21.9 C
Badalona
miércoles, junio 19, 2024
spot_img

La remodelació del barri de Sant Crist de Badalona s’inicia amb la construcció de 24 habitatges 

El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, i l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, acompanyats de la directora de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Maria Sisternas i Tusell; de la presidenta i del gerent del Consorci urbanístic per al desenvolupament de les àrees residencials estratègiques de l’Estrella i Sant Crist de Badalona, Teresa González Moreno i Francesc López Guardiola, respectivament, així com regidors i regidores de l’Ajuntament, han visitat avui els terrenys on es construirà el primer edifici per reallotjar les persones afectades per l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) Sant Crist de Badalona i per la construcció dels laterals de la C-31. 

El Govern impulsa la remodelació del barri de Sant Crist de Badalona amb la pròxima construcció d’un bloc de 24 habitatges protegits que es destinaran a reallotjament d’afectats. Un cop construïts els pisos, s’enderrocaran els edificis on vivien els afectats, alliberant així l’espai necessari per construir el futur lateral de la C-31 i l’Àrea Residencial Estratègica (ARE) de Sant Crist. Aquesta ARE tindrà un total de 215 habitatges, tots protegits, que construirà el Consorci que integren l’Ajuntament de Badalona i l’INCASÒL. 

El Consorci urbanístic per al desenvolupament de les àrees residencials estratègiques de l’Estrella i Sant Crist de Badalona, integrat per l’Ajuntament de Badalona i l’INCASÒL, és l’administració actuant encarregada de l’expropiació de les finques incloses al Sant Crist. 

El conseller ha posat en valor l’actuació “perquè estem davant d’una realitat: l’inici de la millora del barri de Sant Crist. La construcció d’aquest nou bloc de pisos és una peça indispensable perquè es pugui produir tota la resta de la remodelació del barri i això farà que tinguem habitatge, que tinguem un espai públic digne, una continuïtat del barri en aquests entorns i, per tant, una millora evident per a la vida dels veïns i veïnes”. 

Per a Fernàndez, “l’habitatge és una de les prioritats del Govern, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona. I aquí a Badalona tenim dos espais, Sant Crist i el barri de l’Estrella, on tindrem la capacitat de generar 400 pisos de lloguer assequible. Amb aquestes actuacions, fem efectiu el dret a l’habitatge per a tothom”. 

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha destacat que: “avui per fi, després de molts anys esperant, ha arribat el moment de donar un pas més en l’execució d’aquest gran projecte per a Sant Crist, avancem i comencem a donar solució a una demanda històrica”. L’alcalde ha afegit que: “la millora de la mobilitat a Badalona passa per aquesta reforma, per fi podrem comunicar de nord a sud tots els barris de la ciutat”.  

*L’alcalde ha reclamat que “volem que el barri de Sant Crist disposi dels equipaments que mereix i que deixi de ser un barri oblidat per les administracions”. En aquest sentit, Guijarro ha demanat que: “la Generalitat s’impliqui en la construcció del Centre d’Assistència Primària que tant necessita el barri” i així mateix ha afegit que “cal que el Govern executi la partida que hi ha destinada des de fa dos anys en els pressupostos de la Generalitat per reduir el soroll de la C-31 amb la instal·lació d’un asfalt sonoreductor i poder alleugerir les molèsties que aquesta via causa als veïns”. 

Habitatges del passatge Fortuny 

El Consorci ha encarregat a l’INCASÒL la promoció de 24 habitatges al passatge Fortuny 5-7 per reallotjar les persones afectades per l’expropiació del sòl destinat a la construcció del lateral de l’autopista C-31. Es preveu que les obres dels habitatges s’iniciïn el proper mes de maig, amb un cost de 4,4 milions d’euros i una durada de dos anys. 

El projecte ha estat redactat per Seguí arquitectura i Musquera arquitectura en col·laboració amb Joan Zapata Lluch i de Israel de las Heras Bengoa i l’enginyeria Sarpat de projectes. També col·laboraran PACI Enginyers en la urbanització de l’entorn, i Israel de las Heras Bengoa i Sarpat de projectes en la construcció dels pisos. 

Els 24 habitatges tindran entre 45 i 75 m2, tots ells oberts a dues façanes, el que afavorirà la seva ventilació natural. L’edifici disposarà d’un pati interior d’ús comunitari i plaques fotovoltaiques a la coberta per generar energia. A més, inclourà 24 places d’aparcament per a cotxes, 13 per a motos, un aparcament de bicicletes i 24 trasters. 

L’execució del projecte comportarà la urbanització de l’entorn, tot vetllant per l’accessibilitat i incorporant espais verds en les connexions dels carrers. Aquesta urbanització destinarà a zona de joc infantil part de la connexió entre els carrers Casas i Amigó i Montserrat, situada al darrere del nou edifici. 

La remodelació del barri 

Aquesta nova promoció d’habitatges se situarà en un solar que l’Ajuntament de Badalona va aportar al Consorci urbanístic. Actualment, el solar és el final del carrer Casas i Amigó, un cul-de-sac, i s’usa com a zona d’aparcament. Per salvar el desnivell d’un pis d’alçada, el carrer connecta amb el passatge Fortuny a través d’una escala encastada al mur de contenció. Atendre aquest desnivell és, doncs, un dels principals reptes dels projectes d’edificació i urbanització. No només s’ha de salvar la diferència entre el passatge Fortuny i l’inici del carrer Casas i Amigó, sinó que també s’ha de tenir en compte que entre l’extrem nord i el sud del solar hi ha un desnivell d’unes tres plantes d’alçada. 

Per salvar el desnivell, l’edifici tindrà dos vestíbuls, un a la cota més alta i l’altre a la més baixa. A més, s’inclouran escales, rampes i un ascensor per millorar l’accessibilitat de la zona i poder connectar el passatge Fortuny, el carrer Casas i Amigó i el carrer Montserrat. 

Una vegada traslladats els veïns de Sant Crist amb dret de reallotjament al nou edifici, el Consorci enderrocarà els habitatges desocupats per alliberar l’espai i iniciarà la urbanització del barri. Així es generaran les parcel·les on es construiran els habitatges protegits, i es facilitarà la construcció del lateral de la C-31. Fins ara, el Consorci ja ha enderrocat dos edificis unifamiliars i en aquests moments està enderrocant uns altres tres habitatges que ha adquirit. 

Actualment el Consorci, mitjançant encàrrec a l’INCASÒL, està redactant el projecte de taxació conjunta de les finques incloses dins de l’ARE del Sant Crist, que es preveu completar dins d’aquest semestre. 

L’ARE de Sant Crist 

Les ARE es van concebre com a nous eixamples a les principals ciutats catalanes, dotats d’habitatges, tant lliures com amb diferents règims de protecció, equipaments, zones verdes i espais públics de qualitat. A Badalona s’hi van preveure dues ARE, la de l’Estrella i la de Sant Crist, situada al nord-oest de la ciutat. En aquest darrer cas, hi preveia 176 habitatges, tots amb algun règim de protecció, que suposaven una densitat de 122 habitatges per hectàrea. 

Posteriorment, es va elevar aquesta densitat per incrementar fins a 215 el número de pisos protegits, i així donar resposta a les necessitats d’accés a un habitatge assequible, sense incrementar el sostre total de l’ARE. A més de contribuir al reequilibri social, també es vol consolidar el barri de Sant Crist en la seva façana a la C-31, generant espai públic de qualitat i esponjant tota l’àrea. 

Així, l’ARE tindrà un front d’illes obertes que alternarà edificis alineats a la C-31 i als carrers perpendiculars a la mateixa amb uns espais verds de nova creació. La disposició dels blocs de pisos millorarà les tipologies dels habitatges, que gaudiran de més superfície de façana a l’exterior i diferents orientacions.  Al llarg del front de la C-31, per tant, s’alternaran edificis de 3 i 7 plantes. 

També es generaran dos nous pols d’activitat en el barri de Sant Crist situant en els extrems de l’ARE unes illes on es combinen zones verdes, equipaments i sostre residencial. D’una banda, es dibuixa una gran zona verda a l’extrem sud-oest del sector, confrontant la rambla de Sant Joan, que serà la porta d’entrada al barri de Sant Crist des del centre de Badalona. D’una altra, la zona verda existent a l’extrem nord-est del sector, a la cantonada entre els carrers de la Selva i d’Àgueda Mompel, es reurbanitzarà i quedarà vinculada a l’equipament situat a la planta baixa de l’edifici d’habitatges de la mateixa illa. D’aquesta manera es generarà un altre pol d’activitat dins del barri que es reforçarà amb el sostre comercial de l’edifici confrontant.  

Es disposen quatre petites zones verdes al llarg de l’àmbit, entre el carrer de Góngora i el carrer d’Àgueda Mompel. Aquestes zones verdes són les que se situen a la façana a la C-31, alternant-se amb els futurs edificis d’habitatges, dotant el barri de nous espais lliures de proximitat per als veïns i fent-lo més permeable. Finalment, es preveuen dos equipaments públics enlloc d’un, l’ús dels quals es determinarà en funció de les necessitats municipals. 

L’ARE Sant Crist es recolza principalment en el carrer de l’Abat Escarré, que modificarà la seva secció amb el  projecte del nou lateral de la C-31. La pendent en sentit nord-oest del barri fa que els vials que conflueixen en aquest lateral de l’autopista tinguin grans desnivells. La modificació de l’ARE soluciona aquest fet mitjançant la restricció de vehicles i l’adaptació carrer per carrer al desnivell, amb escales on el pendent és més fort i amb rampes on és més suau. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles