11.6 C
Badalona
jueves, mayo 2, 2024
spot_img

BSA segueix apostant per la realitat virtual per millorar l’estimulació cognitiva

BSA ha engegat una nova línia de realitat virtual que afavoreix l’estimulació cognitiva dels pacients d’Hospital de Dia del Centre Sociosanitari El Carme, com a complement del programa de rehabilitació cognitiva convencional. El projecte liderat per José Ferrer, metge de família i membre de l’equip d’Innovació de BSA, i per Maria José Ciudad, neuropsicòloga de BSA neix gràcies a la col·laboració amb Reality Telling, una startup que va començar ajudant a aquells pacients internats a unitats de cures intensives a causa de la COVID-19 i que a dia d’avui orienta l’ús de la realitat virtual a pacients amb llargues internacions o pacients amb necesitat de neurorehabilitació. En concret, la col·laboració de Realtiy Telling al projecte és finançada gràcies a la beca de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) dins la convocatòria d’iniciatives innovadores d’emprenedoria social i/o tecnològica.  

Dins d’aquest estudi, s’està treballant de manera conjunta la creació i desenvolupament d’espais propers i familiars, i entorns virtuals recreant llocs emblemàtics de la ciutat de Badalona, ja que aquests continguts són la millor opció per oferir una mirada immersiva en la qual es transporta a la persona i s’aconsegueix reforçar els conceptes a transmetre d’una forma que no és possible amb altres formats de vídeo. Aquest és el potencial del projecte, ja que entrenar-se en entorns familiars permet fer tasques d’atenció, planificació, raonament o càlcul i poder generalitzar o aplicar els resultats a la seva vida quotidiana assolint un benefici directe pel pacient.  

Els objectius més específics que persegueix el projecte giren entorn a investigar com perceben els pacients aquests estímuls. També se centra en mesurar els canvis en el rendiment cognitiu dels pacients (particularment en l’atenció i la memòria) abans i després de la intervenció amb realitat virtual per a avaluar l’efectivitat del programa d’estimulació cognitiva. Un altre objectiu consisteix en identificar, per part dels professionals sanitaris, possibles millores en la implementació del programa i finalment en recopilar dades que podrien ser útils per a desenvolupar futures experiències immersives destinades a pacients amb deterioració cognitiva. 

Les sessions, tot un èxit 

Actualment es realitzen dues sessions setmanals. D’uns 10-15 mintus de duració amb un total de 25 participants, amb una edat mitjana de 75 anys. L’objectiu, és arribar a fer un total de 8 sessions, que es realitzen dins el programa de rehabilitació cognitiva convencional a l’Hospital de Dia del Centre Sociosanitari El Carme. 

L’itinerari virtual comença amb una recepció prèvia del pacient, on se li explica el contingut que es disposa a veure i s’ajusta la col·locació de les ulleres abans de l’inici de la simulació. La primera sessió és de relaxació. Hi ha altres sessions, que es realitzen amb dos participants alhora, es col·loquen les ulleres i s’activen els vídeos amb la tauleta pel terapeuta, que va guiant la sessió amb atenció dirigida a elements que apareixen en els audiovisuals. Al final es fa la sessió de memòria per recordar el que han vist, recollir impressions i comentaris. Per últim, hi ha sessions amb interacció, on els pacients han d’agafar els objectes i col·locar-los al seu lloc, afavorint també d’aquesta manera la psicomotricitat. 

De les experiències recollides fins al moment, es confirma que la recepció i acceptació de l’estudi són molt positives tant per part dels professionals com dels pacients i que algunes dolències s’han alleujat gràcies a les sessions de realitat virtual. De fet, es destacable l’adherència de la iniciativa ja que viuen com a “real” l’experiència i manifesten sovint les ganes de continuar. No obstant, serà a principis de l’any vinent quan es puguin tenir els primers resultats de l’estudi que permeti avaluar aquesta nova experiència en realitat virtual per a l’estimulació cognitiva en el Centre Sociosanitari El Carme de BSA. 

Consolidació de la realitat virtual 

Aquest projecte s’hi suma a les diferents línies d’ús de la realitat virtual a BSA amb finalitats assistencials i docents que BSA duu a terme actualment.  

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles