14.4 C
Badalona
viernes, marzo 29, 2024
spot_img

L’ecografia clínica a l’Atenció Primària de BSA millora la seva capacitat resolutiva

El CAP Nova Lloreda i el CAP Morera-Pomar de Badalona Serveis Assistencials (BSA) són els dos Centres d’Atenció Primària de l’organització que disposen des del estiu de 2020 dels aparells necessaris per dur a terme l’ecografia clínica com a tècnica diagnòstica, prèvia formació dels professionals de Medicina de Família.

El projecte posat en marxa durant la pandèmia de la COVID19 suposa una ampliació dels serveis de l’Atenció Primària. Amb un termini mitjà de resolució inferior a la setmana, els dos centres s’aproximen a les 500 ecografies realitzades durant els primers mesos d’implantació. Les exploracions més comunes a l’Atenció Primària són les ecografies pulmonars postcovid, les múscul-esquelètiques, i de parts toves. Per centres, l’ecografia d’espatlla és la més nombrosa superant el 42% de les realitzades al CAP Nova Lloreda, mentre que el CAP Morera Pomar concentra la major demanda d’ecografies –el 40%- del tipus pulmonars postcovid. 

Es tracta de millorar el rendiment de l’exploració tradicional i facilitar al clínic una eina que permet observar, mesurar i avaluar de forma directa estructures internes, inaccessibles per altres vies, incrementant la seguretat, disminuint el llindar d’incertesa i millorant, per tant, la capacitat resolutiva. Un centre més resolutiu beneficia de forma directa als usuaris que a més, estalvien temps amb el seu diagnòstic i eviten desplaçaments a altres centres. L’ecografia és un procediment innocu ja que no utilitza radiacions. Tot i així, igual que en altres especialitats, la realització de l’ecografia és a criteri clínic del professional, que sempre pondera els riscos i beneficis de fer una prova diagnòstica a l’usuari.

Un altre dels beneficis és que permet prioritzar de forma més adequada les sol·licituds d’ecografia que es deriven al Servei de Diagnòstic per Imatges de BSA, ubicat a l’Hospital Municipal de Badalona, que concentra les peticions de radiologia de l’organització (ecografia, TAC, radiologia convencional, radiologia contrastada, ressonància magnètica, mamografia, incloent cribatge poblacional, densitometria i ortopantomografia). La implementació coordinada entres les diferents línies d’atenció -primària i especialitzada- ha permès aprofitar l’experiència i valor afegit que suposa formar part d’una organització sanitària i social integrada, fet que en definitiva millora l’eficiència del sistema sanitari en benefici dels pacients i la societat.

Altres Articles

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

3,391FansMe gusta
1,640SeguidoresSeguir
12SuscriptoresSuscribirte
Publicitatspot_img

Últims Articles