Aquest vespre ha tingut lloc al teatre Zorrilla l’acte de lliurament dels premis Trencant invisibilitats 2025, uns guardons que convoca el Consell Municipal de les de Dones de Badalona, amb la col·laboració de l’Ajuntament, per reconèixer la tasca que desenvolupen persones de manera individual o entitats o col·lectius en favor de la igualtat de gènere i el feminisme a la ciutat.
El premi per al Projecte Trencant Invisibilitats 2025 ha estat per al projecte de la Fundació Pere Closa anomenat Sikavdí Romí, Alumna Gitana, de foment de l’alfabetització de les dones gitanes. L’entitat sense ànim de lucre Segones Oportunitats, i el grup d’entrenadores dels equips femenins de la Unió Bàsquet Llefià, han estat reconegudes com a projectes finalistes.
En la categoria a la trajectòria individual el guardó ha recaigut en la integrant de l’organització de l’ONCE i impulsora del Consell d’Accessibilitat a Badalona, Maria Dolors Hermoso. Les finalistes han estat Cristina Steegmann i Carmen Blaya.
Les guanyadores i les finalistes han rebut un trofeu dissenyat per a l’ocasió. Els premis Trencant Invisibilitats no tenen dotació econòmica. L’acte del lliurament dels premis han gaudit amb l’actuació de la soprano, Rocío Martínez, i el pianista Marc Serra, professors del Conservatori Professional de Música de Badalona.
L’acte de lliurament dels premis ha anat a càrrec de la regidora de Feminisme de l’Ajuntament de Badalona, Florencia Badia, com a presidenta del Consell de les Dones. Per a Badia “és un honor donar visibilitat i reconèixer el treball d’aquestes dones, tant a nivell individual com col·lectiu i aquests premis es van crear, fa 21 anys, per donar a aquestes dones la visibilitat que mereixen”.
TRENCANT INVISIBILITATS 2025
Categoria Projecte
Els Premis Trencant Invisibilitats a la categoria “Projecte” reconeixen formes innovadores i efectives de qüestionar i transformar les relacions de gènere, ja sigui en l’àmbit educatiu, social, polític, cultural o econòmic.
Guanyador: Sikavdí Romí, Alumna Gitana
La Fundació Pere Closa, amb l’obejctiu de fomentar l’accés a l’educació, ha posat en marxa el projecte anomenat Sikavdí Romí, Alumna Gitana, que fomenta l’alfabetització per a dones adultes gitanes.
Les dones gitanes continuen trobant grans obstacles per una doble discriminació: per ser dones i per pertànyer a una comunitat històricament marginada. L’objectiu és generar un avenç cap a la igualtat i l’apoderament, enfortir-ne l’autoestima i promoure’n la participació.
1r finalista. Projecte Segones Oportunitats
Segones Oportunitats és una entitat sense ànim de lucre formada per dones emprenedores migrades que treballen en l’àmbit de l’economia social a Badalona. La seva tasca se centra en la lluita contra el malbaratament alimentari i el foment de l’estalvi material i energètic, així com en la inclusió social de dones i infants migrants nouvinguts a la ciutat. Les seves accions més destacades són: Recollida i distribució de roba; Tallers d’inclusió cultural i Tallers d’estalvi energètic.
2n finalista. Grup d’entrenadores dels equips femenins de la Unió Bàsquet Llefià
Un dels objectius de la Unió Bàsquet Llefià és aconseguir mitjançant l’esport una adequada inclusió social i escolar, així com influir positivament en el desenvolupament integral d’aquests nens, nenes i joves. El grup d’entrenadores dels equips femenins treballa transmetent uns valors i principis que van molt més enllà del mateix joc d’equip, com els de la confiança i seguretat. Aquests valors guanyen una especial rellevància quan estem davant de nenes i joves amb una manca de referents femenins d’èxit, empoderant-les, fent que es plantegin noves fites i, sobretot, fent-les més independents i autònomes.
Categoria “Trajectòria Individual”
A la categoria “Trajectòria Individual” es vol destacar les dones que han desenvolupat part important de la seva vida, personal, professional o social, a la ciutat de Badalona. Persones que tenen una trajectòria o alguna experiència de vida que és inspiradora com a exemple de transformació social en relació amb els estereotips de gènere, ja sigui vinculats a l’orientació sexual, la identitat de gènere, la classe social, l’edat, la religió, l’origen nacional i/o ètnic, la diversitat funcional.
Guanyadora Trencant Invisibilitats 2025: Maria Dolors Hermoso
Pertany a l’organització ONCE des de l’any 1995 i al llarg de la seva trajectòria ha impulsat, conjuntament amb la desapareguda Rosa Bové, el Consell d’Accessibilitat a Badalona. Ha estat Consellera Territorial de l’ONCE i presidenta del comitè d’empresa a Badalona, i una referent d’igualtat i diversitat. La Maria Dolors és impulsora del projecte, Espai d’assessorament inclusiu, on treballa per a grups minoritaris i persones amb diferents tipus de discapacitat, a les quals se’ls dona suport en qüestions com: violència de gènere; salut mental i orientació. La Maria Dolors és una clara referència per a la construcció d’un futur més inclusiu i solidari a la ciutat de Badalona.
1a finalista: Cristina Steegmann
Cristina Steegman ha destacat pel seu treball des de la seva arribada a l’institut Eugeni d’Ors l’any 2011, transformant-lo d’un centre de “màxima complexitat”, en un referent educatiu a Badalona i Barcelona. El seu enfocament, la seva mirada innovadora i el seu lideratge pedagògic han estat clau per motivar a les seves i els seus estudiants, sempre fomentant un ambient inclusiu i acollidor. Implementant metodologies que trenquen estereotips i promouen la igualtat d’oportunitats. A més, ha estat reconeguda amb diversos premis pel seu compromís social i la seva tasca educativa enfocada a combatre l’absentisme i l’emancipació precoç en les noies, afavorint que les joves continuïn estudiant.
2a finalista: Carmen Blaya
Dona lluitadora i pionera en la creació dels grups de dones de Badalona. Va començar molt jove en l’Associació de Veïns del Congrés, essent la fundadora d’un dels primers grups de dones de Badalona, Grup de dones Congrés. Amb una trajectòria de més de 50 anys és una referència estimada i valorada per les seves companyes, formant part activa en tot allò relacionat amb les dones i la igualtat. Dones com ella són necessàries en una societat on la solitud i l’edatisme cada vegada són més presents.