7.3 C
Badalona
domingo, enero 23, 2022
spot_img

“Llars Horitzó”: un projecte alternatiu d’habitatge social a Badalona per promoure un envelliment digne

L’edifici Llars Horitzó, ubicat al passeig de la Rambla de Badalona, té 17 places i actualment hi conviuen 13 homes i 4 dones amb una mitjana d’edat de 70 anys. Abans d’entrar-hi no podien accedir a un habitatge per la seva situació econòmica i residien en habitacions de pisos compartits, havien patit desnonaments i/o venien de situació de carrer. A Llars Horitzó disposen d’una habitació pròpia amb bany i comparteixen espais i serveis comuns com menjador, cuina i bugaderia.

Llars Horitzó pretén millorar la qualitat de vida de les persones residents i ser un model de convivència alternatiu per a un envelliment digne i en companyia. Les persones que hi conviuen són autònomes en el seu dia a dia però compten amb l’acompanyament d’una educadora social de l’equip de la Fundació Llars Compartides, que és l’entitat que gestiona el projecte. Durant els matins aquesta professional els dona suport i treballa amb ells i elles per enfortir els seus vincles socials i la participació a l’entorn.

El projecte és possible gràcies a l’aliança entre la Fundació Llegat Roca i Pi, la Fundació Privada Llars Compartides, Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Amorós Garriga. L’edifici era abans una residència per a gent gran que ha estat rehabilitada i transformada en aquest model de cohabitatge.

Un any en funcionament

Fa poc més d’un any que van començar a conviure les primeres persones residents a Llars Horitzó. El valor afegit del projecte és que dóna resposta als reptes de l’envelliment, l’accés a l’habitatge, i la soledat, a més de les baixes pensions. El projecte fomenta l’autonomia personal de les persones residents i les apodera perquè participin activament en la seva sostenibilitat. Totes les persones residents fan una aportació econòmica mensual per cobrir les despeses de subministraments i manteniment de l’edifici. Aquesta no supera el terç de la seva pensió.

Conviure a Llars Horitzó els ha permès minimitzar la seva vulnerabilitat, enfortir els vincles relacionals i millorar el seu benestar emocional, social i econòmic, perquè han pogut accedir a un habitatge digne, assequible i accessible. Compartir també ajuda a combatre la soledat, i això repercuteix de manera positiva en la seva salut.

Als parlaments durant la inauguració, que s’ha fet davant mateix de l’edifici, les entitats que fan possible el projecte han posat de manifest que es tracta d’un projecte eficaç, eficient i sostenible. També queesperen que sigui una llavor que fructifiqui per sensibilitzar en relació a la gent gran i el problema de l’accés a l’habitatge i que es puguin crear rèpliques del projecte per poder atendre més persones que ho necessiten.

Altres Articles

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

3,391FansMe gusta
1,592SeguidoresSeguir
11suscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles