Badalona En Comú presenta una moció al Ple d’octubre per garantir els drets dels infants d’educació especial. Especialment, denuncien el cas d’una nena de 6 anys, Lola, que aquest curs està sense escolaritzar, en una llista d’espera amb 10 infants. Això significa que les places per a escoles d’educació especial són totalment insuficients i es vulnera el dret a l’escolarització d’aquests nens i nenes, tot i que no hi ha informació pública oficial de les places que falten.
La Lola, diagnosticada amb síndrome REC (Recombinate) i amb un 73% de discapacitat, fa tres anys està esperant una plaça d’educació especial a l’escola Llevant de Badalona. Tot i així, la seva mare va aconseguir una plaça a una escola de Barcelona, però els suposa un cost elevat, quan hauria de tenir dret a una plaça gratuïta. D’altra banda, no compten amb el transport col·lectiu gratuït que l’ha d’acostar a l’escola, per la qual cosa la Lola a dia d’avui està a casa seva amb el seu dret a ser escolaritzada totalment vulnerat.
D’altra banda, l’Ajuntament de Badalona tampoc ha donat una solució a la família de la Lola, ni a través de Serveis Socials, ni tampoc a través de l’Institut Municipal de Serveis Personals, que gestiona els centres d’educació especial, sabent que es tracta d’una família monoparental de Badalona.
Per últim, a la reunió concertada entre la família de la Lola i l’Ajuntament de Badalona, el passat 25 de setembre, només se’ls va oferir la possibilitat d’escolaritzar-la a un centre ordinari amb SIEI, sabent que el criteri tècnic a l’EAP de valoració a la Lola era clarament i, des de l’inici, la necessitat d’accedir a un centre d’educació especial.
Segons la presidenta del grup municipal de Badalona En Comú, Aïda Llauradó, «L’Ajuntament ha de donar una solució urgent a curt termini amb els recursos necessaris de Serveis Socials o l’IMSP. Alhora, s’ha de reclamar a la Generalitat que es faci càrrec d’aquesta situació, i garantir tant els drets de tots els infants que necessiten ser escolaritzats a centres d’educació especial, com posar els recursos necessaris tant a aquests centres, com a l’escola inclusiva». Llauradó recorda que la Generalitat té un deute d’uns 5 milions d’euros només en els centres d’educació especial de Badalona.
El cas de Lola no és aïllat, la manca de places i recursos a l’educació especial és generalitzat, mentre que el nombre d’alumnes amb necessitats educatives específiques i cada cop més complexes van en augment. Sense anar més lluny, la Generalitat de Catalunya deu a l’IMSP prop de 5 milions d’euros per la gestió dels centres d’educació especial, sense comptar la deficiència de recursos que són necessaris per cobrir les necessitats de l’alumnat, i que s’ha considerat que no formen part del finançament ordinari d’aquests centres.
Per tot el que s’ha exposat, s’ha convocat una concentració a la plaça de la Vila pel dilluns 7 d’octubre a les 18 h, per exigir solucions i més recursos.