Badalona aprovarà una moratòria de tres anys en l’aplicació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) 

En Comú Podem exigeix al govern del PP que abandoni el negacionisme climàtic i compleixi amb la Llei

0
189

L’Ajuntament de Badalona aprovarà una moratòria de tres anys, fins a l’1 de gener del 2027, en l’aplicació de les restriccions de vehicles a les Zones de Baixes Emissions que d’acord amb la Llei 7/2021, del Canvi Climàtic i Transició Energètica han d’adoptar els municipis de més de 50.000 habitants. 

El Govern municipal té previst aprovar la petició d’ajornar les sancions fins al 2027 en un Ple de l’Ajuntament aquest mateix mes de setembre. Una zona de baixes emissions (ZBE) és un entorn urbà delimitat on es restringeix l’accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l’etiqueta o distintiu ambiental de cada vehicle, i també segons els episodis ambientals que puguin afectar o empitjorar les condicions de qualitat de l’aire. Segons les dades de què disposa l’Ajuntament, en determinades ocasions les restriccions per a circular per les zones de baixes emissions podria arribar a afectar la meitat dels vehicles de Badalona. 

L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que: “aquest ajornament el fem pensant en tots els veïns de Badalona que resultarien castigats amb l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions i que no poden canviar-se el cotxe”. L’alcalde ha afegit que “no podem obligar en la situació actual de crisi econòmica, de l’increment dels preus de la cistella de la compra, de l’augment de les hipoteques, que els veïns de Badalona hagin de fer front de manera immediata a una despesa tan important com la compra d’un vehicle””. 

L’alcalde ha volgut deixar clar que “aquest Govern està convençut que calen prendre mesures per a la millora de la qualitat de l’aire perquè estem compromesos amb la sostenibilitat i la salut”, però, ha afegit “cal abans de demanar aquests esforços a la ciutadania que des de les administracions fem passes reals en la millora del transport públic com ara el perllongament de la línia 1 del Metro, l’ampliació de la xarxa del tramvia que faciliti la mobilitat de barris com la Mora i el Progrés, així com la transformació i la renovació de les línies de busos per adaptar-les a la nova realitat de la mobilitat a la ciutat per poder tenir una xarxa de transport públic de qualitat i amb prou capacitat”. 

En Comú Podem exigeix al govern del PP que abandoni el negacionisme climàtic i compleixi amb la Llei

En Comú Podem denuncia la decisió del govern del PP d’aprovar una moratòria de 3 anys a la implementació de la ZBE (Zona de Baixes Emissions) en el Ple Municipal del mes de setembre. Aquesta mesura implicarà mantenir els nivells de contaminació fins l’1 de gener del 2027, ja que fins aquesta data no entraran en vigor les restriccions als vehicles més contaminants. La mesura d’Albiol també suposa incomplir amb la Llei 7/2021 del Canvi Climàtic i la Transició Energètica, que estableix la necessitat d’implementar la ZBE en tots els municipis de més de 50.000 habitants. 

Segons la presidenta del grup municipal d’En Comú Podem, Aïda Llauradó,  és una vergonya que l’alcalde del PP hagi anunciat la moratòria i, a més, sense proposar cap alternativa. En aquest sentit, En Comú Podem defensa la inversió urgent en més transport públic, seguir amb la reducció del cost dels bitllets, i prendre les mesures necessàries a través de la ordenança municipal per respondre a les necessitats de la població. “No fer res no és estar compromès amb el medi ambient! En Comú Podem estem disposades a parlar d’excepcions justificades i d’intensificar mesures per donar suport a la població davant aquest canvi de model de mobilitat. Davant un govern de Badalona totalment passiu amb el canvi climàtic  nosaltres liderarem amb les propostes que siguin necessàries a nivell local i nacional.” 

Llauradó també denuncia que Albiol vol convertir Badalona en la capital del negacionisme climàtic. “Mentre cada cop són més les ciutats a tota Europa que estan apostant per les Zones de Baixes Emissions com a política efectiva per la reducció de la contaminació i les emissions, a Badalona, el seu alcalde ens vol posar a la cua de les polítiques més avançades de resposta a l’emergència climàtica. La Zona de Baixes emissions, no és només una obligació legal, és una obligació moral amb les generacions futures i totes les administracions han de fer la seva part. La negativa d’Albiol a desenvolupar la ZBE a Badalona se suma a una política de deixadesa en relació a la qualitat de l’aire que respirem, situant la ciutat a la cua de les grans ciutats a l’Estat i a Europa.”

Amb tot, En Comú Podem considera que la decisió de l’alcaldia de Badalona posa en risc la salut de ciutadania i l’acompliment dels objectius mediambientals necessaris per fer front al canvi climàtic a la ciutat. La població amb més dificultats econòmiques és la més perjudicada pels efectes del canvi climàtic. Per aquest motiu, consideren que és imprescindible que totes les administracions treballin de manera conjunta i coordinada per promoure alternatives al transport privat i especialment als més contaminants. Aquestes alternatives han d’anar acompanyat de les polítiques ecologistes transformadores que s’estan fent també des de l’Estat i des del Parlament Europeu, i no en sentit contrari com fa Albiol. A Badalona cal avançar en el transport públic sostenible, amb la prolongació de l’L1 de metro, l’ampliació de la xarxa de tramvia, la renovació de les línies d’autobús i la millora de la connexió de la ciutat amb l’Hospital de Can Ruti. Així doncs, En Comú Podem insta l’alcalde de Badalona a reconsiderar la seva decisió i a prendre mesures concretes per millorar la qualitat de l’aire i la salut dels ciutadans i ciutadanes, en lloc de retardar les accions necessàries per combatre el canvi climàtic. 

Fa pocs dies l’Ajuntament de Badalona va a començar l’instal.lació de les càmeres i la senyalització que indica que Badalona ja està inclosa en la Zona de Baixes Emissions de l’Àrea metropolitana de Barcelona. El seu finançament es va establir a través del Fons Next Generation que ara l’Ajuntament està posant en risc segons declaracions de la propia ministra de Transició Ecològica. En aquest sentit, la ministra ha amenaçat en denunciar-ho als tribunals i amb sancions per incomplir la Llei. Justament, va ser a l’últim mandat del PP on l’Ajuntament va demanar aquests fons europeus de 2,5 milions d’euros per implementar la ZBE. 

Segons les xifres del Instituto de Salud Global de Barcelona, la contaminació del aire a Badalona mata prematurament a 200 persones al any.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí