21.3 C
Badalona
miércoles, junio 12, 2024
spot_img

El quart Recompte de persones sense llar a Badalona localitza 90 persones dormint al carrer 

El quart Recompte de persones sense llar a Badalona ha comptat 90 persones dormint a la via pública la nit del 30 al 31 de maig de 2023 (58 homes, 6 dones i 26 que no s’han pogut identificar). Aquesta xifra és la més elevada dels quatre recomptes que s’han fet a la ciutat des de 2016 i representa gairebé doblar la dada de 2021, que va ser de 48 persones dormint al carrer a la ciutat de Badalona.

A la xifra de les 90 persones dormint al carrer s’han de sumar les 135 persones, 111 homes i 24 dones, allotjades en centres de pernocta, serveis i pisos d’entitats i pensions a Badalona. Així mateix, cal tenir en compte que hi ha 237 persones que viuen a assentaments a la ciutat (216 homes i 21 dones).

En el primer Recompte de 2016 es van trobar 39 persones que dormien el carrer; l’any 2018 es van localitzar 57 persones dormint al ras i es vam comptar 172 en recursos de serveis socials i entitats; i el 2021, en el tercer recompte, la xifra de persones dormint al carrer va ser de 48 i 299 en recursos d’entitats i assentaments.

Des de la mitjanit fins a les 2 de la matinada els més de 170 voluntaris i voluntàries s’han dividit en 17 grups que han caminat per tots els carrers i espais de la ciutat de Badalona. Aquest any també s’ha recuperat la trobada presencial del voluntariat prèvia al recompte a la masia de Can Banús on s’han pogut donar les últimes indicacions abans de començar. Enguany la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB) també ha format part i ha participat en el recompte.

Amb aquest recompte quantitatiu s’obté la fotografia del nombre de persones sense llar en una nit determinada per, d’una banda, fer visible i sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i, d’altra, incidir el disseny d’unes polítiques d’actuació i atenció més acurades a la realitat de la ciutat.

Valoració del resultat del Recompte 2023

La xifra de 90 persones mostra un creixement molt notable de les persones que dormen al ras a la ciutat de Badalona. La dada d’enguany, juntament amb el nombre de persones que viuen en recursos de les entitats i l’Ajuntament, assenyala un avenç preocupant del sensellarisme a la ciutat que des de la Taula ens referma en el compromís  i en la necessitat de buscar solucions a la crisi de l’habitatge i l’increment de l’exclusió social.

Durant els últims anys s’han ampliat els serveis a la ciutat: s’ha posat en marxa el centre de pernocta Can Bofí Vell (any 2020) i ha augmentat el nombre de places a pisos d’entitats per atendre aquestes persones (de 36 el 2021 a 50 el 2023).

Després de quatre recomptes a la ciutat, aquesta acció es consolida com una eina de sensibilització de la ciutadania, visibilització de la realitat social de les persones que dormen al carrer i també un instrument per explicar la tasca que realitza la Taula Sense Llar de Badalona.

Un pas més: dades qualitatives

L’any 2025 es tornarà a fer un nou recompte quantitatiu a Badalona però és necessari també complementar-ho amb informació qualitativa a través d’alguna enquesta/qüestionari/entrevista a les persones sense llar de la ciutat. Aquest és un altre dels objectius de la Taula: l’elaboració d’un cens qualitatiu de les persones que dormen al carrer a Badalona.

Els condicionants personals que aboquen a l’exclusió extrema que evidencia el sensellarisme poden ser la manca de feina, la pobresa econòmica, la falta d’habitatge, la pèrdua de les relacions familiars i socials, condicionants de salut, de salut mental, d’addicions, el mateix estigma i discriminació socials afegits… Tenir aquesta informació qualitativa pot ajudar a entendre i enfocar millor la lluita contra el sensellarisme.

La Taula Sense Llar de Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona està integrada des de l’any 2017 per la Fundació Llegat Roca i Pi, Càritas Diocesana de Barcelona, la Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja del Barcelonès Nord, la Fundació Mambré, Sant Joan de Déu Serveis Socials i, des d’aquest any, Asaupam, així com l’Ajuntament de Badalona.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles