8.9 C
Badalona
miércoles, abril 24, 2024
spot_img

Les abraçades congelades

El món social que habitem projecta una vida social cada cop més distanciada i freda, en la que  apropar-se i tocar-se, resulta cada vegada més inusual. La pandèmia i l’avanç de les noves tecnologies han alterat les nostres maneres de fer i de relacionar-nos aconseguint que el vincle amb els altres tendeixi a ser cada cop més indiferent. Al nostre món el whatsapp ha passat a desenvolupar un paper significatiu dins de les nostres relacions digitals, però mai una emoticona podrà substituir la calor d’una abraçada o la suavitat d’un petó als llavis; ni reemplaçar amb una imatge el vincle afectuós d’un somriure o d’una mirada.

El tacte és una part instrumental del benestar humà. El tacte és el primer sentit que es desenvolupa en l’úter. Des del moment en què naixem, les persones toquem i som tocats. I aprenem sobre el món a través del tacte. El contacte físic és la pega social que ens permet conjurar el dolor, l’angoixa, la por i la soledat, de manera que si evitem el contacte, també perdrem la connexió amb els altres i la comunicació.     

Els psicòlegs infantils argumenten que el tacte és fonamental per a la salut i per a la felicitat. Acaronar la pell relaxa el sistema nerviós i disminueix les hormones de l’estrès. La pell comunica estímuls tàctils positius i negatius a les nostres neurones sensorials; quan ens abracem o sentim un gest amistós, el nostre organisme produeix oxitocina, una molècula relacionada amb el fet  agradable, anomenat l’hormona de l’abraçada, repercutint en la confiança o en la reducció de la por i de l’angoixa.

Actualment, allò que més toquem és la pantalla del telèfon mòbil i, segons estudis realitzats sembla que la proposta de viure, amar, somniar i treballar a través d’un “metavers”, un ciberespai intangible, no desperta grans reaccions adverses a les noves generacions. Una realitat paral·lela i digital on es podrà viure, teletreballar, viatjar i estimar sense sortir de casa. Un nou futur on els avatars seran els personatges encarregats de la vida virtual i de  lliurar abraçades tridimensionals congelades.

Mari Carmen Lozano Pareja

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles