Aquest 15 de desembre, just el dia abans de la celebració dels 100 anys de Varon Dandy, el Museu de Badalona inaugura, a les 19 hores, la mostra que servirà per recórrer la història, centrada sobretot en els primers anys, d’una de les empreses més emblemàtiques de la ciutat i per rememorar la presència de Varon Dandy a moltes de les nostres llars.
Fundada per Joan Parera l’any 1912, l’empresa va ser pionera en la creació de diverses línies de perfumeria, entre les quals va destacar especialment Varon Dandy, creada a partir de l’arquetip de l’home elegant i distingit que vestia a la moda anglesa de principis del segle XX, amb barret, guants i bastó, una imatge que també subratllava una indiscutible masculinitat. La marca va tenir molt èxit pràcticament de seguida i l’ús del perfum, però també de la loció i el fixador, es va estendre entre tot tipus d’homes.
L’empresa, que també va produir perfums femenins d’èxit com Tentación i Cocaína en flor, va posar molta cura en el disseny dels envasos, tal com podrem veure en la mostra de prop de 200 flascons, envasos de cosmètics i altres objectes, molts procedents de diverses col·leccions privades, que s’inclouen en l’exposició. També hi podrem veure una àmplia representació d’anuncis apareguts a la premsa que formen part del fons de més de 300 unitats que conserva el Museu i que serveixen per posar que important era la publicitat per a la marca de perfumeria més internacional de Badalona i una de les principals de tot el país.
Encara que en una proporció més reduïda, l’exposició, igual que el llibre, també tracta l’etapa posterior a la Guerra Civil, amb marques tan conegudes com Prime Minister, Pyn’s, Brando, Andros o Giovanna.
El Museu us convida a gaudir d’aquesta suggeridora exposició que us transportarà a les olors de la infantesa i desitja que pugueu aprofitar les properes dates nadalenques per compartir l’experiència amb els vostres familiars i amics.
L’entrada és gratuïta i es pot visitar de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i diumenges de 10 a 14 hores.
L’exposició s’acompanya de les activitats següents:
Dijous 19 de gener
El Museu del Perfum de Barcelona (Fundació Planas Giralt).
Rafa Burgos, historiador i periodista
Rafa Burgos, gran coneixedor del tema, compartirà amb nosaltres la gènesi i les característiques de la magnífica col·lecció de flascons i recipients de perfumeria i cosmètica, de diversos períodes i llocs del món, que el 1963 es va convertir en el Museu del Perfum de Barcelona (Fundació Planas Giralt).
Dimarts 24 de gener
200 años de Perfumería Española
Juanjo Ruiz Crivillé, col·leccionista
Un dels col·leccionistes de peces de perfumeria i cosmètica, de variada procedència i cronologia, més destacats del nostre país ens descobrirà la història de la perfumeria espanyola, en la qual Perfumeria Parera, ja al segle XX, va tenir un lloc molt important.
Dijous 26 de gener
El procés de creació de marques de Perfumeria Parera
Enric Bejiga, dissenyador gràfic de Perfumeria Parera i mestre de taller de l’Escola d’Art Pau Gargallo
L’experiència d’Enric Bejiga a l’empresa Perfumeria Parera ens aportarà el coneixement del procés apassionant que representa la creació de la imatge integral de diferents marques, i també ens mostrarà que la creació de productes nous es queda, de vegades, en el terreny de la proposta.
Dijous 2 de febrer
La publicitat de Perfumeria Parera d’abans de la Guerra Civil
Núria Casals, historiadora
Dibuixos, grafisme i fotografies aplicats a la publicitat, sovint per professionals amb molt de talent i no sempre coneguts, seran els protagonistes d’aquesta xerrada. Hi trobarem, plasmades en anuncis, imatges suggeridores, seductores i plenes de glamur, però també fresques, familiars i juvenils, i de vegades amb algun detall sorprenent. Descobrirem igualment publicitat radiofònica de l’època,
Dijous 9 de febrer
De la indústria de perfumeria a l’artesania del perfum
Esperança Cases, mestra artesana perfumista
L’única mestra artesana perfumista del país, especialitzada en perfumeria experimental i amb experiència a Perfumeria Parera, ens portarà de viatge al món de les essències naturals i compartirà amb nosaltres les seves experimentacions.