18.5 C
Badalona
sábado, abril 20, 2024
spot_img

Ha mort Màrius Díaz Bielsa, alcalde de Badalona entre el 1979 i el 1983 

L’Ajuntament de Badalona ha decretat avui dos dies de dol oficial per la mort de Màrius Díaz Bielsa. Les banderes de Badalona onegen a mig pal a la Casa de la Vila i als edificis municipals de la ciutat per qui fou alcalde de Badalona entre el 1979 i el 1983 i regidor fins a l’any 1999. Díaz va rebre el 28 de febrer de 2020 el reconeixement de fill adoptiu de la ciutat.

Procedent de Barbastro, Màrius Díaz, es va traslladar a Barcelona per iniciar els estudis de nàutica Durant aquest temps es va allotjar amb una família amiga de Badalona que tenia un taller metal·lúrgic, en què treballava esporàdicament per pagar-se la carrera i va iniciar la militància política i social contra el franquisme. En aquell taller durant els anys seixanta, també s’imprimien clandestinament pasquins polítics del PSUC.

Posteriorment va ser director d’una empresa de construcció naval al Baix Llobregat. El 1979 el PSUC li va proposar liderar la llista a les primeres eleccions democràtiques, que va ser la més votada aquell 1 d’abril. Durant el seu mandat va prioritzar temes de salut pública com el sanejament de les platges, la reducció de la contaminació atmosfèrica i va racionalitzar el planejament urbanístic.

Fill adoptiu de Badalona

Màrius Díaz i Bielsa, nascut l’any 1933 a Barbastre i on ha mort avui a l’hospital d’aquesta localitat, va rebre el 28 de febrer del 2020 el reconeixement com a fill adoptiu de la ciutat. Aquesta distinció, en forma de diploma acreditatiu, així com la insígnia de plata de la corporació, la va rebre en un saló de plens on, a més dels actuals regidors i regidores, van ser presents els familiars, els regidors i les regidores electes l’any 1979 així com alcaldes i alcaldesses de la ciutat des de la recuperació de la democràcia.

El nomenament d’en Màrius Díaz com a fill adoptiu va ser aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Badalona en la sessió ordinària del 28 de gener de 2020.

Díaz va ser el primer alcalde de Badalona després del restabliment de la democràcia l’any 1979, encapçalant la candidatura del PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya). i fins a l’any 1983, sent regidor del Consistori fins a l’any 1999.

Tal com va detallar el periodista Enric Juliana durant l’acte de reconeixement de Màrius Díaz l’any 2020 com a fill adoptiu de la ciutat, durant aquells primers moments de la recuperació dels ajuntaments democràtics l’alcalde Màrius Díaz “va donar prioritat a problemes com el sanejament de la platja; la reducció de la contaminació atmosfèrica, el planejament urbanístic racional, el desplegament dels serveis socials; la construcció d’escoles públiques; la posada en marxa i la connexió amb la ciutat de l’hospital Germans Trias i Pujol; nous mercats, nous centres cívics, equipaments esportius, protecció del patrimoni històric; consolidació de les Festes de Maig i una política de consens en favor de la normalització de la llengua catalana…”en definitiva, es van afrontar els problemes de fons, sabent que els resultats no sempre serien immediats”. Enric Juliana va concloure que l’homenatge a en Màrius Díaz ho era també “a tota la gent que va fer possible el canvi democràtic a la ciutat”.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles