22.1 C
Badalona
lunes, mayo 29, 2023
spot_img

La FHES impulsa un programa per incrementar la detecció de la disfàgia en pacients amb patologies cròniques

La disfàgia orofaríngia, o dificultat a l’hora d’empassar aliments o líquids, és una alteració de la deglució que afecta la qualitat de vida de les persones que la pateixen i que provoca tensions psicològiques i socials tant en els pacients com en els seus familiars. A més, en els casos més greus la disfàgia orofaríngia es pot complicar amb desnutrició i pneumònia per aspiració arribant a provocar la mort del pacient.

Es calcula que pateix disfàgia l’11% de la població, un 48% dels pacients d’hospitalització d’aguts de més de 70 anys, un 61% dels pacients ingressats en residències i més del 80% dels malalts de demències, Parkinson o ictus.

La Fundació Hospital de l’Esperit Sant ha posat en marxa un programa formatiu adreçat als professionals d’atenció primària amb l’objectiu de millorar la prevenció i la detecció precoç de la disfàgia, augmentar-ne els diagnòstics i facilitar-ne la intervenció.

Avui, 14 de desembre, ha tingut lloc la primera sessió formativa en una jornada  què han participat professionals dels 5 CAPS de Santa Coloma de Gramenet. Durant la sessió, una representació dels membres del Grup de Treball de Disfàgia de l’Hospital han explicat la metodologia clínica per a la detecció i l’avaluació de malaltia i les diferents estratègies de tractament en què l’objectiu principal és aconseguir una alimentació oral amb una deglució segura i mantenir una hidratació i nutrició adequades.

Des de fa més de dos anys, l’Hospital de l’Esperit Sant compta amb una Unitat específica de Disfàgia per avaluar i tractar els pacients hospitalitzats i ambulatoris i fer-ne el seu seguiment. La detecció i la intervenció multidisciplinària de la disfàgia redueix la morbiditat i la mortalitat i millora la qualitat de vida de les persones que la pateixen i és per això que és clau que tots els professionals assistencials puguin diagnosticar i tractar els pacients que la pateixen.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,627SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles