26 C
Badalona
domingo, julio 14, 2024
spot_img

Es constitueix la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs

El passat 27 de novembre es va dur a terme l’assemblea de constitució de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, que està formada per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB), la Federació d’AAVV de Santa Coloma de Gramenet (FAVGRAM), la Federació d’Associacions de Veïns de Montcada i Reixac (FAVMIR), la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), l’Associació Veïnal Sant Joan Baptista de Sant Adrià i la Plataforma per la conservació de les tres xemeneies de Sant Adrià.

L’objectiu de la coordinadora és conformar un grup motor que treballi per la construcció d’una governança metropolitana de l’eix del Besòs des del teixit veïnal. Perquè per ells aquest teixit veïnal és part fonamental per consensuar una planificació estratègica i desenvolupar projectes coherents amb les necessitats i potencialitats dels barris generant espais de diàleg estables i sostenibles amb les administracions locals i supramunicipals.

En la seva anàlisi del territori del Besòs troben característiques que contribueixen a la vulnerabilitat i la urgència social, com són baixos nivells de formació i de renda, menor esperança de vida, altes taxes d’atur i condicions de vida més difícils. Tot i això, destaquen que la zona té moltes potencialitats que requereixen d’una acció concertada d’actors i esferes administratives amb objectius consensuats a curt, mitjà i llarg termini.

La idea de la coordinadora, o almenys de la necessitat d’articular el seu teixit veïnal d’un i altre costat del riu, va néixer fa dos anys. És per això que el febrer de 2020 les entitats que composen la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs van organitzar les “Jornades Veïnals de l’Eix Besòs” on es van tractar temes com urbanisme, habitatge, salut, medi ambient i polítiques de gènere i igualtat, entre d’altres. Unes jornades i tot un any de treball conjunt que va portar a un full de ruta estructurat en tres requisits: un abordatge integral del territori i de les seves problemàtiques; potencialitat d’impacte multiplicador; i la condició de ser realitzables. Aquestes prioritats van orientar la segona fase de la feina de la coordinadora amb la conformació de taules tècniques amb equips dels cinc ajuntaments i l’AMB, que van tenir lloc durant la primera meitat del 2021.

Tot i aquesta feina feiguda, la coordinadora admet que “la manca d’un espai de governança metropolitana real, potencia la mirada segmentada des dels territoris i limita la presa de decisions que vagin al fons dels problemes amb la integració de les veus dels moviments de base i veïnal”. Conclusió, resta molta feina per fer.  

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles