15.7 C
Badalona
martes, abril 16, 2024
spot_img

L’AMB presenta un pla de 500 milions per regenerar, cohesionar i impulsar l’eix del Besòs

L’AMB i els ajuntaments del Besòs han presentat avui un programa d’actuacions per transformar, cohesionar i dinamitzar l’eix del Besòs. Aquest pla, amb un cost de 500 milions d’euros en un termini de 10 anys, requereix d’una col·laboració interinstitucional entre la Generalitat, el Govern central, l’AMB, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments. 

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha remarcat durant la presentació que “el pla per impulsar l’eix Besòs és una gran notícia perquè impulsa l’àrea del Barcelonès Nord i comença a revertir un greuge històric amb el nostre territori”. Guijarro ha destacat que “el document fixa les bases per materialitzar la transformació de les nostres ciutats, i en el cas de Badalona inclou la reforma de la C-31, la construcció del nou col·lector de Llevant i 207 habitatges de protecció oficial”. 

Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB ha afirmat que “el pla del Besòs necessita d’una visió i una potència supramunicipals per transformar i cohesionar un territori fragmentat, dotar-lo d’habitatge públic, impulsar la recuperació ambiental del riu o la reactivació econòmica de la zona”. «L’AMB vol ser l’administració pública coordinadora i dinamitzadora de totes aquestes actuacions. Hi és preparada per ser-ho; aquest pla és la demostració factual», ha afegit. 

L’àmbit per al qual es formulen propostes d’actuació és el que conformen els municipis de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els barris de Barcelona confrontants amb el riu Besòs: Vallbona, Trinitat Vella, Baró de Viver i Bon Pastor. Aquest territori compta amb una superfície total de gairebé 60 km2 i una població de prop de 450.000 habitants. 

Les propostes de millora i transformació es basen en la integració urbana, la connectivitat, la recuperació ecològica i paisatgística del riu, la protecció i resiliència de la franja costanera, la rehabilitació i reactivació econòmica i l’impuls d’habitatge protegit. 

Les intervencions més rellevants d’aquest paquet de mesures són les següents Les intervencions més rellevants d’aquest paquet de mesures són les següents: 

Reforma de la C-31 a Badalona. Conjunt d’actuacions per fer més amable aquesta infraestructura que exerceix de barrera en el territori i millorar-ne la permeabilitat:  finalització de les calçades laterals al seu pas per Badalona, remodelació dels 6 nusos de passos subterranis i implantació de pantalles a la carretera entre Badalona i Sant Adrià, amb l’objectiu de reduir l’impacte acústic. 

Connexió dels marges del Besòs. Creació de noves passeres per a vianants i bicicletes que connectin els marges del riu i millorar els passos transversals per facilitar la integració urbana i els desplaçaments entre els diferents barris de l’eix del Besòs. 

Renaturalització i millora ambiental del riu Besòs. L’AMB està treballant en la primera fase d’aquesta renaturalització, que consisteix en la creació d’un refugi de biodiversitat entre el Pont Vell i Can Zam. 

A banda, també es proposa la millora de les zones verdes adjacents al riu, amb la revegetació i plantació d’espècies autòctones en passeigs i parcs annexos a l’espai fluvial. 

Descontaminació de les platges de Sant Adrià de Besòs i Badalona entre el port i la desembocadura del Besòs. Els sòls de les platges d’aquest tram del litoral es troben contaminats a causa de diferents indústries i activitats que antigament ocupaven la franja costanera. Es preveu la descontaminació per etapes. L’execució es basarà en tècniques d’excavació selectiva, tractament del sòl, transport a abocadors i posterior rebliment. S’iniciarà el procés amb la descontaminació de la platja litoral de Sant Adrià de Besòs, que actualment es troba tancada. 

Construcció del nou col·lector de Llevant i desmuntatge de l’actual. També s’haurà de descontaminar la zona afectada i retirar l’escullera actual. 

Rehabilitació dels polígons del marge dret del Besòs: Montsolís, Bon Pastor, Torrent d’Estadella i la Verneda. Es preveu intervenir en tres línies d’actuació: 

-     Adaptació del planejament dels sectors d’activitat a les noves necessitats de la indústria 4.0. És imprescindible promoure les modificacions de planejament per tal d’encabir nous usos amb més valor afegit.

-     Rehabilitació dels polígons. És necessari millorar els serveis urbans i urbanitzar o reurbanitzar els eixos viaris estructurants.

-     Millora de la competitivitat. Cal potenciar l’activitat econòmica i fomentar la interacció i l’associacionisme empresarial.

Rehabilitació dels sectors industrials del marge esquerre del Besòs: el Sot, Badalona Sud i Badalona Nord/Manresà, amb les mateixes línies d’actuació. 

Rehabilitació d’habitatges als barris del Besòs (reducció de la vulnerabilitat residencial): El Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH) preveu actuar en la rehabilitació del parc d’habitatge existent als barris del Besòs, amb la finalitat de promoure la millora de l’eficiència energètica, la conservació i l’accessibilitat als habitatges. Les actuacions seran cofinançades pels fons Next Generation i les aportacions de les comunitats de propietaris, que tindran tot el suport tècnic i gestor del CMH. En l’àmbit objecte d’aquest Estudi es preveu la rehabilitació d’aproximadament 618 edificis amb una inversió total prevista de 30 M €. 

Restitució de la legalitat urbanística i recobrament dels espais ocupats i degradats de les ribes del Besòs: En ambdós costats de la llera del Besòs, en el terme municipal de Montcada i Reixac, s’han produït ocupacions il·legals i extensives de sòl, on s’hi desenvolupen activitats irregulars i s’han construït diverses edificacions inestables. En total es comptabilitzen més de 31 hectàrees afectades. Mitjançant la Comissió Tècnica per a la Gestió del Barraquisme a la Llera del Besòs (CBB) s’intervindrà per eradicar-les i per restituir la legalitat urbanística i qualitat ambiental. 

Impuls de nova promoció d’habitatge amb protecció oficial per part de les societats promotores públiques: L’IMPSOL i Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB)  preveuen la nova construcció de 1.039 habitatges en els 4 municipis de l’àmbit del Besòs. La construcció dels nous habitatges es distribueix de la manera següent: 

  • 207 habitatges a Badalona 
  • 225 habitatges a Montcada i Reixac 
  • 170 habitatges a Sant Adrià de Besòs 
  • 437 habitatges a Santa Coloma de Gramenet 

El total d’habitatges amb protecció oficial programats per l’IMPSOL és de 1.039  amb una inversió aproximada de 185 M €. 

Pel que fa a l’INCASÒL, s’ha previst  la promoció d’habitatges distribuïts pels municipis següents: 

  • 316 habitatges a Badalona 
  • 100 habitatges a Sant Adrià de Besòs 
  • 38 habitatges a Santa Coloma de Gramenet 

El total d’habitatges de nova promoció previstos per l’INCASÒL és de 454 amb una inversió aproximada de 58 M €. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles