20.9 C
Badalona
martes, octubre 3, 2023
spot_img

Una Viquimarató reforça el coneixement obert sobre el cooperativisme català a la Viquipèdia

Noves entrades a l’enciclopèdia lliure sobre cooperatives, federacions, cooperativistes rellevants i esdeveniments relacionats amb el cooperativisme català, són el resultat de la Viquimarató que dissabte 1 de juliol a Badalona amb motiu d’un doble aniversari, els 100 anys de la instauració de la diada del cooperativisme al 1923 i els 125 anys de la primera assemblea del cooperativisme català de 1898.

La Viquimarató es va fer al Conservatori professional de Música de Badalona, antiga seu de la cooperativa La Bienechora, que havia acollit aquella primera assemblea. El propòsit era omplir un buit que encara és important a la Viquipèdia d’entrades relacionades amb el cooperativisme, respecte a altres àmbits econòmics i socials. S’havia fet un treball previ d’identificar fonts bibliogràfiques d’on extreure i referenciar la informació, imprescindible a la Viquipèdia, com a font terciària que és. Hi van participar una desena de persones, viquipedistes de solera i novells, i tres més s’hi van sumar remotament. Es van crear 8 entrades noves sobre cooperatives, 3 sobre federacions i agrupacions, 4 sobre persones rellevants en la història del cooperativisme (3 de les quals dones) i una sobre un esdeveniment, la mateixa assemblea de 1898. També es van fer millores en  entrades existents.

L’Ateneu cooperatiu del Barcelonès nord -dispositiu públic gestionat per cooperatives i finançat pel Departament de Treball de la Generalitat-, organitzava l’activitat, en col·laboració amb  l’associació viquipedista Amical Wikimèdia i amb la Fundació Roca Galès, amb la voluntat conjunta de contribuir a un millor coneixement social del cooperativisme i la seva trajectòria, aportant la història del cooperativisme al coneixement lliure. Aquesta Viquimarató posava el focus en el cooperativisme històric, sobretot el del segle XIX i inicis del segle XX, però amb voluntat que aquesta feina tingui continuïtat i en vagi cobrint més etapes. Des de fa dècades, i especialment en els darrers anys, hi ha hagut interès en recuperar aquesta història i s’han publicat tant assajos i monografies com articles en revistes, tant de recerca com divulgatives. Aquest coneixement encara no està prou reflectit en l’enciclopèdia lliure.

Durant tot aquest any, l’Ateneu cooperatiu està coordinant la celebració de l’aniversari d’aquella primera assemblea. Les activitats es van iniciar el 9 de març amb una taula rodona sobre el passat, present i futur del cooperativisme, en la qual van participar les federacions de cooperatives (treball, consum, habitatge), la Xarxa d’Economia Solidària i la Direcció General d’economia social de la Generalitat. Diverses cooperatives i federacions han escollit Badalona per fer les seves assemblees o trobades dels seus òrgans de govern i participació. Fins a final d’any encara se seguiran fent activitats.

Pàgina de treball a Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/VP:COOP/125

Cooperatives

Federacions i agrupacions:

Cooperativistes:

Esdeveniments:

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,635SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles