14 C
Badalona
sábado, abril 20, 2024
spot_img

El Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) disposarà d’una planta fotovoltaica que subministrarà energia neta i renovable a les instal·lacions i a una estació de recàrrega de vehicles elèctrics  

L’Ajuntament de Badalona està executant les obres d’instal·lació d’una planta fotovoltaica al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN) a les Guixeres. La planta proporcionarà energia a les mateixes instal·lacions del BCIN i també a l’estació de recàrrega de vehicles elèctrics que se situarà a la zona d’aparcament de visitants. 

Aquesta instal·lació estarà acollida al règim d’autoconsum amb excedents, així l’energia elèctrica produïda pel camp solar serà consumida al mateix edifici i l’empresa comercialitzadora compensarà econòmicament l’Ajuntament per l’excedent. 

La instal·lació fotovoltaica estarà formada per 123 mòduls de 380 Wp amb optimitzadors de potència, equivalent a una potència pic total de 46,74 kWp. El camp fotovoltaic estarà format per 55 mòduls a la coberta baixa, un camp de 36 mòduls a la coberta alta i un camp a la façana de 32 mòduls més, resultant en conjunt una potència nominal total de 39,5 kW. 

Es preveu que més del 80% de l’energia elèctrica captada sigui consumida al mateix BCIN, representant aproximadament el 25% del total de l’energia que necessita aquest equipament. 

L’estació de recàrrega de vehicles elèctrics se situarà a la zona d’aparcament de visitants del centre de negocis i disposarà de dos punts de càrrega semiràpida amb una potència nominal total de 22 kW.  

El cost de la inversió prevista al BCIN és de 95.345 euros i forma part de les millores energètiques finançades a través del contracte de subministrament elèctric que l’Ajuntament té vigent amb l’empresa Naturgy. L’estalvi econòmic previst serà de 10.406 euros anuals, amb un retorn de la inversió de 8 anys. 

Aquesta actuació forma part del compromís municipal amb la transició energètica, el foment de les energies renovables i l’eficiència energètica i s’afegeix al parc fotovoltaic municipal. Amb aquesta els equipaments municipals compten amb una potència fotovoltaica propera als 400 kW en 12 instal·lacions. Està previst que la potència arribi als 750 kW a finals de 2022, amb un parc format per 15 instal·lacions total. 

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, acompanyat del primer tinent d’alcalde i regidor de l’Àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció COVID, Àlex Montornès, i la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Benestar Animal, Rosa Trenado, ha visitat aquest matí el BCIN per conèixer el funcionament de la nova instal·lació fotovoltaica. L’alcalde ha explicat que “des de l’Ajuntament volem potenciar aquesta mena d’actuacions que són imprescindibles per afrontar la transició energètica i avançar cap a la descarbonització”. Guijarro ha destacat que “la construcció de la Badalona del futur exigeix apostar per la defensa del medi ambient i treballar per assolir la neutralitat climàtica l’any 2050”. 

Un centenar d’instal·lacions de règim d’autoconsum 

El servei d’assessorament energètic de l’Ajuntament ofereix acompanyament gratuït a tots aquells veïns i veïnes que es plantegen l’opció de l’autoconsum solar. Així, es poden resoldre qüestions com el nombre de plaques que es necessiten, quina inversió cal fer, quant de temps es tardarà a amortitzar l’obra o quines subvencions hi ha disponibles.  

A més de l’estalvi energètic que generen les instal·lacions solars, les famílies  que aposten per l’autoconsum tenen altres avantatges econòmics, com bonificacions fiscals i subvencions. Les instal·lacions d’autoconsum compten amb una bonificació del 50% de l’IBI durant 4 anys, amb un màxim de 1200 euros, la qual cosa farà que l’amortització econòmica de l’obra s’escurci molt. A més, ara també poden disposar de les subvencions de l’Institut Català d’Energia. Aquestes subvencions sufraguen aproximadament entre un 20 i un 30% de l’obra. Actualment, 60 instal·lacions gaudeixen de la bonificació de l’IBI 

Les instal·lacions fotovoltaiques són una eina útil per lluitar contra el canvi climàtic i alhora estalviar diners. Tot i la complicada estructura urbana de la ciutat, on hi ha un predomini clar dels edificis plurifamiliars, el nombre d’instal·lacions en règim d’autoconsum s’ha multiplicat per 10 en 3 anys. A desembre de 2021 a Badalona hi ha 110 instal·lacions, equivalents a 629 kW. 

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles