Cada any, a través del projecte CanSat dirigit a estudiants de secundària i postobligatòria, l’Agència Espacial Europea (ESA) combina la investigació i el desenvolupament tecnològic en temes aeroespacials per millorar les competències STEM dels estudiants europeus. En el CanSat els participants han de dissenyar i construir un mini-satèl·lit de la mida d’una llauna de refresc amb la finalitat de mesurar unes variables, com ara la pressió atmosfèrica i la temperatura.

En aquest projecte hi participaran més de 100 instituts catalans, dels quals només 12 seran escollits i podran llençar el seu mini-satèl·lit en un coet el proper 20 d’abril a l’aeroport de Lleida.

A l’Institut la Pineda aquest any hi participen 2 grups d’alumnes de 1r de Batxillerat amb propostes diferents.

El grup BioPinSat farà un estudi de com diferents factors afecten al creixement de la planta Créixen, per la qual cosa, experimentaran amb dos grups d’aquesta planta, un dels quals servirà com a referència i que es mantindrà a la terra, mentre que l’altre és el que serà enviat en el satèl·lit, amb l’objectiu de poder veure els diferents canvis produïts, i determinar així si la gravetat i la pressió atmosfèrica tenen algun efecte sobre el desenvolupament de la planta a curt termini.

El grup CanSecureSat treballarà la seguretat espacial: la seguretat a les comunicacions i la disponibilitat dels serveis del satèl·lit. Per això, s’encarregarà de realitzar la programació pertinent per tal de poder xifrar les dades enviades a una estació base mitjançant un mòdul de ràdio.

És la primera vegada que l’alumnat de Batxillerat de la Pineda participa en aquest projecte. Tal i com comenta la seva professora Marina Blanco: «Treballar aquest tipus de projecte real a l’aula fomenta tant les competències específiques de l’assignatura, en aquest cas Física, com les competències transversals de treball en grup, comunicativa i de recerca». Luisa Sánchez, coordinadora de Batxillerat i cap de departament d’experimentals de l’Institut afirma: «Aquests projectes reals ens ajuden a apropar la ciència a les aules. Tenir l’oportunitat de participar en un projecte aeroespacial amb l’alumnat és una experiència molt enriquidora per la comunitat educativa».

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí