26 C
Badalona
domingo, julio 14, 2024
spot_img

El Museu de Badalona inaugura aquest dijous l’exposició “Fang i foc. La ceràmica a Baetulo”

Aquest dijous 16 de maig a les 19 hores, el Museu de Badalona inaugura l’exposició “Fang i foc. La ceràmica a Baetulo”, una mostra creada per remarcar la importància d’aquest material humil, però d’una gran versatilitat i durabilitat, que es convertí en imprescindible per a la societat romana.

L’exposició reuneix peces -algunes restaurades per a l’ocasió i que no s’han mostrat mai- d’àmbits diversos, com la construcció (canonades, antefixes, teules), el comerç del vi (àmfores), la vida domèstica (llànties, vaixella o peces de teler) i religiosa (ares). Aquestes peces són un valuós testimoni de la multitud d’objectes que es fabricaven a les figlinae –terrisseries- de la ciutat romana de Baetulo.

L’estudi dels materials conservats al Museu de Badalona ha permès constatar que les àmfores, destinades inicialment a transportar líquids, podien tenir altres funcions, com la de canalitzar aigua o la de formar part d’un dic subterrani de drenatge per a les cases, com demostra la recreació de la filera d’àmfores que es va trobar in situ a l’excavació de Can Peixau, una zona habitualment plena d’aiguamolls on calia protegir els edificis d’esfondraments amb aquests sistemes constructius. Les anàlisis de pastes també han permès confirmar que un important nombre de fitxes de joc està fet de fragments de gerres i plats trencats.

Això demostra que els romans practicaven la sostenibilitat –almenys en alguns aspectes- i que era habitual reutilitzar i donar una segona oportunitat a uns materials de rebuig que, d’altra manera, haguessin deixat de tenir utilitat.

Entre els objectes exposats també destaca la recuperació d’un conjunt d’àmfores de vi que conserven els tituli picti, unes inscripcions on es feia constar el nom del productor, el pes, els anys d’envelliment o el moment en què es va envasar. Aquestes indicacions són clarament l’antecedent de les etiquetes dels vins actuals.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles