Passadors de Sant Adrià de Besòs inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

0
2643

La Festa dels Passadors de Sant Adrià de Besòs ha estat inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La primera edició de la festa es va celebrar el 1998, organitzada per l’associació Dones del Futur de Sant Adrià de Besòs, per retre homenatge als passadors del riu Besòs, una antiga activitat que va ser vigent fins a finals del segle XIX i que actualment es reivindica com un signe d’identitat de la ciutat. En les primeres edicions, l’acte principal era felicitar a la geganteta Eulàlia el dia del seu sant.

L’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, ha manifestat la seva satisfacció per la noticia i ha agraït a la presidenta de Dones del Futur, Consol Aroca, i a tothom de l’entitat el seu esforç «per recuperar la figura dels passadors i impulsar la festa». Així mateix ha expressat el seu agraïment a l’Associació Amics de la UNESCO de Sant Adrià per fer-la seva i a «totes les entitats de cultura popular que hi participen cada any».

Antigament les fortes riuades s’emportaven els ponts del riu Besòs al seu pas per Sant Adrià. L’enginy del habitants del poble va fer aparèixer l’ofici dels Passadors. Els passadors eren homes forts que preparaven les passeres, una mena de ponts mòbils fets amb llargs taulons de fusta que permetien el pas per sobre de l’aigua, o els fangs i sorres. Quan les condicions no ho permetien, utilitzaven la tracció humana, passant a les persones a collibè.

Actualment, la Festa dels Passadors dura tot el cap de setmana. Dissabte es fa el pregó i el contacontes. Diumenge al matí té lloc la cercavila, amb la participació dels diables, geganters i castellers de Sant Adrià de Besòs, i, també, sardanistes i altres grups de cultura popular de la ciutat i d’altres poblacions convidades. Totes les colles i entitats es reuneixen a l’Arc Adrianenc per passar pel Pont dels Passadors. En arribar a la plaça del Mercat, les colles fan les seves actuacions. Finalment, a la Plaça de la Vila es fan tots els honors als Gegants Passadors, amb l’entrega dels rams de flors de les entitats i de l’ajuntament. Hi ha els parlaments i actuen les diverses colles. La tronada tanca la festa.

La festa és organitzada conjuntament per Dones del Futur i l’Associació Amics de la UNESCO de Sant Adrià amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i de les entitats de cultura popular de la ciutat. Es celebra el cap de setmana més proper al 12 de febrer, festivitat de Santa Eulàlia.

Més informació aquí.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí