En el Dia Mundial de les Persones sense Llar,120 persones s’apleguen a la Plaça Pompeu Fabra per manifestar que el nombre de persones en situació de sense llar va en augment i que calen recursos per pal·liar aquesta situació.
Mitjançant caixes de cartró, s’ha mostrat un gràfic sobre l’augment del nombre de persones sense llar que pernocten a la ciutat, que han passat de 39 persones l’any 2016, a 90 persones dormint al carrer al 2023, segons el recomptes que realitza biennalment la Taula Sense Llar de Badalona. El gràfic s’ha transformat finalment en la imatge d’una casa per simbolitzar la necessitat que tothom tingui una llar digna per reduir el sensellarisme.
Les entitats que formen part de la Taula Sense llar de Badalona han exposat 11 reflexions per visibilitzar el sensellarisme i la seva complexitat: han manifestat el seu malestar per les condicions de vida de les persones que viuen al ras, o en habitatges insegurs o inadequats, per les que es reclama que es faci efectiu el seu dret a accedir a un habitatge digne i la promoció de polítiques públiques que facin possible un parc d’habitatge social. També han destacat el cost social que suposa no poder fer un seguiment de les persones i una derivació als recursos adequats. Han recordat que prolongar el temps de viure al carrer comporta més problemes de salut, física i mental, addiccions i trencament de les xarxes de suport. Durant l’espai de reflexió s’ha mencionat també la invisibilitat del sensellarisme femení que també va en augment, especialment entre dones joves.
“Per què girem el cap en veure persones sense llar?”
Les caixes de cartró també han recollit missatges de persones usuàries de diferents serveis d’entitats de la Taula Sense Llar així com de ciutadans i ciutadanes, entre ells alumnat de l’iMES Maresme Estudis Superiors i Badalona Acull. Escrits de denúncia de la situació de desempara en que es troben les persones sense llar i de suport reclamant a les administracions més recursos en forma de serveis i habitatges. S’han pogut llegir missatges com “Volem lleis garantides per protegir les persones sense llar”, “Quiero vivienda digna, soy humano”, “Per què girem el cap en veure persones sense llar?” o “Més protecció a les dones que viuen al carrer”.
El Taller Sant Isidre de la Fundació Formació i Treball s’ha sumat a l’acte amb la projecció del videoclip Bocacalle que posa veu i música a la realitat que viuen les persones que dormen al carrer.