La Focus Week arriba a Badalona. Des del 29 d’octubre fins al 3 de novembre, la plaça de Pompeu Fabra de Badalona acull una extensa programació de trobades, tallers i un reguitzell d’activitats culturals. La Focus Week forma part del Manifesta 15, la biennal d’art que se celebra a 12 ciutats de l’àrea metropolitana.
Després de recórrer 8 municipis metropolitans, la seu itinerant de Manifesta 15, un espai construït de forma sostenible pels estudiants de l’IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) arriba a Badalona, instal·lant-se per uns dies a la plaça de Pompeu Fabra.
PROGRAMACIÓ
Dimarts 29 d’octubre
Benvinguda i celebració de la Setmana Focus + programació escènica + inauguració de l’exposició “Imaginant el futur”
- 17.30 Hores. Plaça de Pompeu Fabra
La benvinguda a la Setmana Focus a Badalona tindrà tres actuacions. La primera The Presence, un espectacle itinerant interactiu que començarà a la plaça de la Vila i portarà als espectadors fins a la plaça Pompeu Fabra, amb l’objectiu de resignificar els carrers, retornant l’organització natural d’abans de l’asfalt i de les presses amb què avui els recorrem.
A continuació Cubiart. L’art de la transformació, a càrrec de la companyia Toni Ortiz que pintarà en directe amb l’acompanyament d’un piano simbolitzant la transformació i el canvi de perspectiva que Manifesta 15 vol provocar en l’espai públic i en la societat.
Finalment, el Ballet Sílvia Pallisera oferirà un fragment de l’espectacle de ballet contemporani El mar ens crida, que busca sensibilitzar l’espectador sobre la conducta humana i els seus efectes sobre el mar.
Per acabar, tindrà lloc la inauguració de l’exposició Imaginant el futur, a càrrec dels artistes Taller BDN, un espai de difusió de l’escultura i la promoció de l’art i la cultura local a través del suport a artistes emergents i de programes de residència artística.
Aquesta exposició es podrà veure amb motiu de la Setmana Focus del 29 d’octubre al 3 de novembre, de 10.30 a 14 h i de 16.30 a 20 h, al local de la plaça Pompeu Fabra.
- De 21:00 a 21:30 hores a l’Espai Betúlia (carrer d’Enric Borràs, 43)
Performance Pep Bou, en el marc de l’exposició Només tenim un planeta. Pensant el futur a través de l’Art, de l’artista Agnès Rodon. Amb la idea de reforçar el missatge de l’exposició d’Agnès Rodon d’estimar i protegir l’únic planeta que tenim, l’espectacle de Pep Bou proposa a l’espectador un viatge cap a mons poètics i onírics partint de la forma del nostre planeta i dels colors de la naturalesa, i utilitzant dos elements senzills però essencials: el sabó i l’aigua, transfigurats amb la força de la música i la llum.
Dimecres 30 d’octubre
Laboratori de lectura: ‘La Biblioteca Somiada’. De 10.30 a 11.30 hores, de 12 a 13 hores i de 15 a 16.30 hores. A càrrec de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.
Com ens agradaria que fos la biblioteca? On i com ens agrada llegir? Hem trobat a la biblioteca el nostre lloc ideal? Què canviaries? Què hi afegiries? Els laboratoris de lectura són un tipus d’activitat que convida als nens i nenes participants a experimentar al voltant de la lectura i gaudir dels llibres. Per a més informació i inscripcions a b.badalona.cc@diba.cat
Joc col·laboratiu “Ciutats en transició”. De 17:30 a 19:00 hores (Servei de Biblioteca al Centre Cultural El Carme, carrer de Francesc Layret, 78, 4a planta).
El joc Ciutats en transició és un joc de cartes que planteja el següent repte als jugadors: t’has convertit en el nou alcalde de la teva ciutat i la primera mesura ha estat adherir-te al moviment de les ciutats en transició per reduir al màxim l’impacte de la teva ciutat sobre el medi ambient. Aconsegueix transformar la teva ciutat en una ciutat sostenible, aplicant polítiques ambientalment respectuoses en l’àmbit energètic, de residus, transports o recursos. Activitat familiar dirigida per personal del Departament de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Inscripció prèvia a b.badalona.cc@diba.cat .
Projecció Històries de vida del barri de la Salut i projecció d’Històries de vida Lloreda i Sant Crist
Seu itinerant a la plaça de Pompeu Fabra de 18:00 a 19:30 hores.
Es projectarà el documental Històries de vida del barri de la Salut i Històries de vida Lloreda i Sant Crist. Es comptarà amb la participació de residents del barri, testimonis que apareixen en els curts. Aquests documentals són un recorregut històric de com veïns i veïnes narren la seva arribada al barri a la dècada dels 50 i 60 o la seva vinculació amb aquest. Expliquen en quina situació estava i com, a poc a poc, l’han construït des dels vincles comunitaris i la solidaritat veïnal. Els protagonistes també posen en valor els espais més rellevants, anècdotes i records del passat, les situacions més significatives que han viscut, propostes de millora i una mirada al futur.
Activitat sense inscripció
Divendres 1 de novembre
POI, espectacle de carrer
De 11:30 a 12:30 hores (Seu itinerant a la plaça de Pompeu Fabra)
Història teatralitzada d’un home rural atrapat des de la infància per l’efecte giroscòpic de la seva baldufa. Un viatge d’embolics i girs que ens transporta al joc, un dels estats més importants de la vida. Fusionar les arts del circ amb el popular joc de la baldufa i les arrels de la cultura mediterrània és el principal objectiu d’aquest espectacle de caràcter contemporani.
Taller familiar
(Seu itinerant a la plaça de Pompeu Fabra)
Taller intergeneracional per descobrir en família els valors de Manifesta15 de la mà de l’equip de mediació de Manifesta15 Barcelona Metropolitana.
Taller adreçat a famílies amb infants a partir de 6 anys.
Dissabte 2 de novembre
Taller de percussió corporal
De 11.30 a 12.30 hores (seu Itinerant a la plaça de Pompeu Fabra)
Aquest taller de percussió corporal treballa a partir de la creativitat i el llenguatge rítmic expressat amb el nostre cos. És en aquest escenari en què el mètode SSM (senyalització, seqüenciació, música) té el joc, l’expressió i la música com a bases d’un abordatge psicosocial d’un alt valor en salut. Obert a tots els públics.
Recital de poesia: “Dir l’emergència: El futur el crisi”
De 13.00 a 13:45 hores. (Seu Itinerant plaça de Pompeu Fabra)
Recital de poemes que formen part de l’exposició Dir l’emergència: el futur en crisi, formada a partir de les antologies El que ens ve damunt. 30 reflexions de 30 poetes al voltant dels 30 anys i Última poesía crítica. Jóvenes poetas en tiempos de colapso. Es comptarà amb la participació de 3 poetes, J. M. Codina, Germán Bartolomé i Oriol Sauleda, que recitaran els seus poemes i també els dels seus companys d’antologia. Cada poeta es centrarà en recitar sobre una problemàtica que esdevé en imaginar el futur.
Special tour EN: Itinerari Focus.
De 16:00 a 18:00 hores (Punt de trobada: Seu Itinerant)
Special tour CAT: Itinerari Focus
De 18:00 a 20:00 (Punt de trobada: Seu Itinerant)
Mitjançant una narrativa totalment arrelada a la realitat de cada municipi, i de la mà de l’equip de mediació, aquests itineraris busquen connectar propostes, programes i seus, tant de M15 com de M15+. Visites adreçades a públic general.
Diumenge 3 de novembre
Taller d’Iniciació a l’Ecoprint. A càrrec de l’artista Sònia Ferrer
De 10:30 a 14:00 hores. (Seu Itinerant plaça de Pompeu Fabra)
Activitat on s’ensenyarà com estampar teixits naturals amb flors i plantes locals de temporada. Al taller de Iniciació al Ecoprint estamparem un foulard de 55cm x 55cm amb qualitat fotogràfica i resistent a les rentades. També es donaran coneixements sobre botànica i espècies autòctones del perfil mediterrani.
Inscripció prèvia a www.agendacultural.badalona.cat
Cellograffiti: Into the Woods. A càrrec de l’artista Absure 2000
De 10:30 a 15:00 (Seu itinerant a la plaça de Pompeu Fabra)
A través d’aquesta tècnica pictòrica l’artista plasmarà al bell mig del parc de Pompeu Fabra una parella d’animals a escala real, creant així una il·lusió òptica on l’animal pren vida, integrant-se en el paisatge on ha sigut creat.
Interconnectats: un radioenllaç / ‘Interconnected: a radio Relay’
De 16:30 a 18.00 hores (Seu itinerant a la plaça de Pompeu Fabra)
Aquesta proposta vol convidar a l’exploració de l’entorn municipal des d’una aproximació sonora i, a partir d’aquí, generar una sort de correspondència amb la resta de municipis de M15 Barcelona Metropolitana.
Conversa “Revolta, Vida, Futur. El camí cap a una transició ecosocial”. A càrrec d’acTe (Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial)
De 17:30 a 19:30 hores. (Seu itinerant a la plaça de Pompeu Fabra)
Amb aquesta activitat s’exploren els diferents escenaris de futur que ens presenta la crisi ecosocial, aquelles bifurcacions que poden portar a fer front a l’escassetat de recursos de manera democràtica i solidària o, pel contrari, de manera excloent i elitista.
D’altra banda, us recordem les exposicions que durant la Focus Week es poden veure en altres espais de la ciutat.
Exposicions en curs a Badalona durant la Focus Week
The Gate pro / Event en el marc del projecte The Gate: Future Boundries. Compartir el futur en la intersecció de Ciència, Tecnologia, Art i Societat
Dies 28 i 29 d’octubre, de 9 a 18 hores a la seu de la Fundació Épica, carrer d’Eduard Maristany, 293, Local C, Port de Badalona.
The Gate pro és l’esdeveniment perquè els professionals debatin i reflexionin sobre els reptes i oportunitats en la confluència de l’Art, la Ciència, la Tecnologia i la Societat com a motor clau per afrontar i imaginar el futur. A l’esdeveniment participaran destacades figures internacionals de disciplines com les ciències marines, l’arquitectura, l’urbanisme, el canvi climàtic, la intel·ligència artificial o l’art proposant punts de trobada entre disciplines.
Nous horitzons marítims
Escola del Mar (passeig de la Rambla, 37).
Del 6 al 31 d’octubre en horari de dilluns a divendres de 17.30 a 19.30hores; dissabtes i diumenges de 11.30 a 13.30 hores i de 17.30 a 19.30 hores.
Exposició col·lectiva de pintura i escultura a càrrec del Grup de Belles Arts de Badalona que busca reflexionar sobre l’essència i la diversitat del mar. Un espai per submergir el visitant en onades de pensaments sobre el futur de la costa badalonina.
Dir l’emergència: el futur en crisi
Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté.
Del 4 d’octubre a l’1 de novembre.
Exposició comissariada per Paula Piedad
Dir l’emergència: el futur en crisi reuneix les veus de la generació poètica contemporània nascuda entre els 90 i principis del 2000. A partir de les antologies El que ens ve damunt. 30 reflexions de 30 poetes al voltant de 30 anys i “Última poesía crítica. Jóvenes poetas en tiempos de colapso”, l’exposició traça un recorregut que reuneixen les grans problemàtiques que interroga aquesta generació. Contràriament a la mirada que es té cap a la mal anomenada «generació de vidre» es posa de manifest la visió que té cap al futur.
El Gran Mantell
Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme, carrer de Francesc Layret, 78.
De dimarts a divendres de 16 a 20 hores; dissabtes de 10 a 20 hores; diumenges de 10 a 14 hores. Festius tancat.
Horari especial Focus Week de dimarts 29/10 a diumenge 03/11: de 10 a 20 hores
L’exposició EL Gran Mantell pensa nous futurs de la matèria inorgànica, comunament considerada deixalla. A través d’instal·lacions i escultures, els residus adquireixen un valor transformador.
THE GATE: Future Boundaries. Sharing the future in the intersection of Science, Technology, Arts, and Society.
Fundación Épica La Fura dels Baus. carrer d’Eduard Maristany, 293, Local C, Port de Badalona.
Del 6 de setembre al 3 de novembre. De dimarts a dijous de 16 a 20 hores.
De divendres a diumenge de 10 a 20 horess
És una iniciativa dedicada a les eCultures del segle XXI. Inclou un ampli programa d’activitats amb l’objectiu de promoure punts de trobada internacionals no només entre disciplines, sinó també entre agents, universitat, indústria, govern, societat i medi ambient.
NOMÉS TENIM UN PLANETA. Pensant el futur a través de l’art. Agnès Rodon.
Espai Betúlia. Carrer d’Enric Borràs, 43.
De dilluns a divendres de 10 a 20.30 hores. Dissabtes de 10 a 20 hores i diumenges de 10 a14 hores. Festius tancat.
Horari especial Focus Week del 29/10 al 03/11: de dilluns a dijous de 10 a 20.30 hores, i de divendres a diumenges de 10 a 20 hores.
Exposició que mostra un diàleg plàstic amb el llibre homònim de Jorge Wagensberg i Joan Martínez Alier que proposa espais de reflexió per reconnectar amb la natura i pensar en un futur transformador i sostenible a través de diverses experiències estètiques i sensorials.
Més informació: https://www.manifesta15.org/ca/focus-weeks