En els darrers anys, la societat s’ha adonat el problema de la soledat no desitjada, un fenomen en el qual una persona viu en base al seu percepció sobre la manca de relacions i/o la insatisfacció per les que té. La solitud té un impacte molt perjudicial a la salut de les persones, tant en el físic com en el psicològic, incrementa la seva vulnerabilitat i el seu aïllament social i pot afectar la situació socioeconòmica.

La COVID-19 agreuja la situació de soledat i aïllament de les persones grans

Durant la pandèmia, les persones grans han estat el centre d’atenció, per l’impacte del virus en aquest segment de població, però també pels prejudicis i els estigmes associats. S’han produït situacions de vulneració de drets, aplicant mesures que els ha afectat, sovint, de manera directa sense tenir en compte les seves necessitats ni la seva opinió i, en alguns casos, sense informar-les.

De manera generalitzada, han patit discursos i mesures edatistes que les han discriminat per la seva edat, i s’ha tendit a projectar una imatge de les persones grans que no es correspon amb la seva diversitat. D’altra banda, la situació de pandèmia ha fet aflorar la tensió existent que ja es vivia en el sistema de cures i atenció a la gent gran.

Segons l’informe «L’impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran» realitzat per l’Observatori de la Soledat, el 41% de la gent gran manifesta un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s’ha sentit més vulnerable.

A més de tenir un impacte directe molt negatiu en la salut de les persones grans que la pateixen -en forma de risc de malalties cardiovasculars, Alzheimer, suïcidi, ansietat, depressió, en la salut mental en general- la soledat acurta l’esperança de vida.

Crida urgent a la ciutadania de Badalona

Davant del creixent d’aquesta problemàtica que afecta a milers de persones grans dels nostres barris, Amics de la Gent Gran fa una crida urgent a la ciutadania de Badalona per a incorporar persones voluntàries que vulguin compartir una estona a la setmana amb persones grans que pateixen soledat no desitjada.

Per fer-ho, només han de contactar amb nosaltres mitjançant els següents canals:

“M’han tocat amb la vareta màgica, gràcies per comptar amb mi, només el fet d’estar aquí vol dir que algú ha pensat en mi, i això ja és suficient»; és una de les afirmacions que fan persones grans com la Teresa, que fa temps rep el suport de l’entitat de la mà de persones voluntàries. L’amistat es converteix així en el millor antídot contra la soledat.

Soledat i aïllament, un problema que va en augment

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ha publicat recentment la seva “Encuesta Continua de Hogares” corresponent a l’any 2020 l’any passat hi havia a Espanya 4.849.900 persones que vivien soles, de les quals 2.131.400 (el 44%) tenia més de 65 anys. L’augment respecte al 2019 és d’un 6’1%, any en què el nombre de persones majors de 65 anys que vivien soles era de 2.009.100. Es tracta del major increment en tota la sèrie històrica de l’INE.

Els experts apunten que la vida en solitari continuarà creixent, la qual cosa resulta lògic, si tenim en compte que l’esperança de vida augmenta amb el pas dels anys. Segons també dades de l’INE, al gener de 2009 els majors de 65 anys suposaven un 16,55% (7.651.073 persones) de la població total. El 2020, la gent gran representen el 19% de la població total, en nombre totals, 9.303.070 persones, i d’aquestes el 23% viuen soles.

Tot i que no és un factor determinant, el fet de viure sol/a és una de les causes que poden provocar solitud no desitjada. A més de l’augment de l’esperança de vida, cada vegada es produeixen més ruptures de parella abans de la jubilació, i augmenta el nombre de persones que arriben a l’última etapa de la vida en solteria o sense parella estable. És probable que, com a conseqüència d’aquests fets, el risc de patir solitud entre la població major de 65 anys augmenti en la mateixa mesura.

A Espanya, el 69,4% de les dones i el 66,2% dels homes de més de 65 anys pateix soledat no desitjada, segons l’estudi ‘La solitud en les persones grans: prevalença, característiques i estratègies d’afrontament’, coordinat pel Dr. Javier Yanguas, director científic del programa de Gent Gran de la Fundació «la Caixa».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí