13.8 C
Badalona
domingo, febrero 25, 2024
spot_img

Sant Adrià participa en un projecte europeu per mesurar la qualitat de l’aire amb sensors mòbils implantats en bicicletes


El projecte europeu NanoSen-AQM desenvolupa i investiga l’ús de nanosensors per millorar la qualitat de l’aire, una tecnologia de baix cost que proporciona resultats de la qualitat de l’aire en diferents punts del territori.

La prova pilot es durà a terme als municipis de Sant Cugat del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’encarregarà de reunir les dades obtingudes als tres municipis que hi participen.

La tecnologia per monitorar la qualitat de l’aire té un cost econòmic elevat, i aquest fet dificulta sovint la possibilitat de disposar de dades significatives, fiables i en temps real. Actualment, les administracions disposen de xarxes d’estacions de mesurament que, tot i que proporcionen uns resultats acurats del punt on estan situades, no abasten tot el territori.

El projecte NanoSen-AQM, en el qual participa l’AMB, es basa en dotar les empreses i les administracions de la zona sud d’Europa amb nanosensors de baix cost per mesurar i mostrar la qualitat de l’aire en temps real, i facilitar així el monitoratge de la qualitat de l’aire de manera generalitzada.

El paper de l’AMB en aquest projecte és l’obtenció, mitjançant els nanosensors, de dades de presència dels principals contaminants atmosfèrics que afecten el territori metropolità (CO, NOx, NO2, O3, PM10 i PM2.5).

Gràcies a la mida molt reduïda dels sensors i a la seva autonomia, se n’instal·laran vuit en bicicletes que els treballadors municipals d’alguns ajuntaments metropolitans utilitzen com a mitjà de transport per anar a la feina (desplaçaments in itinere). A més a més, també hi haurà els anomenats «sensors persona», un total de 10 dispositius que aniran col•locats en dispositius mòbils del personal que realitza tasques de manteniment municipal.

La naturalesa d’aquesta prova pilot permetrà recollir un conjunt de dades molt més variat que el que s’obté de les estacions fixes, ja que els nanosensors estaran en moviment i permetran conèixer la qualitat de l’aire en diferents emplaçaments, com ara espais naturals, agrícoles, industrials o zones urbanes. Aquestes dades s’integraran en una plataforma creada expressament per diverses universitats portugueses que també participen en aquest projecte europeu.

La prova es realitzarà durant la tardor del 2020 en 3 municipis metropolitans: Sant Cugat del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. Aprofitant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, es presenten a Sant Cugat del Vallès les bicicletes que participaran en el projecte i els sensors que s’hi implantaran.

Conscienciació ciutadana

En paral·lel, a través d’enquestes, es recollirà el coneixement de la ciutadania sobre la qualitat de l’aire, i s’informarà dels mitjans disponibles i les accions que s’estan realitzant per reduir la contaminació. En els tres municipis esmenats hi haurà uns panells instal·lats en diferents emplaçaments, que donaran informació de la prova pilot que s’està portant a terme en el marc del projecte, així com recomanacions a la ciutadania i bones pràctiques per millorar la qualitat de l’aire.

Els resultats obtinguts de totes les proves pilot realitzades als diferents municipis metropolitans i en altres localitats tant d’Espanya com de França i de Portugal es presentaran en l’acte final de cloenda del projecte NanoSen-AQM, que tindrà lloc el juny del 2021 a Barcelona, organitzat per l’AMB.

Gràcies a aquest projecte, l’AMB podrà conèixer de primera mà els últims avenços i innovacions en l’àmbit dels nanosensors aplicats a l’anàlisi de la contaminació atmosfèrica, així com les tecnologies de futur respecte de la millora de la qualitat de l’aire. També es podrà elaborar un mapa de punts especialment conflictius en què es puguin aplicar mesures addicionals: peatonalització de carrers, zones de baixes emissions, foment dels desplaçaments a peu o bicicleta, promoció del vehicle elèctric, punts de recàrrega i campanyes de sensibilització i educació dirigides a la ciutadania.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles