Aquest divendres 29 de setembre, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha inaugurat la Sala Immersiva sensorial al Centre Sociosanitari El Carme (CSSC) per a l’abordatge no farmacològic de la malaltia d’Alzheimer i altres demències. El projecte “EMOTIVA, el poder de l’emoció” va ser escollit pel Rotary Club de Badalona per destinar-hi la recaptació del sopar solidari celebrat el 27 d’octubre de 2022.  

El projecte EMOTIVA conté una orientació molt innovadora especialment pel que fa a la teràpia immersiva, un terreny relativament verge amb molts possibles beneficis per a la salut der les persones amb demències o altres patologies ja que aborda tres dimensions: la ment (psicoestimulació), el moviment (estimulació física) i l’emoció (sempre present i una garantia d’adherència al tractament).  

A l’acte d’inauguració del nou equipament hi ha assistit, a més de l’alcalde de Badalona, la quarta tinenta d’alcaldia Àmbit de Comunicació, Fons Europeus i Protecció a les Persones, Rosa del Amo; la regidora delegada Àrea de Recursos Humans, Eva Guillen; el vicepresident del Rotary Club de Badalona, Joaquim Azofra i la gerenta de BSA, Pilar Otermin. 

La inauguració de la sala amb una placa commemorativa ha donat pas a la mostra a les diferents projeccions audiovisuals que s’utilitzen en els diferents programes terapèutics, gràcies a la col·laboració amb l’empresa Broomx i també les realitzades en clau local amb Reallity Telling dins d’un altre projecte d’estimulació cognitiva per a pacients que actualment es troba en fase d’estudi.  

L’alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha volgut subratllar que: “a Badalona, malgrat totes les dificultats i entrebancs, hem apostat per destinar tots els recursos possibles a l’àmbit sanitari, tant pel que fa a la millora de les condicions del treball del personal, com per dotar de noves eines de suport als usuaris”. En aquest sentit, ha afegit l’alcalde, “projectes com els que avui presentem, amb la inclusió de les tecnologies més modernes per a la millora dels tractaments als pacients, com l’ampliació i la millora de l’Hospital Municipal, amb una inversió de 8 milions, són una mostra del nostre compromís”. A més, l’alcalde ha agraït el suport i col·laboració de la iniciativa privada i d’entitats com, en aquest cas Rotary, en la millora de les condicions dels centres sanitaris. 

Programa de Realitat Virtual AUITIS+ per als infants i joves amb trastorns de l’esfera de l’autisme 

En el mateix acte, s’ha presentat “AUTIS+”, un programa d’incorporació de les TIC amb finalitat terapèutica per als infants i joves amb Trastorns de l’Esfera de l’Autisme i altres trastorns associats a l’aïllament i la soledat. La nova iniciativa que consolida l’aposta de l’organització per la realitat virtual, rebrà la recaptació econòmica del sopar d’enguany organitzat pel Rotary Club de Badalona, la “Nit de Paul Harris”, que se celebrarà el proper 16 de novembre, també a l’Espai Titus de Badalona. 

Uns gairebé 400 nens i joves dels Centres de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ) Badalona 1 i 2 es podran beneficiar progressivament d’aquest programa que permet complementar l’assistència a través de l’ús de la tecnologia de manera controlada i amb objectius específics en el seu tractament, com ara la facilitat d’intervenir en entorns simulats més controlables que els reals; la possible personalització de la intervenció, gravant escenaris de la vida real del jove, entre altres. La creació d’escenaris de simulació que ensenyin als pares, docents i persones neurotípiques, quina és la forma en la que els infants amb TEA veuen i viuen el món també es una de les fites del programa. 

L’abordatge inclou entre 6-10 sessions, individuals o grupals, i fins i tot autogestionades en el domicili, de freqüència setmanal. La temàtica dependrà dels objectius, que poden passar per ajudar a interpretar el llenguatge corporal, entrenar habilitats socials, disminuir l’ansietat social, millorar l’aprenentatge de normes socials, tolerar l’espera i la frustració, exposició graduada als estímuls sensorials o ajudar a la planificació i seqüenciació de les tasques. El propòsit final és augmentar l’accessibilitat al tractament, la reducció de l’administració de fàrmacs, la millora de la capacitat funcional dels nois i noies per la seva vida quotidiana i les seves relacions amb els altres, i també la millora de la satisfacció de les famílies amb el tractament. 

És per aquest motiu que els agents implicats han fet una crida a la solidaritat assistint a La Nit de Paul Harris que tindrà lloc el proper 16 de novembre, a l’Espai Titus de Badalona, per fer realitat AUTIS+. El preu del mateix és de 100 euros, que es podrà liquidar el mateix dia o mitjançant transferència al compte corrent ES40 0081 0024 8500 0157 4864 identificant-se com a assistent. També es poden realitzar donatius al mateix compte en qualitat de fila zero. 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí