24.3 C
Badalona
jueves, junio 19, 2025
spot_img

Es busquen participants per a un estudi sobre autoestigma en persones amb Trastorn Límit de la Personalitat

L’estigma és el conjunt de creences, amb connotacions negatives, que atribuïm a nivell social a les persones amb una determinada característica o condició de salut. Parlem d’autoestigma per descriure el procés en el qual cada persona en particular s’identifica amb un determinat grup estigmatitzat i, per tant, amb els estereotips, els prejudicis i la discriminació que s’hi associa, els aprova com a verdaders i hi influeixen en la visió de sí mateixa.

El Trastorn Límit de Personalitat (TLP) és un trastorn psicopatològic caracteritzat per inestabilitat emocional, conductes impulsives, dificultat en les relacions interpersonals i problemes d’identitat. Sovint debuta a l’adolescència i sense tractament pot interferir molt negativament en el desenvolupament psicosocial. Per millorar el pronòstic cal un diagnòstic i un tractament d’instauració precoç. Es considera que és el resultat de la interacció entre una vulnerabilitat determinada biològicament i una sèrie de circumstàncies ambientals estressants que comprometen el procés de maduració emocional de l’individu. A més, les manifestacions primerenques del TLP acostumen a anar associades a una major impulsivitat, i per això el risc de conductes suïcides és molt elevat.

L’objectiu de l’estudi és explorar, de forma anònima, la relació de diferents factors psicosocials i clínics amb el procés d’autoestigma en persones que han rebut el diagnòstic de TLP. Per exemple, analitzar com el gènere, la condició econòmica o els anys que fa que la persona té aquest diagnòstic afecta, en major o menor mesura, la seva experiència d’autoestigma. L’estudi suposa pels participants la dedicació d’uns 20 minuts per omplir una enquesta en línia que rebran via correu electrònic, prèvia informació i consentiment. Aquesta enquesta es basa en l’escala Internalized Stigma of Mental Illness (ISMI) i altres qüestionaris estandaritzats. La participació en l’estudi no varia en res l’atenció assistencial habitual, ni implica cap prova, ni visita addicional. En cas de dubtes o per ampliar informació, s’ha habilitat l’adreça següent: recerca_tlp@bsa.cat

De manera voluntària, els participants podran col·laborar posteriorment en una segona fase de l’estudi, de caire qualitatiu, formant part de grups de discussió sobre l’autoestigma.

Aquest estudi observacional s’està duent a terme també als centres de salut mental d’adults de la Fundació Centre Higiene Mental de Nou Barris, amb el propòsit d’arribar al centenar de participants durant l’estiu d’enguany. 

La finalitat última de l’estudi és atorgar evidència científica sobre l’autoestigma associat a aquesta condició clínica, que permeti avançar en el disseny de les intervencions psicosocials que s’hi disposen, beneficiant les persones usuàries i el seu entorn. Tot i que darrerament la recerca sobre el TLP ha avançat molt, hi queda camí per conèixer els factors que contribueixen a una millor i més àgil recuperació, malgrat que es tracta del Trastorn de Personalitat (TP) més diagnosticat en els diferents nivells assistencials. La prevalença de TLP a la població general adulta se situa entre el 1,4% i el 5,9%. En quant al pronòstic, Irene Álvarez, psicòloga clínica del CSMA II de BSA i investigadora principal de l’estudi destaca que malgrat el prejudici sobre la cronicitat del TLP, els estudis sobre l’evolució d’aquesta condició indiquen que un percentatge elevat de persones amb TLP milloren i ho superen al llarg dels anys. “Existeixen pocs estudis que, a banda dels estereotips socials estigmatitzants, analitzin l’autoestigma que la pròpia persona experimenta i que pot interferir la seva recuperació”. A través d’aquesta exploració, l’estudi vol contribuir a la millora en l’abordatge dels serveis de salut mental i rehabilitació psicosocial.

Altres Articles

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles