21.3 C
Badalona
miércoles, junio 12, 2024
spot_img

L’Ajuntament de Badalona impulsa una campanya per evitar que s’alimentin els coloms i frenar la superpoblació d’aquests animals

Amb el lema “El teu pa no és el seu menjar”, l’Ajuntament de Badalona ha posat en marxa una campanya informativa per sensibilitzar la ciutadana de la necessitat de deixar d’alimentar els coloms. L’objectiu és reduir la superpoblació d’aquesta espècie que es produeix en determinats espais públics de la ciutat.

La campanya pretén informar sobre la importància de deixar de facilitar aliment als coloms i evitar la presència de restes de menjar a la via pública, ja que l’accés artificial a l’aliment ocasiona a aquests animals una nutrició deficient perquè no es tracta de llavors i brots tendres, que són la seva font nutritiva natural. A més, donant-los pa i altres aliments que no formen part de la seva dieta, es provoca l’aparició de superpoblacions de coloms, ja que el temps que invertirien en la cerca del seu menjar l’ocupen reproduint-se. Cal remarcar també que les concentracions de coloms comporten competència entre els individus i situacions d’estrès continu, fet que provoca baralles que sovint tenen com a conseqüència lesions que, posteriorment, els produeixen malalties.

Per fer arribar aquestes informacions a la ciutadania, s’han instal·lat panells en 45 parcs i places de Badalona en què s’ha detectat la presència de superpoblació de coloms. En aquests panells s’especifica els riscos d’aquesta pràctica per a la ciutadania i el benestar dels coloms.

La campanya també es difondrà mitjançant el web municipal i suports publicitaris al carrer i es reforçarà al voltant dels espais amb superpoblacions de coloms mitjançant bustiades amb fulletons informatius als habitatges. A més, amb el suport d’agents cívics, s’informarà els comerciants d’aquestes zones perquè evitin que quedin restes de menjar a l’abast dels coloms, ja que els comerços de restauració amb terrasses són un dels principals punts de concentració d’exemplars cercant aliment.

A banda de les accions per impedir que accedeixin a aliments de forma no natural, les mesures que resulten més eficaces per controlar les superpoblacions de coloms dins de l’àmbit urbà són les que s’orienten a obstaculitzar que els animals tinguin espais on puguin descansar, refugiar-se o fer-hi niu. Per això és important adequar les construccions de les ciutats perquè no presentin espais susceptibles de ser ocupats per les cries de coloms i on les aus puguin trobar aixopluc.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Badalona està treballant internament i també amb altres administracions per trobar solucions a la problemàtica que genera la concentració de coloms en determinats indrets com els ponts de les autopistes que creuen la ciutat. Les actuacions que es volen dur a terme cercaran la cohabitació a l’entorn urbà, és a dir, permetran el desenvolupament de la vida diària d’una gran ciutat alhora que s’integra la presència d’aquesta espècie en el mateix entorn.

Aquestes accions per trobar un punt d’equilibri tenen com a finalitat teixir una estratègia que vagi en la línia de la normativa actual, que estableix que el colom roquer és una au silvestre i cal protegir les seves poblacions. Aquesta nova legislació implica que les actuacions adreçades a controlar les poblacions de coloms s’orientin a promoure un control ètic i de millora del seu benestar.

És important recordar que, actualment, les actuacions d’extermini, com són les captures massives, només estan permeses per raons justificades de salut pública i sempre que altres mesures hagin fracassat. Això es deu al fet que les captures massives són inadequades perquè no són selectives respecte a la biodiversitat i per la seva manca d’efectivitat, ja que els espais es tornen a ocupar de forma ràpida per altres coloms.

La quarta tinenta d’alcaldia de l’àmbit de Comunicació, Fons Europeus i Protecció a les Persones, Rosa del Amo, ha remarcat que “malgrat que moltes persones donen menjar als coloms amb bona voluntat, és important ser conscient que és una pràctica negativa tant per als mateixos animals com per les persones, ja que d’aquesta manera s’afavoreix la superpoblació i l’aparició de plagues i malalties”. “Des de l’Ajuntament impulsem aquesta campanya per garantir el benestar animal i a la vegada la cohabitació positiva dels coloms en l’entorn urbà”, ha explicat la Del Amo.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles