8.1 C
Badalona
miércoles, abril 24, 2024
spot_img

Badalona entra en fase de preemergència per sequera 

El municipi de Badalona, un dels 202 que s’abasteixen d’aigua del sistema Ter-Llobregat, ha entrat en l’escenari de preemergència. El Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha acordat canviar la situació d’excepcionalitat, vigent des del mes de març, a la de preemergència que preveu intensificar determinades mesures, d’acord amb el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES). 

En la fase de preemergència s’aplicaran, de forma consensuada, mesures com les següents: 

  • Reducció del volum d’aigua lliurat per a abastament de població (incloent-hi ús industrial i comercial) a una dotació de 210 litres per habitant i dia (en excepcionalitat eren 230 litres per habitant i dia).  
  • Reducció a la meitat del volum d’aigua destinat al reg de gespa en superfícies destinades a la pràctica federada d’esports declarades en situació d’excepcionalitat per sequera, que no podrà superar una dotació de 200 metres cúbics per hectàrea i mes. 

La resta de mesures que ja preveia la fase d’excepcionalitat encara son vigents en preemergència: 

  • Es permet el reg de supervivència per a l’arbrat, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable. 
  • Les piscines privades continuaran sense poder omplir-se 
  • Només es permetrà el reompliment parcial o primer ompliment de piscines d’ús públic en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. 
  • Es manté la prohibició de la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. 
  • Els vehicles només es poden rentar en establiments comercials dedicats a aquesta activitat, que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. 
  • Es manté la prohibició de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin suport vital de vida aquàtica.  

Davant aquesta situació, i que la previsió meteorològica preveu un hivern sense pluges imminents, i per a fer front als riscos de desabastiment, en les pròximes setmanes es podria entrar en fase d’Emergència. 

Ús racional de l’aigua 

Des de l’Ajuntament de Badalona es recorda la importància de fer un ús racional de l’aigua. En aquest sentit, Badalona és un dels municipis que es troba per sota de les dotacions previstes en la fase de preemergència (210 litres per habitant i dia) per la qual cosa el Govern municipal agraeix els esforços de la ciutadania per fer un consum corresponsable i generar un estalvi col·lectiu. 

“Davant la situació tan desfavorable en la qual ens trobem, hem treballat per poder aprofitar al màxim l’aigua de la fuita històrica de la canonada propietat de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter- Llobregat (ATL) instal·lant una canonada de 70 metres per captar l’aigua, portant-la a la finca municipal de Torre Codina i connectant-la amb el dipòsit de Montigalà -una obra executada el 2008 per aprofitar part de la fuita”, ha explicat la regidora de Medi Ambient, Sònia Egea. “D’aquesta manera, podem destinar aquesta aigua al reg de zones verdes i a la recàrrega de camions cisterna”. “Farem tot el possible per tal que ATL assumeixi la responsabilitat de vetllar perquè no es malbarati cap gota d’aigua, tenint en compte en la situació tan dramàtica en què ens trobem”, ha afegit. 

Així mateix, s’ha enviat una carta al director de l’ACA on es demana poder utilitzar l’aigua freàtica del municipi i l’aigua de la fuita per al reg de les zones verdes i arbrat de la ciutat quan s’entri en fase d’emergència,  sense que encara s’hagi rebut resposta. 

Durant els pròxims dies està prevista la convocatòria de la Comissió de Sequera de l’Ajuntament per tal d’abordar com s’implementarien futures mesures, cas que s’entri en la fase d’Emergència 

Més informació: 

Pla de sequera, Agència Catalana de l’Aigua 

https://aca.gencat.cat/ca/plans-i-programes/pla-de-sequera/index.html

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles