No podem entendre Internet sense la gran xarxa de cables submarins de fibra òptica que connecten els continents com si fossin autopistes de la informació per transportar les dades. Segons les últimes dades disponibles de Submarine Cable Map, hi ha en funcionament uns 400 cables submarins a tot el món, cosa que representa un volum de més d’1,2 milions de km de cable.

El cable submarí de fibra òptica segueix sent insubstituïble, és més eficient que les connexions via satèl·lit,  ja que es calcula que un cable té la capacitat transmissora d’entre 2 i 3 mil satèl·lits. Per tot això, resulta estratègic per a Catalunya comptar amb un port propi d’àmbit internacional per a la fibra òptica de cable submarí, una realitat que fa possible l’estació d’aterratge Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), ja en fase de construcció a Sant Adrià de Besòs.

Una infraestructura estratègica per a l’economia digital catalana

Representants de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat i la companyia de telecomunicacions AFR-IX Telecom han presentat avui Barcelona Cable Landing Station, la primera estació d’aterratge que es construeix en territori català amb una dimensió de connectivitat internacional. Aquesta infraestructura es preveu que entri en funcionament el primer trimestre de 2022 amb la voluntat de ser un port digital de referència a la Mediterrània, i és en aquest sentit que es presenta com a open digital port, per permetre l’arribada de cables sense restriccions. D’aquesta manera, una única estació d’aterratge serà el punt d’arribada de múltiples cables, optimitzant recursos i evitant la proliferació d’edificacions. És una proposta innovadora, ja que normalment cada empresa propietària d’un cable ha de construir la pròpia estació d’aterratge per a la connexió del  cable.

Actualment, a la Mediterrània, Marsella aglutina l’arribada del major número de cables de fibra  òptica submarina i es fa evident una saturació i la necessitat d’altres estacions d’aterratge com Barcelona CLS.

El Govern de Catalunya, impulsor de la captació de la inversió, ha tramitat tots els permisos marítimo-terrestres i complementa la inversió amb 800.000 euros per tal d’amplificar l’impacte d’aquesta estació d’aterratge.

Es calcula que el nou port digital podria generar un increment del PIB a Catalunya d’entre el 2 i el 4% en els propers quatre anys (2020-2024), i seguir accelerant la creació d’ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball al 2024.

En paraules del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “de la mateixa manera que els ports i els aeroports han estat una eina cabdal d’industrialització del país i de desenvolupament econòmic, avui, per a la digitalització del país necessitem infraestructures del segle XXI com ho és aquest port digital. En la nova era digital, les matèries primeres són els bytes i circulen per cables submarins”.

En aquest sentit, cal dir que l’estació d’aterratge farà de Catalunya la porta d’entrada i enllaç dels cables submarins de fibra òptica d’alta capacitat de l’Àsia, l’Àfrica i la Mediterrània que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida.

Barcelona CLS, el port de connexió d’una tecnologia eficient i segura

Per entendre què és una estació d’aterratge de cable submarí, podríem fer el símil amb un aeroport on els avions que aterren serien, en aquest cas, els cables de fibra òptica. Les dades que transporten els cables de fibra òptica s’envien des de l’estació  d’aterratge a diferents data centers (centres de dades).

AFR-IX Telecom, companyia propietària i impulsora de l’estació d’aterratge, compta amb l’autorització d’obres per poder instal·lar a Barcelona CLS fins a 8 cables submarins de telecomunicacions de fibra òptica, que discorren pel fons marí des de l’àrea de Barcelona a les ciutats de Marsella i de Gènova.

Norman Albi, CEO d’AFR-IX Telecom, ha destacat la importància del projecte per a la companyia: “Estem orgullosos d’aportar la nostra experiència i construir la primera estació d’aterratge de Catalunya amb abast internacional, que ens situarà en una posició privilegiada en les connexions de fibra òptica del sud d’Europa i també amb altres continents amb una tecnologia segura, que ofereix les connexions més ràpides i fiables”. En  aquest sentit, cal apuntar que s’estima que la capacitat de transmissió mínima d’un cable submarí de fibra òptica, amb un diàmetre d’entre només 1,7 i 2 cm i una llargària que pot arribar als 3.000 km, és de 400 Tbps.

És important apuntar que les rutes per la instal·lació d’un cable submarí són minuciosament inspeccionades i seleccionades amb l’objectiu de minimitzar l’afectació mediambiental i maximitzar la protecció del cable. Instal·lats de forma correcta, tenen un impacte neutre i fins i tot beneficiós sobre el medi ambient, ja que molts organismes marins, des d’algues fins a peixos, fan servir els cables submarins com a substrat per al seu creixement i per assentar la seva colonització. A més, un cop la instal·lació estigui en funcionament, els cables seran monitoritzats 24/7 hores per tal que no es produeixin incidències i garantir-ne la seguretat.

La millor ubicació, San Adrià de Besòs

Segons ha explicat Norman Albi, Sant Adrià recull les condicions perfectes per acollir el projecte: excel·lents connexions a totes les xarxes de fibra òptica del país, tant viàries com ferroviàries, no presenta barreres físiques per a l’entrada dels cables, que passen soterrats a una profunditat d’uns 2 metres per la línia de costa sense emetre cap mena de radiació, i el litoral de Sant Adrià no pateix l’erosió d’altres zones de Barcelona.

Per la seva banda, l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, també s’ha mostrat molt optimista per l’impacte positiu de Barcelona CLS sobre el territori local: “Sant Adrià de Besòs necessita fomentar aquest tipus d’infraestructura vinculada a l’economia digital, estem segurs que ens ajudarà a crear ocupació de qualitat, tan important per fer front a la crisi derivada de la covid-19, i tindrà efectes beneficiosos sobre altres negocis presents al municipi”, ha afirmat tot manifestant que és una bona notícia per a Sant Adrià de Besòs oferir al món aquest port de connexió per a la transmissió de dades.

La ubicació, pròxima al 22@, que té possibilitats d’expandir-se cap a Sant Adrià, fa que s’esperi que la zona sigui un pol d’innovació on Barcelona CLS jugarà un paper protagonista. 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí