El festival FILMETS obrirà la seva 49a edició amb un plat fort, concretament amb la pel·lícula que ha guanyat l’any 2023 l’Oscar de Hollywood i el premi BAFTA britànic a la millor ficció. Es tracta de la pel·lícula ‘An irish googbye’, una comèdia dramàtica produïda per Irlanda i el Regne Unit i que proposa un plantejament vital sobre si el pragmatisme és o no sempre més intel·ligent que els sentiments.

El festival FILMETS comença amb més força que mai com ho demostra la selecció de 7 pel·lícules que es podran veure a la Sessió Inaugural. D’aquestes 7 pel·lícules, a banda del curt ‘An irish googbye’, cal destacar el documental ‘Liturgy of anti-tank obstacles’, que mostra l’estremidora visió de com la guerra a Ucraïna ha imposat uns canvis d’hàbit a la vida quotidiana dels ucraïnesos. El curt mostra com a l’oest del país els escultors d’estàtues religioses es reciclen fabricant obstacles antitancs. També cal destacar el curt català ‘Niuada’, un drama rural on els protagonistes són uns nens i nenes que no sempre són tan innocents com poden semblar. Una tensa utilització del paisatge i un bon repartiment infantil.

La Sessió Inaugural també es convertirà en un homenatge a la cineasta Carla Simón, que rebrà la Venus d’Honor del festival. Carla Simón està vinculada a FILMETS des de l’origen de la seva carrera cinematogràfica i ja a l’any 2015 va guanyar la Venus al Millor Curt de Badalona.

La Sessió Inaugural de la 49a edició de FILMETS Badalona Film Festival es farà el divendres 20, a les 21 hores, al Teatre Zorrilla de Badalona i serà retransmessa en directe per la Xarxa de Televisions Locals de Catalunya. El senyal de la sessió serà produït per Televisió de Badalona

Set curtmetratges de luxe per obrir la 49a edició

A continuació presentem les sinopsis de les 7 pel·lícules que configuraran la Sessió Inaugural de FILMETS. Moltes d’elles seran presentades a Badalona pels seus directors i protagonistes.

  • AN IRISH GOODBYE

(Tom Berkeley, Ross White, 2022, Irlanda/Regne Unit, Ficció, Comèdia dramàtica, 23’)

Emotiva però no sensiblera comèdia dramàtica, humor negre però no ben bé luctuós sobre desitjos pòstums o impostats, sobre afectes fraternals que reneixen de les cendres maternes, sobre els vincles de la sang i de la terra, sobre diferències que s’igualen en la retrobada i qui sap si efímera o duradora convivència, sobre si el pragmatisme és o no és sempre més intel·ligent que els sentiments.

Un dels actors del curt, Paddy Jenkis, serà al Teatre Zorrilla de Badalona per presentar la pel·lícula.

An Irish Goodbye, convincentment protagonitzat per dos germans interpretats per Seamus O’Hara i James Martin, aquest darrer amb síndrome de Down, és el segon curt escrit, produït i dirigit per Tom Berkeley i Ross White i una molt significativa mostra del bon funcionament de les modernes estratègies de finançament descentralitzat que adopta el cinema indie com a alternativa al model Hollywood. I que a més es revela capaç de guanyar l’Oscar i el BAFTA 2023 al Millor curtmetratge de ficció.

  • KRAB

(Piotr Chmielewski, 2022, Polònia, Animació, 8’)

I si poguéssim veure el món de qualsevol de les maneres com el veuen la resta dels animals no humans? Per exemple, des de la perspectiva d’un cranc. Potser seria un pas endavant, un avenç empàtic envers les altres especies amb qui compartim el planeta. Imaginem-nos el punt de vista d’un cranc a punt de ser abocat a una olla bullint i, de cop i volta, paradoxalment salvat per un esdeveniment catastròfic, convertit en supervivent i testimoni d’una tragèdia històrica.

Piotr Chmielwski, el director polonès del curtmetratge, serà a Badalona per presentar la seva pel·lícula.

Piotr Chmielwski és un autodidacta de l’animació stop-motion aplicada a plantejar qüestions socials amb materials visuals.

  • LITURGY OF ANTI-TANK OBSTACLES

(Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, 2022, Ucraïna/EEUU, Documental, 12’)

Oest d’Ucraïna. Els escultors d’estàtues religioses es reciclen construint obstacles antitancs. Co-producció estatunidenca d’origen ucraïnès. Un documental apadrinat per Daniel Lombroso, del prestigiós departament videogràfic de The New Yorker, que ofereix una visió insòlita, peculiar, focalitzada i alhora de gran potència simbòlica i fins i tot estèticament estremidora dels canvis d’hàbits quotidians o laborals que ha imposat la guerra.

El director ucraïnès Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk es va graduar a la Universitat Nacional de Teatre, Cinema i Televisió IK Karpenko-Kary de Kyiv. Ha participat a la Berlinale Talents i a la Locarno Film Academy, i va fundar la plataforma de guions Terrarium. El seu primer largmetratge, Pamfir, va ser seleccionat a la Quinzena de Realitzadors de Festival de Cinema de Cannes 2022.

  • ACTION!

(Arne Körner, 2022, Alemanya, documental-experimental, 1’06”)

La claqueta vista no com un humil accessori del rodatge sinó com un instrument vital, com un element gairebé orgànic que regula els fluxos d’informació de la pel·lícula, que l’articula, que l’anima amb els seus batecs. Portella manual que obre i tanca els múltiples segments d’una simfonia d’instants, marca que els registra i organitza. Una simfonia que aquí se’ns serveix vertiginosament, amb frenesí percutiu, els clac-clacs de la claqueta gairebé a ritme de claqué.

El director del curt, Arne Körner, serà a Badalona per presentar la seva pel·lícula.

L’alemany Arne Körner, format a la Universitat de Belles Arts d’Hamburg, a l’ École national supérieure des beaux-arts de París i a la Rogue Film School de Werner Herzog, no només ha dirigit nombrosos curtmetratges premiats sinó que també és responsable dels llargs The Bicycle (2015) i Gasmann (2019), guardonats respectivament al Festival de Cinema Mundial de Montreal i al Festival Internacional de Cinema del Caire.

  • YEGUA

(Javier Celay, 2023, Espanya, ficció, drama rural, 17’)

Un llogarró navarrès, als Montes de la Valdorba, en situació de despoblació. Un modest ramader ha de bregar amb una euga malalta, la dona dependent i els seus propis fantasmes i dilemes morals.

El director del curt, Javier Celay, serà a Badalona per presentar la pel·lícula.

Després de la seva estrena el més de març al MAFIZ, Festival de Cine de Málaga, el curtmetratge ha aconseguit mitja dotzena de premis nacionals en menys de dos mesos, destacant el Premio Fugaz al millor actor per a Karra Elejalde.

  • NIUADA

(Valèria Cuní, 2023, Catalunya, Ficció, drama rural, 8’20’)

Els nens I les nenes no son pas tan innocents com poden semblar. Un gens complaent relat iniciàtic d’ambient rural, de dolenteria pubescen. Només un s’oposa a la contagiosa crueltat gratuïta del grup.

Rodat a Balenyà sobre una història i guió de Rita Acebrón, amb tensa utilització del paisatge i creïbles interpretacions de tot el repartiment infantil.

La barcelonina Valèria Cuní, graduada a l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya) i actualment cursant el Máster de Direcció, firma amb Niuada el seu cinquè curtmetratge, on aprofundeix en la seva recurrent obsessió pel moment crític de la pèrdua de la innocència dels nens o els adolescents.

  • FORTISSIMO

(Victor Cesca, 2022, França, Ficció, Comèdia musical esbojarrada,14’)

Divertidíssima comèdia musical en clau d’acarnissat duel pianístic i personal entre un capellà i una misteriosa nena prodigi arreplegada al carrer. Gairebé un western de tecles en lloc de bales. En aquesta església no hi ha lloc per a tots dos.

El director del curt, Víctor Cesca, serà a Badalona per presentar la pel·lícula.

Víctor Cesca va abordar amb Fortíssimo el seu projecte de curtmetratge més ambiciós fins al moment, en termes de preparació, pressupost i desplegament tècnic i artístic. El guió va ser premiat per sobre d’una quarantena de treballs al concurs de guions organitzat per el Hotmilk Festival i La Baleine Mécanique . Gràcies a un article del diari provincial La Montagne, va localitzar casualment a la localitat de Brive a Gayané Gharagyozyan, la joveníssima coprotagonista, una extraòrdinària pianista de dotze anys. El curt ha rebut, entre d’altres, el Premi del Públic al Festival Concours de Courts à Toulouse 2023 i també al Festival International Rabat-Comedy 2023. Cesca reivindica apassionadament el cinema d’entreteniment popular, i considera que la comèdia musical, que ja havia conreat anteriorment, és el gènere més cinematogràfic que existeix.

Carla Simón, Venus d’Honor de FILMETS

La directora catalana Carla Simón rebrà a la Sessió Inaugural de FILMETS la Venus d’Honor del festival. Amb el lliurament d’aquest guardó, FILMETS vol reconèixer la trajectòria cinematogràfica de Carla Simón, vinculada al festival des de 2015. Carla Simon ha rebut aquest 2023 el Premio Nacional de Cinematografia, atorgat pel Ministerio de Cultura y Deporte; l’any 2022 va guanyar l’Os d’Or a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine de Berlin; i l’any 2020 el Consell Nacional de la Cultura i les Arts li va atorgar el Premi Nacional de Cultura.

La directora de cinema Carla Simón, nascuda a Barcelona el 1986 però amb una part destacada de la seva família arrelada a Badalona on ella hi va viure uns anys, té una estreta vinculació amb FILMETS. L’any 2015, quan encara no era una directora coneguda, FILMETS la va descobrir amb el curt ‘Las pequeñas cosas’. Amb aquesta pel·lícula va guanyar l’any 2015 la Venus al Millor Curt de Badalona quan tot just començava la seva brillant i fructífera carrera cinematogràfica.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí