Els veïns i veïnes de Badalona poden gaudir des de fa unes setmanes del nou parc de Can Bada un cop s’han enllestit les obres i les tasques de naturalització de la zona, que han estat executades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El nou parc, que ocupa una superfície de 8.100 m² i forma part de la xarxa de parcs metropolitans (XPM), està situat a l’emplaçament de l’antiga masia de Can Bada, enderrocada el 2014. La parcel·la on s’ubica és el punt d’inici o final del corredor verd del parc del Torrent de la Font, fet que converteix aquest nou espai en una zona de transició entre el sector natural del torrent i la trama urbana badalonina.

L’estructura del nou parc és el resultat de la creació d’un conjunt de terrasses, connectades entre elles per diversos recorreguts que permeten superar el desnivell entre la trama urbana i la riera, fent de transició entre ambdues zones. La naturalització i la millora paisatgística del parc han estat el full de ruta a l’hora de fer aquestes obres.

Aquesta intervenció s’ha fet amb materials permeables i amb un sistema de drenatge sostenible. D’aquesta manera, l’aigua de pluja segueix el seu cicle natural i es pot infiltrar bé en el subsòl, i s’evita així la sobresaturació de la xarxa urbana. En aquest sentit, el 90 % del parc és permeable i s’hi troben elements com cunetes vegetals, basses de retenció o sobreeixidors connectats a la xarxa o a la riera. A banda d’aquesta permeabilitat, la gestió sostenible de l’aigua també s’ha aconseguit amb un sistema de reg basat en l’aprofitament d’aigua d’un pou existent, que s’ha adequat per poder recuperar la possibilitat del reg amb aigua freàtica.

En referència a la vegetació, s’ha fet una clara aposta per l’augment d’espècies i s’han triat plantes autòctones o adaptades a les condicions climàtiques de la zona i de baixos requeriments hídrics: vegetació pròpia del litoral català a la terrassa superior i vegetació de ribera a la terrassa inferior. S’han plantat un total de 54 arbres nous (pins i alzines a la terrassa superior, i pollancres, salzes i freixes a la inferior) que donen ombra a totes les zones del parc. A més, s’han trasplantat dues palmeres i s’han conservat 4 arbres de gran valor botànic (un margalló, un pi, un xiprer i un om). L’increment de la vegetació implica un augment de la biodiversitat, que es complementa amb la instal·lació de 7 caixes niu per a ocells de diferents espècies.

Pel que fa a equipaments i mobiliari, el parc disposa d’una zona de jocs per a totes les edats, un sector per fer exercici físic, dues fonts, setze bancs de fusta i  deu aparcaments de bicicletes. L’enllumenat també segueix un criteri de sostenibilitat i optimització d’energia, amb la instal·lació de tecnologia LED.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí